Mainos: Miksi autolaina voi olla osamaksua parempi valinta?

Auto on iso hankinta, joka vaatii usein omien säästöjen lisäksi myös ulkopuolista rahoitusta. Auton voi rahoittaa autoliikkeen rahoituksen eli osamaksun avulla tai vakuudettomalla lainalla, jota haetaan netistä.

2.11.2023 08:00

Mainos: Bondora

Autolaina ja -rahoitus eroavat toisistaan monin tavoin. Tutustu alla tarkemmin siihen, miksi autolaina voi olla näistä kahdesta parempi vaihtoehto.

Auton voi hankkia myös yksityishenkilöltä

Joskus sama auto olisi mahdollista hankkia edullisemmin siten, että välissä ei ole autoliikettä. Autorahoitus tarjotaan auton oston yhteydessä myyjäliikkeestä, joten sen avulla ei ole mahdollista ostaa käytettyä autoa yksityishenkilöltä.

Netistä haettava vakuudeton autolaina mahdollistaa sen, että auton voi hankkia haluamastaan paikasta. Koska laina on vakuudeton, ei ostettavaa autoa aseteta sen pantiksi. Tämä tekee lainan hakemisesta helppoa, ja autoa voi lähteä ostamaan myös suoraan yksityishenkilöltä.

Ennen autokaupoille suuntaamista kannattaa laskea omalle taloudelle sopiva lainasumma ja kuukausierä lainalaskurin avulla. Tämän jälkeen voi lähteä katsomaan autotarjontaa sekä uusien että käytettyjen autojen osalta.

Ei yllättävän suurta loppuerää

Autorahoitus tarjoaa asiakkaalle usein vähemmän valinnan varaa kuukausierän ja takaisinmaksuajan suhteen. Takaisinmaksuajat ovat yleensä lyhyempiä, korkeintaan viiden vuoden pituisia. Joskus kuukausierä painetaan matalammaksi sillä, että viimeinen maksuerä jätetään poikkeuksellisen suureksi.

Ei ole lainkaan tavatonta, että autorahoituksen loppuerä on jopa tuhansien eurojen suuruinen. Siten rahoitusta maksaessa tulee samalla joko säästää tämä summa valmiiksi tai turvautua lainaan viimeisen erän tullessa maksuun. Joskus auton arvo on ehtinyt pienentyä käytössä niin paljon, että edes myynti ei kata viimeistä maksuerää.

Jos auton päättää rahoittaa autolainalla, ei joudu huolehtimaan isosta loppuerästä. Lainan takaisinmaksuaika sovitaan joustavasti, ja laina lyhennetään sovituissa maksuerissä. Yleensä jokainen erä on samansuuruinen, joten lainan takaisinmaksun loppuvaiheessa ei tarvitse huolehtia tuhansien eurojen maksuerästä.

Auto ei jää rahoitusliikkeen omistukseen

Kun auto hankitaan rahoituksen turvin, jää se rahoituksen tarjonneen yhtiön omistukseen. Auton ostaja on auton haltija, ja auto siirtyy omaan omistukseen vasta sen jälkeen, kun jokainen maksuerä on hoidettu kokonaisuudessaan.

Mikäli haluaa matkailla rahoituksella ostetulla autolla kotimaan rajojen ulkopuolella, joutuu siihen pyytämään joka kerta luvan rahoitusyhtiöltä. Lupa on yleensä maksullinen, joten myös tästä koituu ylimääräisiä kuluja. Myös vakuutuksessa on oltava erillinen rahoitusturva, joka tekee sen hieman hintavammaksi.

Jos hankintaan käytetään autolainaa, siirtyy se heti omaan omistukseen. Vakuudettomassa lainassa auto ei ole lainan takeena, joten lainanmyöntäjä ei toimi auton omistajana. Siten autoa voi käyttää vapaasti matkailuun, eikä sitä varten tarvitse kysyä erikseen lupaa.

Käsirahaa ei vaadita

Autoliike edellyttää yleensä sitä, että auton ostaja maksaa osan hankintahinnasta käsirahalla. Erityisesti uuden auton arvo laskee heti, kun sen ajaa ulos liikkeestä. Siksi autorahoitus ei voi koskaan kattaa koko auton hankintahintaa.

Autolainassa ei ole samanlaista rajoitusta, joten autokaupoille voi lähteä myös ilman omia säästöjä. Ostettava auto ei vaikuta lainan myöntämiseen, vaan päätös tehdään hakijan taloudellisen tilanteen perusteella. Yleensä lainaa hakiessa ei tarvitse erikseen selvittää sitä, mihin lainasumma aiotaan käyttää.

Kun harkitaan autolainaa, kannattaa miettiä omaan talouteen sopiva lainasumma, jonka takaisinmaksu ei vedä arjen raha-asioita liian tiukalle. Tässä voi käyttää apuna lainalaskuria, jonka kautta löytyy sopiva lainasumma, kuukausierä ja takaisinmaksuaika.

Näin saa itselleen sopivan budjetin tietoon, minkä jälkeen voi lähteä tutkimaan autotarjontaa sopivassa hintaluokassa.

Lainan saa käyttöön nopeasti

Vakuudeton autolaina haetaan netistä, mikä tekee sen hakemisesta helppoa ja nopeaa. Lainahakemusten käsittelyssä hyödynnetään automaattista päätöksentekoa, mikä mahdollistaa nopean käsittelyajan.

Lainatarjouksen pääsee hyväksymään omien pankkitunnusten avulla. Tämän jälkeen lainasumman saa käyttöön nopeasti, joten unelmien auto ei ehdi mennä toiselle ostajalle. Nopeus onkin valttia erityisesti silloin, kun halutaan ostaa käytetty auto uuden sijaan.

Lisää luettavaa