Sega Rally on yksi niistä harvinaisista peleistä, joka hurmaa pelaajansa välittömästi – tai niin ainakin tapahtui minun tapauksessani. Jo ensimmäisistä testipeleistäni lähtien tiesin, että kyseessä on harvinaisen mainio ja onnistunut huristelupeli. Pitkät sessiot lopullisen pelin kanssa ovat vain vahvistaneet tätä käsitystä.

Peli on edelleen aivan yhtä vauhdikas ja hauska kuin kahdentoista vuoden takainen alkuperäispeli. Varsinkin ohjaamokamerasta ajettuna peli on niin nopeatempoinen, että noviisilla on välillä vaikeuksia hahmottaa edes rataa. Tämä ei todellakaan ole peli, jossa ykkössijat ovat itsestäänselvyyksiä jo ensi kisoista lähtien. Tärkeänä erona moniin muihin vaikeisiin peleihin Sega Rally on vaikeasta alustaan lähtien armottoman viihdyttävä ja pelattava, vaikka menestyksestä ei ole tietoakaan.

Uraa!

Suuri syy pelin haastavaan luonteeseen löytyy sen pinnoitesysteemistä, joka pitää huolen siitä, että erilaiset radat todella tuntuvat erilaisilta. Kun kurvaat Lanciallasi kylki edellä asfalttiosuudelta santaan tai mutaan, sen huomaa ja tuntee kourissaan kirjaimellisesti. Lisähupia irtoaa siitä, että auton alle valitut renkaat – sekä irtomaalle että asfaltille on omansa – ja auton vetoisuus vaikuttavat todella paljon ajettavuuteen. Yksikään auto ei ole kaikkien ratojen ässä ja rassin vaihto vaatii hetken totuttelua, ennen kuin ne parhaat ajolinjat löytyvät.

Sega Racing Studio ei ole jättänyt touhua tähän, vaan ratojen pinnat muovautuvat ja lentävät paakkuina taivaan tuuliin kun kisa kiertää ympäri rataa. Toisin kuin vaikka Motorstormissa, efekti ei ole vain silmäkarkkia, vaan peli todella mallintaa rataan syntyvät urat, töyssyt ja vesilätäköt. Tuloksena onkin kisa, jonka jokainen kierros on ainutlaatuinen ja tarjoaa omat haasteensa.

Peli on jo perusohjaimella todella riemukas kokemus, kun ohjain tärisee, potkii ja pomppii käsissä auton puskiessa tietään läpi mudan, lumen ja dyynien. Kun peliin kytkee force feedback -ratin, kokemus nousee huikeisiin sfääreihin. Jo pelkkä suoraan ajaminen on haaste, kun ratti elää omaa elämäänsä onnettoman kuskin käsissä.

Paljon pelattavaa

Vaikka kyse on arcadehenkisestä huristelupelistä, pelattavaa riittää kotitarpeiksi. Pelin reilut 30 autoa on jaettu kolmeen kategoriaan. Ne tavalliset rallirassit ja rallikäyttöön muutetut katuautot ovat juttu sinänsä, mutta kolmas kategoria sisältää Audi Quattron ja Lancia Stratoksen kaltaisia, legendaarisia menopelejä. Kyllä – kaikki alkuperäisen pelin autot ovat myös mukana.

Ratojakin riittää. Peli jakaa ratansa pääasiallisen pinnoitetyypin mukaan kuuteen kategoriaan. Tropiikki, autiomaat, Afrikan savannit, pohjoisen lumikinokset ja muut ratatyypit tarjoavat kaikki omia haasteitaan ja houkutuksiaan. Koska radat perustuvat vain Sega-suunnittelijoiden mielikuvitukseen, jokainen rata on tehty mahdollisimman viihdyttäväksi ja kaikki sisältävät jotain tärppejä, joista ne muistaa pitkään.

Pelitilat ovat niin ikään kohdallaan. Yksinpelaajat voivat ajaa joko yksittäiskisoja tai kolmen kisan mestaruussarjoja. Kiinnostavana hatunnostona originaalin suuntaan pelistä löytyy myös mahdollisuus ajaa haamukuskeja vastaan. Tosin kun kerran eletään internet-aikaa, peli antaa parhaille kuskeille mahdollisuuden lähettää omat parhaat haamuajonsa muiden ladattaviksi.

