Lohkoketjut ja retrohenkinen kotikonsoli eivät pelastaneet – legendaarinen peliyhtiö Atari on taas liemessä

Atari on taas taloudellisissa vaikeuksissa.

22.12.2022 14:01

Perinteikäs peliyhtiö Atari on taloudellisissa vaikeuksissa.

1970-luvulla perustettu peliyhtiö tuli tunnetuksi menestyksekkäiden kolikkopelien ja videopelikonsolien valmistajana. Värikkäiden vaiheiden kautta yhtiö on kuitenkin viime vuosina etsinyt menestystä videopelibisnekseen kytkeytyvästä oheistoiminnasta.

Pariisissa päämajaansa tätä nykyä pitävä Atari on kertonut synkistä näkymistään tuoreimmassa osavuosikatsauksessaan. Yhtiön mukaan viivästykset sen liiketoimintojen kehittymisessä tai alisuoriutuminen voivat johtaa rahapulaan, joka edellyttäisi lisärahoitusta toiminnan jatkamiseksi. Atarin mukaan ongelmat liittyvät makrotalouden epävarmuustekijöihin, jotka liittyvät etenkin lohkoketjuliiketoimintaan ja videopeleihin.

Atari on kuluvan vuoden aikana vähentänyt painotustaan lohkoketjuliiketoiminnassa kuoppaamalla valmistelemansa ATRI-tokenin. Yhtiö omistaa kuitenkin edelleen esimerkiksi 972 maatilkkua Sandbox-metaversumista, joiden arvoa Atarin on mukaan haastavaa määritellä. Lisäksi yhtiöllä on omistuksessaan 259 miljoonaa ATRI-tokenia, joilla se ei aio tehdä mitään.

Atarin peliliiketoimintaan sisältyy myös Atari VCS -pelilaite, joka julkaistiin viime vuonna useiden viivästyksien jälkeen. Retrotyyliä jäljittelevä laite on suunniteltu modernien videopelien pelaamiseen. Atari kertoo organisoineensa laiteliiketoimintaansa uudelleen ja lopettanut valmistussopimukset Atari VCS:n alkuperäisen valmistajan kanssa, mutta kertoo olevansa edelleen sitoutunut laitteen elinkaaren jatkamiseen pitkäjänteisesti.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Atari on pahoissa taloudellisissa vaikeuksissa. Yhtiö muistetaan osallisuudestaan vuoden 1983 videopeliromahdukseen. Tämän jälkeen Atari-nimeä kantava yhtiö julkaisi vielä Atari Lynx- ja Jaguar-konsolit, joiden epäonnistumisen myötä yhtiön brändi päätyi lopulta muutaman mutkan kautta ranskalaisomistukseen Infogrames-yhtiön kautta. Atari on sittemmin yrittänyt löytää uutta nousua esimerkiksi kasino- ja hotelliliiketoiminnasta toistaiseksi varsin heikolla menestyksellä

Lähde: Tom’s Hardware, Atari

Lisää luettavaa