Videopeli-ilmiö on kasvanut todella suureksi, mutta samalla peleistä tehdään myös paljon negatiivisia uutisia. Pelialalla on omat vastustajansa, jotka nousevat aina tietyin väliajoin julkisuuteen levittämään negatiivista kuvaa peleistä ja pelaajista.
Nyt saadaan viimein myös positiivista julkisuutta, eikä miltä tahansa taholta, vaan itseltään BBC:ltä. ”In defence of computer games” -teksti BBC:n sivuilla sisältää kommentteja, joissa murretaan perinteisiä stereotypioita alasta.
Pelien vaikutus reflekseihin, reaktionopeuteen ja käden ja silmän väliseen koordinaatioon ovat kiistattomia tosiseikkoja, mutta psykologian tohtori Mark Griffiths kertoo, että pelaamisella on positiivinen vaikutus jopa pelaajan sosiaalisiin taitoihin ja elämään. Tutkimusten mukaan peliharrastajalla on keskimäärin enemmän kavereita kuin ihmisellä, joka ei pelaamista harrasta.
Yhä useammissa peleissä panostetaan sosiaalisuuteen. Konsolien verkkopalvelut ja Wiin tapaiset uudet ulottuvuudet tekevät peleistä sosiaalista viihdettä, josta nautitaan kavereiden kanssa verkon välityksellä tai samassa huoneessa. Jälkimmäisten pelien luonne muistuttaa monilta osin golfia.
Verkkopelejäkin luonnehditaan hyvin sosiaaliseksi ajanviettotavaksi. Nykyajan verkkopeleissä esimerkiksi kommunikoidaan muiden pelaajien kanssa kuulokemikrofonia käyttäen.
Olisiko pelien mediajulkisuus siis viimein nytkähtämässä positiiviseen suuntaan? Viime viikon maanantain (8.10.2007) Metro-lehti kirjoitti videopelimyönteisen artikkelin otsikolla ”Tietokonepelit mainettaan parempaa ajanvietettä”. Kyseisen päivän Metron voi lukea ilmaiseksi lehden kotisivuilta.
Lähde: BBC