Tiesitkö? PlayStation oli alun perin Nintendon cd-asema

"Tiesitkö?" on Pelaajalehti.comin uusi artikkelisarja, jossa kerromme faktoja pelialan, sen ikonien ja tekijöiden taustoista ja salaisuuksista. Sarjan neljännessä osassa paljastamme, miten PlayStationista tuli oma konsolinsa.

25.3.2022 19:07
”Tiesitkö?” on Pelaajalehti.comin uusi artikkelisarja, jossa kerromme faktoja pelialan, sen ikonien ja tekijöiden taustoista ja salaisuuksista.
 
1980-luvun loppupuolella Nintendolla arveltiin, että cd-levyissä olisi peliteollisuuden tulevaisuus. He halusivat markkinoille konsolin, joka toistaisi sekä Super Nintendon kasetteja että cd rom -levyjä. Yhteistyökumppaniksi valikoitui Sony, joka tuohon aikaan tunnettiin parhaiten musiikki- ja elokuvatuotannostaan. Super Disc -työnimeä kantavaa konsolia ryhtyi työstämään Sonyn Ken Kutaragi, joka oli aikaisemmin muun muassa suunnitellut Super Nintendon käyttämän äänipiirin.
 
Suurelle maailmalle yhteistyöstä kerrottiin vuoden 1991 CES-messuilla Chicagossa. Sony ilmoitti tekevänsä Nintendon kanssa Super Discistä Play Stationiksi nimensä vaihtanutta konsolia. Nintendo oli kuitenkin jo jonkin aikaa epäröinyt, koska esimerkiksi tekijänoikeusasioista ei oltu täysin yksimielisiä. Viihdejättien välisessä sopimuksessa eriteltiin, että siinä missä Nintendo hoitaisi kaseteista saadut tulot, Sony vastaisi cd-levyjen voitoista. Käytännössä tämä olisi päästänyt Sonyn käsiksi Super Marion ja Metroidin kaltaisiin hitteihin.
 
Konsolin julkistusta seuranneena päivänä Nintendo ilmoitti, että siirtyisi tekemään yhteistyötä Sonyn kilpailijan Philipsin kanssa. Sonyn toimitusjohtaja Norio Ohga päätti sopimuksen purkautumisesta tuohtuneena pysyä mukana konsolikilvassa ja jatkaa Play Stationin kehitystä.
 
PlayStation, joka kehittelykiireissä menetti välilyönnin nimestään, ilmestyi Japanissa joulukuussa 1994. Sen pääasiallinen kilpailija Nintendo 64 julkaistiin kesäkuussa 1996. Kun konsolit 2000-luvun alussa vedettiin markkinoilta, oli PlayStation myynyt 102 miljoonaa yksikköä, eli yli kolme kertaa enemmän kuin Nintendo 64, joka ylsi myynneillään 33 miljoonaan kappaleeseen.
 
Lue lisää:

Lisää luettavaa