The Witcher -kirjojen luoja haluaa lisää rahaa CD Projektilta – ”perusteetonta”, toteaa pelistudio

Andrzej Sapkowski on ryhtynyt vaatimaan lisää rahaa Witcher-pelien tekijöiltä, mikä on CD Projektin mukaan kuitenkin täysin perusteetonta.

2.10.2018 16:28

Puolalaiskirjailija Andrzej Sapkowski on ryhtynyt vaatimaan rahaa pelinkehittäjä CD Projekt REDilta The Witcher -pelien jakelusta. CD Projekt ilmoitti kotisivuillaan saaneensa maanantaina Sapkowskin valtuutetuilta viestin, että kirjailija odottaa saavansa vielä 60 miljoonaa Puolan zlotya eli 14 miljoonaa euroa lisämaksuja sen lisäksi, mitä osapuolet olivat aikoinaan Noituri-sarjasta sopineet. 

CD Projektin mukaan Sapkowskin viestissä ilmenevät vaatimukset ovat perusteettomia ja että yhtiö on hankkinut laillisesti oikeudet kirjailijan töihin. Tavoitteena yhtiöllä on kuitenkin pitää yllä hyvää suhdetta osapuolien välillä, miksi se haluaa löytää vielä sovinnollisen ratkaisun kiistaan. Se kuitenkin korostaa, että sovinnon täytyy kunnioittaa molempia osapuolia sekä voimassa olevia sopimuksia.

Sapkowskin valtuutettut kertovat sen sijaan, että CD Projektilla on ollut enimmillään sopimus vain yhden Witcher-pelin tekemiseen ja näin ollen useamman pelin ja niiden laajennuksien työstäminen on ollut laitonta. Väitteestä tekee kummallisen vain se, että ensimmäisen The Witcher -jatko-osan tulosta on kulunut jo seitsemän vuotta, joten miksi Sapkowski on vaatimassa rahaa vasta nyt?

Valtuutettujen mukaan CD Projektin saama etu Sapkowskin tekijänoikeuden käytöstä on ollut myös nyt sen verran suuri, että Puolan tekijänoikeuslain nojalla on katsottavissa, että kirjailija on saanut liian vähän korvausta Witcher-pelien menestyksestä.

Vuosi sitten Sapkowski myönsi haastattelussaan Eurogamer-sivuston kanssa, kuinka hän oli tyhmä vaadittuaan CD Projektilta aikoinaan rojaltien sijaan rahaa suoraan käteen Noiturin pelioikeuksista. Hän myönsi tuolloin, ettei uskonut monien tavoin pelien menestykseen.

The Witcheriin liittyen CD Projekt valmistautuu parhaillaan siihen pohjautuvan Gwent-korttipelin viralliseen julkaisuun. Samaan syssyyn myyntiin ilmestyy Gwentin mekaniikkoja hyödyksi käyttävä The Witcher -korttiroolipeli Thronebreaker.

Lähde: CD Projekt, Eurogamer

Lisää luettavaa