Alkuperäinen Wii Sports oli peli, joka jakoi vahvasti mielipiteitä. On kiistaton fakta, että merkittävä osa Wiin miljoonista omistajista osti koko konsolin puhtaasti Wii Sportsin yksinkertaisen iloisen urheilun takia, ja heitä peli on viihdyttänyt luotettavasti jo pitkään. Monikaan ns. vakavampi pelaaja ei kuitenkaan suostu nöyrtymään pelin ääreen. Heidän tappionsa, sillä peli oli hauska ja sen miljoonamyynnit takasivat, että jatko-osa ilmestyy vääjäämättä kummittelemaan taas myyntilistoille.

Tällä kertaa näiden innokkaiden konsolisoturienkin kannattaa höristää korviaan, sillä persoonallisesta ulkoasustaan huolimatta Wii Sports Resort on täyttä rautaa ja tarjoaa varmasti viihdettä jokaiselle Wiin omistajalle.

Hyppää paratiisiin

Nintendolle pitää nostaa hattua siitä, että he eivät ole Wii Sports Resortin kanssa ylittäneet aitaa sen matalimmasta kohdasta. Wii Sports yleisö olisi todennäköisesti tyytynyt hyvin mielin pari uutta lajia sisältävään minipelipakettiin. Onhan moinen kuitenkin viihdyttänyt heitä satunnaisesti jo parin vuoden ajan.

Japanilaisjätti ei sortunut moiseen, vaan Wii Sports Resort tuntuu kaikin tavoin enemmän peliltä kuin edeltäjänsä. Sisältöä on reilusti enemmän, lajit ovat monipuolisempia, suoritukset haastavampia ja niiden ympärille kyhätyt puitteet reilusti monipuolisempia.

Alkuperäisen pelin geneerisen stadionin sijaan Resort sijoittuu nimensä mukaiselle lomasaarelle, josta haluttiin ajan trendien mukaan tehdä ikään kuin itsenäinen hahmo. Uskoi moiseen tai ei, ratkaisu toimii, sillä pelimaailma tuntuu todellakin maailmalta. Peli alkaa hauskasti lentokoneesta, joka kiertelee Wuhu-saaren yläpuolella antaen pelaajalle herkullisia maistiaisia tulevasta näyttämällä suorituspaikkoja ja saarella puuhailevia ihmisiä. Sitten hypätään keskelle toimintaa, kirjaimellisesti.

Peli alkaa nimittäin suoraan yhdellä lajilla, joka esittelee mainiosti Wii Sports Resortin selkärankana toimivan Wii MotionPlus tuen toimivuutta. Pelaaja hyppää yhdessä muiden lomalaisten kanssa laskuvarjoilla lentokoneesta. Matkalla alas poseerataan valokuvia varten, harrastetaan pientä kuviokelluntaa ja sitten tipahdetaan laskuvarjolla keskelle auringonvalon täyttämää saarta ja upeasti lainehtivia aaltoja.

Minä olin myyty siltä istumalta.

Palikka toimii

Wii Sports Resortia ympäröivistä kysymyksistä suurin koskee tietenkin Wii MotionPlus palikan toimivuutta. Voin ilomielin todeta, että se toimii. Erinomaisesti. Useat lukijat muistavat varmasti vieläkin ne korkealentoiset ideat, joita Nintendo esitteli Wiin julkistustilaisuudessa. Vaikka se veikin pari vuotta, nuo fantasiat ovat nyt askeleen lähempänä todellisuutta ja juuri niin huikeita kuin jo aikanaan toivoin.

Jokainen pelin 12 lajista on suunniteltu esittelemään MotionPlus-palikan toimintaa eri tavalla, ja siinä ne onnistuvatkin erinomaisesti. Jos joku epäilee palikan toimivuutta, pari minuuttia miekkailun tai vaikka frisbeen heiton parissa vakuuttanee sitkeimmänkin pessimistin siitä, että nyt ollaan kuningasidean äärellä.

Juuri miekkailu oli minulle se suuri ahaa-elämys. Aiemmissa Wiin miekkailuyrityksissä toteutus on ollut vähän sinne päin. Wiimotella kyllä heilutaan suunnilleen miekan tahtiin, mutta tarkkuus ja hienovaraisuus ovat olleet toteutuksesta kaukana. Mutta eivät ole enää. Minun kasvoillani oli todellinen idiootin virnistys jo siinä vaiheessa, kun liikuttelin rauhallisesti kättäni edes takaisin ja ruudulla miekkamiehen käsi liikkui prikulleen samaan tahtiin.

