Necromunda: Hired Gun -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden heinä-elokuun tuplanumerossa 224. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Kaatopaikkajuttuja

Useat Warhammer 40K -universumiin sijoittuvat pienemmän budjetin pelit kärsivät ilmeisestä resurssipulasta, jonka vuoksi niissä keskitytään yhteen tai kahteen osa-alueeseen ja loppu on vähän sinnepäin. Näinkin arvokkaan lisenssin vuoksi kannattaa tietenkin tehdä kunniaa lähdemateriaalille, mutta paukut harvemmin riittävät mielenkiintoiseen tarinaan tai kunnolliseen teknisen toteutukseen. Necromunda: Hired Gun on tyyppiesimerkki tästä, sillä se on välillä kaunis seurata mutta niin kovin keskeneräinen pelata.

Warhammer 40K:n ajankuvassa ihmiskunta on paisunut valtavaksi Linnunrataa hallitsevaksi massaksi, jonka jättimäiseen sotakoneistoon tuotetaan aseita tehdasplaneettojen sisuksissa. Pelaaja ohjastaa nimetöntä palkkasoturia, jonka toimenkuvaan kuuluu tuhota ja tappaa kaikista isoimman tehdasmaailman, helvettimäisen Necromundan, eri alueilla.

Varsinainen 13 tehtävän mittainen tarina on niin epälooginen ja täynnä aukkoja, ettei siitä tarvitse juuri välittää. Riittää vain, kun ottaa mukaan aimo annoksen herkkää liipaisinsormea ja mieltymyksen hurmeiselle toiminnalle. Maisemat ovat paikoin erittäin kauniita, ja kunhan ei tarkenna katsettaan liiaksi sivuhahmoihin tai yksityiskohtiin, saattaa kokea jopa pientä immersiota Warhammer 40K:n dystooppiseen maailmaan.

Necromunda: Hired Gun -arvostelu

Toiminta on vahvasti uusien Doomien inspiroimaa, sillä hahmon kuuluisi liikkua pelialueilla nopeasti ja vaivattomasti ja ammunnan pitäisi olla soljuvaa ja toiminnan monipuolista. Todellisuudessa Necromundan käytävillä liikkuminen on sarja tylsiä tulitaisteluja ja teknisesti karuja lopetusliikkeitä, joita eivät pelasta tehtävien välillä komeammiksi muuttuvat maisemat.

Ammuntapeliksi toiminta on varsin karsittua, sillä tekoäly ei juuri haasta pelaajaa liikkumaan hyvistä suojista tai käyttämään peliin päälle liimattuja ominaisuuksia, kuten seiniä pitkin juoksemista tai lukuisia erikoiskykyjä, joita hahmolle voi ostaa tehtävien välissä. Lisäkykyjä ei tarvita, sillä viholliset joko juoksevat suoraan tulilinjalle tapettavaksi, jäävät jumiin esteisiin tai eksyvät harhailemaan luotisateeseen.

Aseiden äänet ovat pääsääntöisesti sopivan iskeviä, mutta erityisesti isommat aseet kaipaisivat joko ulkonäköönsä tai äänimaailmaansa lisää jytkettä. Valtaisia aseita käyttävät pomovastukset eivät aina kuulosta tulituksensa puolesta kovinkaan uhkaavilta.

Hämmentävin lisä hahmon lukuisiin turhiin kykyihin on vinkuvalla lelulla vierelle kutsuttava koirakumppani, joka merkkaa lähistöllä olevat viholliset ja pystyy tappamaan yhden rivivastustajan nopeaksi luonnehditulla hyökkäyksellä. Se on kuitenkin moninkertaisesti hitaampi tapa kuin kohteen ampuminen tai silpominen verta roiskuttavalla lopetusliikkeellä.

Typerryttävistä ratkaisuista juuri lopetusliikkeet ovat keskeisin esimerkki, sillä ne tekevät sankarista kuolemattoman toteutuksen ajaksi ja parantavat tämän osumapisteitä samalla. Käytännössä voit ketjuttaa kokonaisen armeijan kumoon karusti animoiduilla iskusarjoilla pelkäämättä kuolettavaa vahinkoa.

Necromunda: Hired Gun -arvostelu

Asevalikoima näyttää alkujaan hyvin Warhammer 40K:n perinteitä kunnioittavalta, vaikkakin geneerisillä rynnäkkökivääreillä ja haulikoilla kyllästetyltä. Kevyet ja raskaat bolter-tykit ovat oma suosikkini, kunnes havaitsin, etten varsinaisesti saa enää käyttööni uusia asetyyppejä vaan Destinyn tai The Divisionin tapaan hieman paranneltuja versioita edellisistä. Varusteita voi tarkastella ja ottaa käyttöön vain tehtävien välisissä valikoissa, ei kesken sotimisen.

Necromunda: Hired Gun on visuaalisesti erittäin kaksijakoinen peli. Hahmot ja useimpien ympäristöjen karu ilme pistävät irvistämään, mutta tunnelmaa nostavat roimasti kaukaiset maisemat ja selvästi hiotut tapahtumapaikat, kuten jättimäinen Koloss-juna tai matka Necromundan vanhimmille alueille. Se ei vain millään riitä.

4/10
KehittäjäStreum On Studio
Pegi-ikärajatK-18
Pegi-merkinnätVäkivalta
Lisää luettavaa