Gran Turismo 5: Prologue tarjoaa ensimmäisen kunnon maistiaisen bensiininjanoisille konsolipelaajille, jotka ovat jo pitkään joutuneet odottamaan uutta pelattavaa japanilaiselta Polyphony Digitalilta. Prologue ei ole kokonainen peli vaan esittelyversio, joka sisältää kuusi rataa ja hieman yli 70 autoa. Sen on tarkoitus antaa esimakua tulevasta ja ennen kaikkea pitää yllä kiinnostusta yhä pitemmäksi venyvän kehitystyön aikana. Myös edellisestä Gran Turismosta julkaistiin prologiosa. Pelisarjan neljäs osa oli melko pahasti myöhässä, mutta kaikkein innokkaimmat autourheilun fanit saivat ottaa tuntumaa osaan pelin huimasta autovalikoimasta sekä kilparadoista esittelyjulkaisussa.

Sarjan viidennelle osalle ei vielä ole virallista julkaisupäivää. Prologue osoittaa peruspalikoiden olevan jo varsin mallikkaasti paikoillaan, mutta tekemistä tämän autopelien kuninkuussarjan huipulle pyrkivän Sonyn konsolin vetonaulan parissa riittää varmasti vielä pitkäksi aikaa.

Pelin tekniikka on kehittynyt huimasti. Kun edellisen osan autot koottiin keskimäärin noin 4 000 polygonista, Gran Turismo 5:ssä vastaava luku on jopa yli 200 000. Lisäksi jokainen pelin autoista mallinnetaan viimeistä yksityiskohtaa myöten ohjaamosta alkaen. Polyphony Digital tarjoaa kuitenkin muutakin kuin vain entistä yltäkylläisemmin viimeisteltyjä ajoneuvoja ja ulkoasun, joka hivelee silmiä radan jokaisessa kaaressa.

Pelin käyttöliittymä on suunniteltu kokonaan uudestaan uutta osaa varten. Pelaajat pääsevät käsiksi kaikkeen viidennen osan tarjoamaan sisältöön niin kutsutun My Pagen kautta. Se yhdistää yksinpelattavan kampanjan, arcade-kilpailut, erilaiset moninpelimuodot ja verkosta ladattavan lisäsisällön sekä pelaajan paikkakunnan sääolosuhteita seuraavan kalenterin yhdeksi saumattomaksi palveluksi. My Page osoittautui lyhyen testauksen jälkeen varsin hauskaksi toiminnoksi.

Kohtuuhintaisen auton ratissa

Gran Turismo 5 ja sen uusi My Page sisältävät myös GT-TV-palvelun. Se on eräänlainen videokanava, jonka kautta pelaajat voivat katsella verkon välityksellä pelissä esiintyvien autojen esittelyelokuvia, autoalan televisio-ohjelmien trailereita ja mainion englantilaisen Top Gear -sarjan jaksoja. Top Gear myös toimii tulevaisuudessa pelin yhteistyökumppanina. Tällä hetkellä ladattavissa on kuitenkin vain muutama peliä markkinoiva videopätkä.

Top Gear on oiva yhteistyökumppani Gran Turismolle. Yksi sarjan vakiintuneista ohjelmanumeroista on istuttaa paikallinen kuuluisuus kohtuuhintaiseksi leimatun tehdasvalmisteisen perusauton ratin taakse ja ottaa sitten aikaa, kun kilpailija ajaa mahdollisimman lujaa vanhan lentokentän maisemiin rakennetulla testiradalla. Gran Turismo 5: Prologue tekee saman pelaajalle.

Lähes koko pelin ajan kilpailuja ajetaan suoraan tehtaan valmistushihnalta putkahtaneilla, tutuilla menopeleillä, joista toiset tarjoavat enemmän vauhdin hurmaa ja näyttävyyttä kuin toiset. Jokaisesta kolmesta luokasta löytyy kymmenkunta kilpailua, joista useimpiin voi osallistua vain tietyntyyppisellä tai -merkkisellä autolla. Jos virtuaalikuski selviytyy kaikista kilpailuista, uusi viriteltyjen vehkeiden luokka ja mahdollisuus tuunata superautoja tutuilla tavoilla avautuvat. Suurin osa peliajasta kuitenkin istutaan kohtuuhintaisten autojen rattien takana.

Gran Turismo -sarjan pelejä kuulee usein moitittavan turhankin kliinisestä asenteesta. Tehdasvalmisteisten ja ylemmän keskiluokan perheautoihin kallellaan olevan estetiikkansa vuoksi Prologue ei synnytä aivan sellaista sydämentykytystä ja kisariippuvuutta, jota odotetaan joskus tulevaisuudessa julkaistavalta pääteokselta. Kilpailuista puuttuu autopelien varsinainen sydänveri ja ydin, vauhdin- ja vaarantunteen nostattama adrenaliinikuohu. Peli ei myöskään anna kuin katoavan pienen aavistuksen siitä, miten omien ajokkien suorituskykyä voi hioa lopullisessa pelissä.

