Mitähän on mahtanut liikkua sen miehen päässä, joka on päästänyt NBA 08:n markkinoille? 2K Sports hallitsee koripallopelien lajityyppiä mestarin otteilla, ja EA tarjoaa oman näkemyksensä lajista sunnuntaiurheilijoille. On vaikea ymmärtää, miksi Sony lähtee kilpailemaan pienille markkinoille NBA 08:lla, joka on riisuttu ja tönkkö peli.

Viimevuotiseen, suorastaan nolottavan huonoon peliin verrattuna kehitystä on tapahtunut, mutta matkaa kärkikaksikon hännyksille on vielä kilometrikaupalla.

Puutteita…

Yksi pelin käsittämättömistä puutteista on se, ettei siinä ole minkäänlaista franchise-tilaa. Yhden kauden kestävä kausitila ei paljon paikkaa, varsinkaan kun siinä ei ole mitään modernin urheilupelin hienouksia. Tekoäly ei esimerkiksi ymmärrä mitään pelaajakaupoista vaan vaihtaa Kobe Bryantin sunnuntaisarjasta repäistyyn kehäraakkiin.

Puutteita paikataan järjestelmällä, jossa pelaaja kerää pisteitä. Niillä voi joko parannella itse luomaansa koripalloilijaa tai ostella vanhoja joukkueita ja vaihtoehtoisia peliasuja. Pisteitä irtoaa muun muassa NBA Replay -tilassa, jossa pitäisi pystyä toistamaan oikeiden NBA-tähtien parhaita saavutuksia. Idea on hauska, mutta sillä ei pitkälle pötkitä, varsinkin kun pelattavuus on läpimätä.

… ja valitusta

Ei niin huonoa, ettei jotain hyvääkin. NBA 08 on kaukaa katsottuna sangen pätevän näköinen. Animaatioissa on realismia, vaikka ne eivät ylläkään NBA 2K -pelien tasolle. Peli pyörii mukavan nopeasti jopa 1080P-resoluutiolla. Läheltä katsottuna illuusio kuitenkin särkyy, sillä pelaajilla ei ole esimerkiksi lainkaan kasvonilmeitä, vain lasittunut tuijotus. Sen ymmärtää, kun ottaa huomioon, millaisessa pelissä he esiintyvät. Eipä minuakaan juuri naurattaisi.

NBA 08 kerää tililleen valtavasti virheitä. Tekoäly on surkea. Tiimikaverit eivät osaa blokata ajoissa tai reagoida vastustajan nopeisiin hyökkäyksiin. Ne eivät myöskään hae itse vapaata tilaa, vaan niitä pitää erikseen komentaa. Kaiken saa siis tehdä itse, eikä satunnaisesti toimiva pelaajan valinta juuri auta.

Pelattavuus on kömpelö. Pelin tarjoamat harhautukset ovat miltei hyödyttömiä, sillä paraskin piruettiartisti pääsee vastustajien ohi vain satunnaisesti. Donkit menevät usein pieleen, kun läpiajossa ollut pelaaja päättääkin donkata vasta korin takaa tai juosta pallo kädessä päädystä yli sen kummemmin ärsykkeisiin reagoimatta.

Edellä mainittujen ongelmien lisäksi pelin törmäystarkistus on epätarkkaa, minkä vuoksi tekoäly kuljettaa pallon usein suoraan pelaajien läpi. Vainoharhaiset tuomarit eivät ole ilmeisesti kuulleet hyökkääjän virheistä ja viheltävät muutenkin täysin satunnaisesti.

NBA 08 on huono korispeli. Sen pelaaminen on rasittavaa, ärsyttävää ja turhauttavaa. Pelin vähäiset hyvät puolet hautautuvat todellisen roskavuoren alle, eikä niitä viitsi tonkia esiin sitkeinkään sissi. Pelikaupan hyllyltä saa paljon paremman vaihtoehdon samaan hintaan.

 

PlayStation 2 -versio

NBA 08:n PlayStation 2 -versio muistuttaa hölmöyksineen ja puutteineen kovasti isoveljeään, joten hyvää koripalloa ei kannata odottaa. Pelissä on kuitenkin yksi ominaisuus, josta muut voisivat ottaa mallia. Parannettu The Life -tila tuo peliin saippuaoopperamaisia juonikuvioita. Tunteet käyvät kuumina, ja matseissa pitää suorittaa tiettyjä tavoitteita, jotta juoni etenee. Harmi, että hyvä idea menee hukkaan huonossa pelissä.

Pisteet: 5

4/10
Lisää luettavaa