Football Manager 2021 -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden tammikuun 2021 numerossa 218. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Tuttua ja turvallista mutta paremmin

Oikean jalkapallon kamppaillessa korona-ajan vaikeuksia vastaan voi lohtua hakea siitä, että taas on aika uuden Football Managerin. Sports Interactiven managerisimulaattorissa fanit pääsevät katsomoon, eikä otteluita peruta virustartuntojen takia. Pelaaminenkin on tuttuun tapaan äärimmäisen koukuttavaa, joten virtuaaliviheriöt ovat oivallinen paikka paeta talven pimeyttä ja eristää itsensä muista ihmisistä ihan vapaaehtoisesti.

Päällisin puolin Football Manager 2021 on melko saman näköinen kuin edeltäjänsä. Tämä ei missään nimessä ole huono asia, sillä Football Manager 2020 oli ja on erinomainen peli. Urheilupeleissä – ainakaan laadukkaissa – ei kannatakaan aina heittää koko pakettia uusiksi nopean julkaisusyklin takia, vaan on parempi pikemminkin hieman hienosäätää olemassa olevaa kokonaisuutta. Football Manager tekee valikkopuolella asiat juuri näin. Kaikki on tuttua, eikä mitään tarvitse lähteä etsimään uusista paikoista.

Football Manager 2021 -arvostelu

Pieni lisäys on tehty pelaajien ja lehdistön kanssa tapahtuviin keskusteluihin. Oman managerinsa voi nyt laittaa elehtimään tietyllä tavalla puheidensa yhteydessä. Esimerkiksi pukuhuoneessa voi pelaajille raivotessaan heittää vesipullon ilmaan, ja lehdistölle voi hymyillä lempeästi tai pudistella päätään. Eleiden olisi tarkoitus vahvistaa managerin lähettämää viestiä, mutta vastaanottajien reaktioille ei ole minkäänlaisia numeroarvoja, joten on hankala arvioida vaikutuksen määrää. Tästä huolimatta eleet ovat kiva pikkulisä, joka tuo tietynlaista inhimillisyyttä muuten kylmän datapohjaiseen peliin.

Otteluiden puolella on puolestaan tapahtunut isompia muutoksia. Ruudulla näkyvä informaatio on järjestelty uuteen uskoon, ja tavoitteena on ollut saada näkymä muistuttamaan oikeasti kentän laidalta avautuvaa maisemaa. Vaihtopenkille on nopea pääsy kuvan alalaidasta, kun taas oikealle puolelle ruutua voi tarpeen vaatiessa kiskaista esiin tabletin, jonka näytöllä voi analysoida ottelun eri osa-alueita. Pieneltä tuntuva muutos helpottaa informaation käsittelyä ottelun tuoksinassa, ja pienet taktiikan hiomiset on entistä helpompaa tehdä nopeasti.

Football Manager 2021 -arvostelu

Myös itse jalkapalloon on taas tehty parannuksia. Pelaajat liikuttelevat palloa toisillensa järkevämmin, ja syöttö- ja juoksuratkaisut vaikuttavat paremmilta ja todenmukaisemmilta. Viime vuonna paljon harmaita hiuksia aiheuttanut tilanne, jossa keskitystilanteessa laitapelaajat vain latasivat pallon täysillä ohi maalin, vaikuttaisi korjaantuneen. Toistaiseksi tilalle ei ole vielä tullut uutta päänsärkyä, mutta yksi urheilupelien ominaisuus on myös se, että säröt alkavat näkyä vasta pitkäjänteisemmän pelaamisen jälkeen. Täydellisyyttä en siis voi luvata.

Kokonaisuutena ottelutapahtumat ovat kuitenkin parempia viime vuoteen verrattuna. Pelimoottoriin oli kaivattu pelaajayhteisön puolesta uutta otetta jo vuosien ajan, ja Sports Interactive on vastannut toiveisiin. Kun päälle lisätään vielä entistä sulavammat 3D-grafiikat, optimoidut valikot ja olemattomat lataustauot, tämän vuoden peli on pykälää parempi kuin edeltäjänsä. Football Manager 20 -pelaajien täytyy päättää, ovatko muutokset tarpeeksi isoja, mutta viime vuoden väliin jättäneille on Football Manager 21 ostamisen arvoinen.

9/10
JulkaisijaSega
PeligenretSimulaattori
Pegi-ikärajatK-3
Lisää luettavaa