Ensimmäinen kunnon loma pitkään aikaan on nyt takana, ja paluu toimitukseen arkeen on ollut nopea. Ensimmäinen työviikko näyttääkin kuluvan rattoisasti elokuun PCpelaajan viimeistelyssä. Suuret kiitokset Lassille tuuraamisestani loman aikana! Thomastakin tuli sivumennen nähtyä, kun mies kävi Suomessa kääntymässä yhden päivän ajan ennen kuin lähti uudestaan USA:han… 

Vaikka tarkoitus oli lomalla vähän WoWittaa (jota en ole ehtinyt tahkota pitkään aikaan, kiitokset Sisulle hahmon roikuttamista killassa kaikesta huolimatta ;), mutta kuumat säät estivät tämän suunnitelman.

Pelattuakin kuitenkin tuli, lähinnä yhtä peliä eli Medieval: Total Waria, kiitos loistavan Total War: Eras -pelipaketin. Tämä normaalin pelin hintainen setti sisältää kaikki Total War -sarjan pelit lisäosineen sekä läjän lisämatskua pelisarjasta ja tulevasta Medieval 2: Total Warista. Parasta kaikissa näissä peleissä on vahva historiallinen toteutus alkuasetelmissa sekä mahdollisuus pelata monilla erilaisilla kansoilla. Yhden kampanjan ajan valloitin Englantia viikingeillä, toisessa Länsi-Eurooppaa ja Lähi-itää Englannilla ja kolmannessa yritin seljukkiturkkilaisilla pitää puoltani sekä arabeja että eurooppalaisia vastaan.

Medieval, kuten myös Shogun, toimivat edelleen yllättävän hyvin iästään huolimatta. Luonnollisesti grafiikka ei pärjää sarjan uusimalla Romelle, mutta muutoin on vähän valittamisen aihetta. Yleensähän vanhat pelit toimivat parhaiten muistoissa, ja niitä taas testatessa on todettava että ajan hammas on purrut ja ikävästi.

Pelin myötä tuli myös luettua keski-aikaisen Euroopan historiaa ja varsinkin Skandinavian vaikutuksesta Englannin ja Ranskan muodostumiseen sekä myöhempään Euroopan historiaan. Viikingithän terrorisoivat Englantia, Irlantia, Skotlantia, Ranskan ja Saksan rannikkoa niin pitkään, että Englannista löytyy tänäkin päivänä kirkkovirsiä, joissa rukoillaan suojelusta pohjanmiesten raivolta. Sarvipäiset valkeat jätit olivat varsinkin englantilaisille kirkonmiehille demonisia hahmoja, koska ryöstöretkillä olleiden viikinkien mielikohteita olivat rikkaat ja heikosti puolustetut kirkot ja luostarit. Nykypäivänä norjalaiset eivät enää matkaa ulkomaille polttamaan kirkkojaan…

Normannit taas olivat viikinkisiirtolaisia, jotka päättivät jäädä asuttamaan pohjois-Ranskaa. Normanneissa yhdistyivät skandinaavisen ja eurooppalaisen kulttuurin ja sotataidon parhaat puolet, joten he sanelivat Euroopan poliittista ja kulttuurista kehitystä ratkaisevasti ja koko moderni Englanti on Normadian silloisen herttuan Williamin valloitusretken tulosta, jonka sotaretki murskasi saarivaltiota siihen asti hallinneet anglo-saksit.

Tulipa myös opittua, että viikinkien ja frankkien miekantekotaitoja verrataan ammattitaidoissa japanilaisten miekkaseppien tasoon.

Tässä välissä on myös syytä mainita, että suomalaiset eivät ole koskaan olleet viikinkejä. Tätä seikkaa saan usein ulkomaanmatkoilla selitellä ulkomaalaisille. Viikinkeinä pidetään Tanskassa, Norjassa ja Ruotsissa asunutta kansaa sekä Novgorodin alueen ihmisiä. Tosin Harro löysi historiankirjoista Ketil-nimisen saamelaisen sotapäälikön, joka johti Skotlannin pohjoisosiin suuntautuneita ryöstöretkiä.

Mutta ehkä on syytä lopettaa tämä kiehtova historian oppitunti kun joku tätä lukeva on vielä hereillä 😉

Pitää lisäksi vielä mainita Ace Combat Zero: The Belkan War, jonka arvosteluversion sain käsiini alkuviikosta. Vaikka kyseessä on jo sarjan kuuden peli, tuntuu se ainakin ensimmäisten tuntien jälkeen taas mukaansatempaavalta. Se muistuttaa onnekseen enemmän neljättä, kuin viidettä osaa, ja kerronta on taas jotain Top Gunin ja vakavamman japanilaisen sotadraaman väliltä. Tällaista ei lännessä osata tehdä. 

Lopuksi kehotan kaikki tutustumaan neppaamisen jaloon harrastukseen, sillä vielä on ainakin kuukausi peliaikaa. Lisää tietoa löytyy osoitteesta www.neppisweekly.com. Tässä lajissahan on tärkeää auton sijaan kuskin tankkaaminen 🙂 Ei muuta kuin radalle! 

 

 

 

Lisää luettavaa