Kun ohjaus on näin tarkkaa, pelisuunnittelijoiden on kelvannut antaa mielikuvituksensa lentää. Jo mainittu miekkailu on erinomainen esimerkki siitä, miten Wii Sports Resort tekee vähällä paljon. Toteutus ei voisi olla paljon yksinkertaisempi: miekkaa liikutellaan vapaasti ja sillä huidotaan lavalla vastassa seisovaa kaveria. B-napilla vaihdetaan iskuasennosta torjuntaan, mutta pelattavuus säilyy samanlaisena.

Perusteet oppii jokainen sekunneissa, ja näin pelaamaan pääsee täysipainoisesti hetkessä. Toki miekkailu on lajina sieltä yksinkertaisimmasta päästä, mutta kaikissa lajeissa pätevät samat perusideat: liikkeet ovat loogisia ja selkeitä, opastus laadukasta ja pelattavuus mukavan simppeliä.

Kaikki lajit eivät toki ole aivan yhtä hauskoja kuin miekkailu. Pyöräilyssä heilutellaan Wiimotea ja Nunchukia kuin polkuliikettä käsillä imitoiden, missä ei ole mitään järkeä. Pelin alussa hurmaava laskuvarjohyppy jää myös kertapalaksi, sillä siitä ei löydy syvyyttä enempää kuin vesikupista. Myös visiot uudesta Pilotwingsistä voi unohtaa, sillä Wii Sports Resortin lentopelit ovat sangen yksinkertaisia ja jopa tylsiä.

Kokonaisuudessa päästään silti voiton puolelle, sillä jokaista tylsää lajia kohti löytyy pari hauskaa ja kiinnostavaa lajia, joiden parissa aika rientää ja hymy leviää.

Lomalla on kivaa

Wii Sports Resort olisi jo 12 lajinsa myötä hyvä peli, mutta niiden ympärillä olevat puitteet nostavat sen todellisten huippupelien luokkaan. Kaikista lajeista löytyy toki useita vaikeustasoja, jotka lisäävät vaikka jousiammuntaan liikkuvat maalit tai reippaan sivutuulen, mutta monista lajeista löytyy myös niiden taitoja soveltavia minipelejä.

Miekkailuhaasteissa pitää selvitä nopeasti usean vastustajan täyttämän tunnelin läpi tai kisata siitä, kuka pilkkoo nopeiten vihannekset sensein ohjeiden mukaan, frisbee-minipelissä taas pitää tarkkuusheittää alas ilmapalloja tai pelata frisbee-golfia.

Oli oma lajisi sitten mikä tahansa, Wii Sports Resort viehättää. Testiryhmämme jumitti konsolin ääressä useita tunteja ja tuli lopulta siihen johtopäätökseen, että paljon parempaa moninpeliä on vaikea keksiä. Peliin pääsee käsiksi hetkessä, ja kuka tahansa oppii alkeet välittömästi. Sen jälkeen haastetta riittää kuitenkin siinä määrin, että peli pysyy jännittävänä, haastavana ja hauskana vielä pitkään.

Wii Sports Resort on vihdoin peli, joka lunastaa monet niistä lennokkaista ideoista, joita Nintendo väläytteli konsolia lanseeratessaan. Sitä pelatessani muistin elävästi, miksi innostuin niin kovasti Wiin ensimmäisistä esittelyistä sekä ensimmäistä kertaa pitkään aikaan myös Wiin tulevaisuudesta. Jos tämä on esimakua siitä, mihin Wii jatkossa pystyy, odotan innolla.

Moni innokas konsolisoturi tulee luultavasti tikahtumaan aamumuroihinsa tämän lukiessaan, mutta hällä väliä: Wii Sports Resort on eräs vuoden parhaista peleistä.

Lajivalikoima

Frisbee
Vesiskootteri
Miekkailu
Pöytätennis
Golf
Lentäminen
Koripallo
Jousiammunta
Polkupyöräily
Keilaaminen
Melonta
Vesilautailu

Erilaiset variaatiot ja minipelit mukaan lukien pelattavana on yhteensä yli 20 erilaista aktiviteettia.

Kivaa koko porukalle

Wii Sports Resort antaa useamman pelaajan pitää hauskaa vähillä laitehankinnoilla, sillä useimpia lajeja pystyy pelaamaan yhdellä ohjaimella kierrättämällä sitä pelaajalta toiselle suoritusten välissä. Eron muodostavat lajit, joissa kilpaillaan suoraan toisia pelaajia vastaan, kuten vaikka pöytätenniksessä. Ihanteellisessa tilanteessa jokaisella on toki oma ohjain, jolloin vaikka neljän pelaajan korismatsit onnistuvat, mutta vähemmälläkin voi pitää mainiosti hauskaa.

9/10
Lisää luettavaa