Paikka viileysseinällä

Ennakkoversio kuitenkin lunastaa paikkansa, sillä se loistaa kaikilla aiemmista pelisarjan osista tutuilla osa-alueilla. Ajotuntuma on erinomainen aina ensimmäisestä Volkswagen Golfista viritettyyn S-sarjan kilpaformulaan asti, ja eri valmistajien autot todella käyttäytyvät eri tavoilla ja tuntuvat erilaisilta. Peli kiilaa itsensä alkuvalikoista alkaen visuaalisesti upeimman autopelin palkintokorokkeelle. Gran Turismo 5: Prologuessa riittää pelattavaa niin moneksi tunniksi, että se päihittää sisällöllään muutaman täysmittaisenkin uutuuspelin.

Polyphony Digital tarjoaa Prologuessa mahdollisuuden kokeilla Gran Turismon viidennen osan verkkomoninpeliä. Palvelimet eivät tosin tuntuneet vielä olevan täydessä iskussa. Itse pääsin vasta lukuisten yritysten jälkeen kilpailemaan paria muuta innokasta kotikuskia vastaan. Latausajat verkkopuolella olivat ainakin viime kokeilun yhteydessä todella pitkiä. Paremman puutteessa jokainen voi aina kilpailla kaveriaan vastaan jaetulla televisioruudulla.

Top Gearisssä on myös sen juontajan Jeremy Clarksonin itsevaltiaan elkein hallinnoima ”viileysseinä”. Sille päätyvät kaikkien ohjelmassa esiteltyjen autojen kuvat arvojärjestyksessä, jonka mittarina Clarkson käyttää suosikkinäyttelijäänsä Kristin Scott Thomasta. Auto on nimittäin aina sitä viileämpi, mitä suuremmalla todennäköisyydellä Thomas pitäisi ajoneuvosta ja sen kuljettajasta. Arvostelijan mielivaltaa käyttämällä asetan viileyskriteeriksi nyt itseni ja pisteytän Prologuen hieman keskikastin yläpuolelle jäänviileäksi.

Korkeampi sijoitus olisi vaatinut usean pelissä olevan tyhjän aukon täyttämistä. Pelaajan rikkeistä ja muiden kilpailijoiden torppaamisesta rangaistaan vain S-luokan kilpailuissa, suurin osa kisoista huristellaan porvarien tyylikkäillä kauppakasseilla, ja My Pagesta on poistettu kokonaan mahdollisuus ottaa omia valokuvia. Gran Turismo 5: Prologue on hieman kummallinen pelin ja demon välimuoto, joka todennäköisesti uppoaa nikottelematta sarjan pitkäaikaisiin ystäviin. Me muut sen sijaan emme saa sen välityksellä parhainta mahdollisinta kuvaa Gran Turismo 5:stä.

 

Isolla vaihteella

Top Gear on monien tuntema englantilainen televisio-ohjelma, joka perustuu näyttävien autojen lisäksi juontajien Jeremy Clarksonin, Richard Hammondin ja James Mayn keskinäiseen huulenheittoon. Harva kuitenkin tietää, että ohjelmaa on tehty vuodesta 1977 lähtien. Alun perin Top Gear oli puolen tunnin mittainen, varsin hillitty ja asiallinen autoaiheinen tietoisku. Clarkson toi ohjelmaan huomattavasti enemmän huumoria jo 1980-luvun lopulla, mutta sarja kimposi todelliseen maailmanmaineeseen vasta vuonna 2002 täysin muuttuneen formaatin ja tunnin mittaisten hupailujaksojen myötä.

Autoesittelyjen lisäksi uudistunut Top Gear perustuu erilaisiin ja usein varsin päättömiin haasteisiin. Ohjelman aikana on muun muassa rakennettu perheautoista erikoispitkiä loistoautoja, kokeiltu eri automallien vedenpitävyyttä tekemällä niistä veneitä ja herätetty yleistä paheksuntaa Yhdysvaltojen raamattuvyöhykkeellä maalaamalla oman ja toisten autojen kylkiin liberaaleja iskulauseita. Sarja tunnetaan myös salaperäisestä kilpa-ajajasta nimeltä The Stig. Tämä valkoisiin haalareihin ja kypärään sonnustautunut, italialaista oopperaa ja kielikursseja ajaessaan kuunteleva hahmo testaa joka jaksossa uusia ajoneuvoja Top Gearin vaativalla erikoisradalla.

8/10
Lisää luettavaa