Odin Sphere

Persoonallisen otteensa ja tunteita herättävän tarinansa vuoksi pelistä olisi ainesta vaikka mihin, mutta valitettavasti peli jäänee Euroopassa suhteellisen pienen porukan huviksi.

14.9.2011 22:05

Ennakkoluulottomuus on hieman kaavoihinsa kangistuneessa japsiropejen genressä harvinaista. Jos jokin peli sortuu sellaiseen, se jää valitettavan usein vain nousevan auringon maan otakujen iloksi ja länsimaalaiset pelaajat jäävät nuolemaan näppejään. Korkean profiilin peleihin keskittynyt Square-Enix on kuitenkin tehnyt kulttuuriteon ja tuonut Vanillawaren kehittämän ja Atluksen alun perin julkaiseman Odin Sphere -toimintaroolipelin myös vanhalle mantereelle.

Square-Enixin veto on rohkea, sillä Odin Sphere ei ole tavanomainen peli oikeastaan millään mittapuulla. Se on satukirjan muotoon tehty tarina, joka kerrotaan kirjasarjaa ullakolla lukevan pikkutytön kautta. Hellyttävän kaksiulotteisen grafiikan ja lämminhenkisen alun taakse kätkeytyy kuitenkin suurieleinen ja jopa julma tarina, jossa petosta ja dramatiikkaa ei säästellä.

Peli sijoittuu pääosin viikinkien mytologiasta ammentavaan Ragnivalin maailmaan, jossa raivoavaa sotaa tutkitaan viiden eri henkilön kautta. Hiljalleen avautuva tarina esittelee henkilö kerrallaan maailman ja konfliktin taustoja. Vaikka tarinan puitteet tuovat mieleen Valkyrie Profilen, samojen tapahtumien kokeminen useiden hahmojen kautta muistuttaa pikemminkin Suikoden III:n tarinankerrontaa. Odin Spheressä tätä kerrontatekniikkaa on vain kehitetty siten, että yhden osan sankari on toisen pahin vihollinen. Kun tarinaa pääsee seuraamaan useammasta näkökulmasta, ei ole ollenkaan selvää, kuka on oikeassa ja kuka väärässä.

Pienen piirin seikkailu

Odin Sphere on kaksiulotteinen toimintaroolipeli, joka palkitsee taktisesti lahjakkaat ja näppäräsormiset. Jokaisella sankarilla on oma taistelutyylinsä, joiden vahvuudet ja heikkoudet täytyy oppia nopeasti. Jokainen pelin varsinaisista taisteluosuuksista on jaettu noin kymmeneen tasoon, jotka sisältävät eritasoisten rivivihollisten lisäksi pienempiä ja isompia pomoja sekä kauppoja.

Hahmoja kehitetään kahdella tavalla. Kuolevat viholliset päästävät ilmaan energiapalleroita, joiden avulla sankari voi kasvattaa aseensa tehoa. Palleroita tarvitaan myös erilaisten kasvien kasvattamiseen. Osumapisteet taas kasvavat syömällä. Erilaiset parantavat ruuat antavat osumapisteiden lisäksi myös kokemusta. Kun kokemusta on karttunut tarpeeksi, osumapisteiden kokonaismäärä kasvaa.

Kaksiulotteisesta grafiikasta huolimatta peli ei missään tapauksessa ole vanhanaikainen. Pelin satukirjamainen olemus on huoliteltu ja tyylikäs, eikä musiikissakaan ole valittamista. Peli ansaitsee erikoismaininnan jo sen vuoksi, että alkuperäinen japaninkielinen ääniraita on säilytetty englanninkielisen rinnalla.

Odin Spheren tarina on erinomainen ja mukaansatempaava, mutta sen taisteluissa on ikäviä puutteita. Ohjaus ei aina ole riittävän ripeää, ja toimintojen valitsemisessa on ärsyttävä viive. Esimerkiksi esineiden käyttäminen on välillä todella kömpelöä. Nämä ongelmat eivät latista peli-iloa, mutta ne pistävät silmään muuten hyvin huolitellussa pelissä.

Toinen ongelma liittyy pelin rakenteeseen. Maisemat eivät ole vaihtelevia tai erityisen mielenkiintoisia, joten samoihin ympäristöihin ja vihollisiin kyllästyy nopeasti. Persoonallisen otteensa ja tunteita herättävän tarinansa vuoksi pelistä olisi ainesta vaikka mihin, mutta valitettavasti peli jäänee Euroopassa suhteellisen pienen porukan huviksi.

 

Prinsessa Kruununen

Odin Spheren tehnyt Vanillaware tunnetaan Euroopassa parhaiten Nippon Ichin julkaisemasta GrimGrimoire-strategiapelistä. Nousevan auringon maassa Vanillaware kuitenkin hankki kannuksensa Princess Crown -nimisellä Saturn-pelillä, josta julkaistiin taannoin PSP-versio. Vain Japanissa julkaistu peliä on Odin Spheren henkinen esi-isä. Molemmat pelit ovat kaksiulotteisia, fantasia-aiheisia toimintaroolipelejä, ja pelien kehitystiimitkin koostuvat pitkälti samoista ihmisistä.
Peleillä on paljon muitakin yhtäläisyyksiä, mikä voi olla syy siihen, ettei Princess Crownia ole vielä julkaistu länsimaissa. Toivottavasti tilanne muuttuu, sillä Odin Spheren kaltainen peli sopisi täydellisesti PSP:lle.

7/10
Lisää luettavaa