Final Fantasy Tactics: The War of the Lions

Kyse ei ole lastensadusta, vaan poikkeuksellisen hyvin kirjoitetusta ja aikuismaisesta tarinasta.

14.9.2011 21:54

Kun mainitaan nimi Final Fantasy Tactics, monet pelaajat ajattelevat vuonna 2003 Game Boy Advancelle julkaistua mainiota taktista taisteluroolipeliä. Tosi asiassa ensimmäinen Final Fantasy Tactics julkaistiin jo vuonna 1997. Se jäi pahasti saman vuonna julkaistun Final Fantasy VII:n varjoon, vaikka erinomainen peli olikin. Nyt tämä klassikko julkaistaan uudistettuna versiona PSP:lle, ja hyvä niin!

Tarinoiden aatelia

Final Fantasy Tactics sijoittuu Final Fantasy XII:sta tuttuun Ivalicen kuningaskuntaan. Ivalice on 50-vuotisen sodan jälkeen sekasorron kourissa. Vallassa on kaksivuotias sijaishallitsija, jonka määräysvaltaa kaksi herttuaa pyrkivät kulisseissa käyttelemään. Muu aatelisto ja vapaat ritarit ovat jakautuneet vallasta kamppailevien herttuoiden taakse, ja myös kirkko häärää taustalla.

Tarinan päähenkilö on nuori ritari Ramza Beoulve, joka ajautuu ystävänsä Delitan kanssa ongelmiin oikeudentajunsa takia. Ramzan moraali on liiankin puhdas mahtisuvun vesalle aikana, jolloin maamoukkaa kyykytetään armotta eikä poliittisessa vehkeilyssä kaihdeta keinoja. Silti hän yrittää muuttaa maailmaa, mutta hinta on kova…

Pelin pikkusöpöstä grafiikasta johtuen tarinan synkkyys ja vakavuus yllättää aluksi. Kyse ei todellakaan ole mistään lastensadusta, vaan poikkeuksellisen hyvin kirjoitetusta ja aikuismaisesta tarinasta, josta ei puutu monimutkaisia kuvioita, surullisia kohtaloita ja yllättäviä käänteitä. Tarinaa siivitetään upeilla ääninäytellyillä välianimaatioilla, joiden tehosteet saavat ne näyttämään piirretyltä animaatiolta.

Alkuperäinen peli kärsi kehnosta käännöksestä, mutta tämä on PSP-versiossa korjattu. Tarinaan on myös lisätty muutama täydentävä elementti.

Ammatinvalintaa

Pelin ydin on taktisissa ja haastavissa vuoropohjaisissa taisteluissa, jotka eivät juuri ole kokeneet muutoksia alkuperäiseen versioon nähden. Pelaajalla on taisteluissa käytössään joukko eri ammatilla varustettuja hahmoja, kuten ritareita, velhoja, munkkeja ja jousimiehiä, jotka toimivat vuoronperään liikkuen, hyökäten ja loitsien. Tärkeää on koota ryhmäänsä mahdollisimman hyvä yhdistelmä erilaisia ammatteja.

Hahmot luonnollisesti keräävät taisteluista kokemusta, jolla niille voi ostaa uusia ammattien erikoiskykyjä. Ne voivat myös vaihtaa ammattia pelaajan niin halutessa, ja pelin edetessä käyttöön aukeaa uusia, kehittyneempiä ammatteja. Kaikkiaan pelissä on 22 erilaista ammattia erikoiskykyineen, joita voi yhdistellä keskenään hahmoja muokatessaan. Näistä kaksi on kokonaan uusia.

Hahmojen ja niiden varusteiden maksimointi onkin tärkeää, sillä taistelut ovat haastavaa puuhaa. Kone kyykyttää pelaajaa armotta, jos taktiikka ei ole hallussa ja taistelussa ei ole mukana oikeanlaista ammattien yhdistelmää. Taistelukentät ovat ruudukkopohjaisia, mutta silti kolmiulotteisia, ja kameraa voi pyöritellä eri kuvakulmissa melko vapaasti. Välillä tilannetta on silti vaikea hahmottaa, etenkin ahtaissa kentissä. Taisteluita rasittaa myös käsittämätön valikkorumba, jota pelaajan on käytävä läpi joka kerta hahmoa liikutettaessa ja hyökätessä.

Kaverin kanssa tai kaveria vastaan

Uutta PSP-versiossa on muutaman ryhmään liittyvän uuden hahmon lisäksi myös moninpeli. Se onnistuu joko yhteispelinä tai sitten toisen pelaajan kanssa asettamalla omat yksinpelin ryhmät vastakkain. Yhteispeliin löytyy erilaisia tehtäviä, joita saa yksinpelin sivutehtävien lisäksi kaupunkien majataloista. Vastakkain pelaamisestakin on hyötyä, sillä hahmot keräävät kokemusta siitäkin eikä pysyvän kuoleman vaaraa ole.

Kokonaisuutena PSP:n Final Fantasy Tactics on äärimmäisen pätevä versio vanhasta klassikosta. Se tarjoaa vahvan tarinan lisäksi sadoittain haastavia taktisia taisteluita ja loputtomasti tekemistä oman taistelijaryhmän hiomisessa. Älkää antako söpön pikkugrafiikan hämätä: kyseessä on timantinkova ja laadukas strategiapeli. Lisää tällaista, kiitos!

8/10
Lisää luettavaa