Ilahduttavasti Sega Rally palkitsee jatkuvasti aktiivista pelaajaa. Kertyvät ajokilometrit ja mestaruuspisteet avaavat vähän väliä uusia maalikuvioita, ratoja ja kokonaan uusia autoja. Ehkä paras tapa kokea Sega Rallyn riemut on silti pelata peliä viittä muuta ihmispelaajaa vastaan.

Verkkopeli toimi Xbox Liven välityksellä vailla viiveitä, joten mestaruussarjoja ja yksittäisiä kisoja ajaa mielellään. Pelin kontaktihenkinen kisailu ja porukan tiiviisti kasassa pitävä tasoitusmekanismi ovat kuin moninpeliin luotuja. Voi pojat sitä punastuksen tunnetta, kun kaveri porhaltaa viimeisessä kaarteessa ohi räkäisesti korvaan nauraen.

Yksinkertaisesti loistava

Kuten tähän mennessä lienee selvinnyt, pelin sisältö on täyttä rautaa, eikä tekniikka jää pätkääkään jälkeen. Kehitystiimi mainosti jo aikanaan, että he halusivat tehdä ”Segan näköisen pelin” – ja tässä he ovat myös onnistuneet. Peli on kaunis kuin karkki, mutta ei ärsyttävällä tavalla, vaan ulkoasu tuo heti mieleen sen lapsuuden unelmien kolikkopelin. Maisemat ovat kuin postikorteista repäistyjä ja täynnä hauskoja tärppejä, kuten radan yli lentäviä helikoptereita tai pusikoista pyrähtäviä lintuja.

Automallit ovat todella yksityiskohtaisia ja ottavat kisan aikana pelteihinsä mukavasti pölyä, kuraa ja rapaa. Tästä ja tiukasta toiminnasta huolimatta peli pyörii jatkuvasti silkkisen pehmeästi, eikä ruudunpäivitys takkua tiukimmissakaan paikoissa. Tästä voisi moni ottaa mallia, kuten voisi koko pelistä yleisestikin. Sega Rally on nimittäin sitä puhtainta pelaamisen iloa ja Segan iloista pelifilosofiaa käärittynä uuden sukupolven herkkuihin

Rehellisyyden nimissä on todettava, että Sega Rally voi olla jopa turhan arcadehenkinen monille pelaajille. Nykyisin arcadehuristelutkin sisältävät joitain simulaattorimaisia elementtejä, avoimia pelikenttiä ja uratiloja, mutta Sega Rally on kuin paluu 90-luvun pelihalleihin. Näyttävää, hauskaa ja virtaviivaistettua kaahailua. Jos ikioma kolikkopelikaahain olohuoneen nurkassa kuulostaa hyvältä, Sega Rally osuu napakymppiin.

 

Pure pintaa

Sega Rallyn pinnoitteet puraisevat kertalaakista syvemmältä. Kirjaimellisesti, sillä kyse ei todellakaan ole pelkästä visuaalisesta efektistä. Radat on pinnoitettu kuudella kerroksella, joita autojen renkaat möyhivät rallin aikana. Peli ymmärtää myös erilaisten pinnoitteiden pinoamisen, joten mudan alta voi paljastua vettä, lumen alta jäätä ja niin edelleen. Sama toimii myös käänteisesti. Palava kumi sulaa kiinni asfaltin pintaan ja lika paakkuuntuu auton helmaan.

 

Sega Racing Studion lyhyt historiikki

Sega Racing Studio on brittiläisen rallipelilegenda Guy Wildayn ja Segan pitkien keskustelujen lopputulos. Itsekin muun muassa Colin McRae Rallya tekemässä ollut Wilday sai Segalta valtuutuksen kasata Birminghamiin todellisen rallipelien unelmatiimin. Kun miehistö oli haalittu kasaan ja oli aika valita tiimin ensimmäinen projekti, Sega Rally oli Wildayn mukaan helppo valinta.

Se on Segan arvostetuimpia pelisarjoja, joka on kuitenkin päässyt viime vuosina vaipumaan unholaan. Wilday miehistöineen uskoi pystyvänsä tuomaan pelin 2000-luvun tasolle, eivätkä kovat puheet olleet turhia.

8/10
Lisää luettavaa