Usein puhutaan siitä, kuinka pelien kehitys etenee huimaa vauhtia. Mutta tiedättekös, myös vanhat pelit pitävät pintansa. Tajusin juuri kuluneella viikolla, että joulunajan pelilistaltani löytyy jo useampi uudelleenjulkaisu tai HD-päivitys.

Näistä päällimmäisimpänä Super Mario All-Stars osoittaa, että vanhat Mariot ovat yksinkertaisuudessaan ajattomia klassikoita. Kuinka monelle alustalle samat vanhat Mariot voikaan julkaista? Monelle, sillä ne viehättävät vielä tänäkin päivänä muita kuin 25 vuoden takaisia muistoja verestäviä pelaajia.

Joku voisi sanoa, että ajattomuus pätee nimenomaan 2d-peleihin, mutta pidän tuota väitettä vain osittain paikkansapitävänä. Sanoisin, että viime sukupolven aikana saavutettiin ajan hampaan kestävä piste myös 3d-peleissä. 3d-aikakauden ensituotokset vaatisivat jo suurempia päivityksiä, jotta niistä voisi nauttia muutkin kuin menneiden perään haikailijat.

Siinä missä itse voin yhä nauttia muutaman erän GoldenEye 007:a Nintendo 64:llä, yritäppä selittää Halon ja Call of Dutyn kasvateille, että tämä on oikeasti hyvä peli. Ellei graafinen ilme ole tarpeeksi iso karkoitin, takkuileva ruudunpäivitys viimeistelee tehtävän. Myös ne harvat PlayStation Networkista ladatut PSOne-klassikot ovat juuri niitä pelejä, joiden parissa on itse tullut kasvettua.

Jo pelkkä Wii on tietyssä mielessä todiste 3d-pelien kypsyydestä. Samoilla linjoilla tuntuvat olevan myös muut julkaisijat, kuten Sony ja Ubisoft HD-päivityksineen. God of War Collection, The Sly Trilogy, Prince of Persia HD Trilogy ovat vain alkusoittoa tulevasta, ja ainakin kaksi viimeistä löytyy omalta joulunajan pelilistaltani.

Tuleviin uusintajulkaisuihin lukeutuu niin Splinter Cellia, Icoa, Shadow of Colossusta, Beyond Good & Evilia. Kaikki ovat erinomaisia pelejä, jotka lajityyppien ottamista kehitysaskelista huolimatta pysyvät ajan hermoilla.

Huolet, että HD-uudelleenjulkaisut riistäytyvät käsistä ovat tarpeettomia. Hyvien pelien uudelleenjulkaisu ei  ole keneltäkään pois, mutta jyvät toki on erotettava akanoista. Kysymys kuuluukin, mistä peleistä pitäisi tehdä päivitykset? Itse kelpuuttaisin mieluusti Jak & Daxterit, Zone of the Endersit, Final Fantasyt ja Metal Gear Solidit – vain muutamat mainitakseni.

Alkaisipa se joululoma jo, että pääsisi jo pelaamaan.

Lisää luettavaa