Nyt ovat futismaailman kuviot katollaan. Vuosia on menty selvässä rankingissä, jossa Pro Evolution Soccer on vienyt ja FIFA sinnitellyt perässä sen mitä on pystynyt. Tänä vuonna voi kuitenkin olla toisin, sillä EA Sports heittää Konamin suuntaan vuoren korkuisen haasteen ja samalla pelaajille kaikkien aikojen parhaan FIFA-pelin.

Eihän tästä käänteestä sinänsä kannata olla yllättynyt, sillä EA on jo jokusen vuoden kehittänyt omaa pelisarjaansa selkeästi Pro Evolution Soccerin jalanjäljissä lisäillen siihen jatkuvasti enemmän aitoa PES-meininkiä. Jopa kontrollit ovat hetkittäin identtiset. Nyt ollaankin tilanteessa, jossa sunnuntaipelaaja ei välttämättä erottaisi pelisarjan pelejä toisistaan, paitsi korkeintaan FIFAn kuuluisien tuotantoarvojen takia.

Kuin oikeaa futista

FIFA 08 loistaa sillä perinteisellä Pro Evolution Soccerin aseella – kyseessä ei ole niinkään videopeli jalkapallosta, vaan simulaatio maailman suosituimmasta lajista. Arcadetyyppinen koohotus on jäänyt historiaan ja pelin tempo on kuin oikeasta futismatsista. Hetkittäin rauhallinen rakentelu, vastustajan liikkeiden lukeminen ja kehittyvien kuvioiden arviointi johtaa räjähtävään toimintaan, kun viritteillä ollut ansa laukaistaan vastustajan niskaan.

Tempo ei suinkaan ole pelin ainoa hurmauskeino, sillä se mallintaa myös pahuksesti niitä oikeita jalkapallon pieniä yksityiskohtia, jotka tekevät lajin niin upeaksi. Pienet yksityiskohdat tekevät FIFA 08:sta antoisan kokemuksen futisfanaatikolle: esimerkiksi pelaajan asennon ja nopeuden vaikuttaminen paitsi laukauksen animaatioon, myös tehoon, tai vaikka vastustajan tähtien häiritseminen pelkästään sillä, että puolustaja on lähellä vedon lähtiessä. Syy on selkeä – kaikkien yksityiskohtien summana peliä voi ja pitää vihdoin pelata ja ajatella kuin oikeaa jalkapallo-ottelua.

Efekti on tosin monille aluksi jopa negatiivinen, sillä testiryhmästä juuri perinteiset FIFA-veteraanit nyrpistelivät nenäänsä ja tuomitsivat pelin alimpaan Helvettiin, kunnes viikon pelailun jälkeen uusi meininki iskostui selkärankaan. Me PES-veteraanit olimme tosin kuin kotonamme jo alusta saakka.

Suoranaista uutta on FIFAn harhautus- ja kikkailusysteemi. Viime vuoden purkitetut harhautukset ovat historiaa ja analogitikku toimii palavana kynänä, jolla todelliset mestarit piirtävät jalanjälkensä maailman futiskentille. EA Sports ei tarkoituksella ole kertonut läheskään kaikkia yhdistelmiä, joita olkapäänappien ja analogitikun avulla saadaan taiottua, sillä ideana on, että aitojen jalkapalloilijoiden tapaan pelaajien luovuus ja harjoittelu palkitaan.

Nappien ja tikun yhdistelmät tuottavat harhautuksia, kantapääkikkoja sekä myös sirkusmaisempia temppuja, kuten mahdollisuuden vaikka pyöräyttää pallo kantapäällä oman ja edessä olevan puolustajan päiden yli vetäen sitten suoraan haltuunoton jälkeen. Näin siis, jos onnistuu ajoittamaan kaikki puoli tusinaa liikettä oikein. Nopeatempoisessa ottelussa se ei ole niinkään helppoa, mitä voi pitää puhtaasti hyvänä asiana. Systeemi tekeekin tähtipelaajista – niin kentällä kuin sohvan puolella – juuri niin arvaamattomia ja vaarallisia vastustajia kuin oikeastikin.

Kasvukipuja

Mikään ei ole täydellistä, ei edes FIFAn pelattavuus. Osa asioista, kuten vetojen hankala tähtääminen ja pitkien syöttöjen huono onnistumisprosentti, voidaan pistää puhtaasti oppimiskäyrän piikkiin. Onhan EA Sportsin tarkoitus kuitenkin, että pelaajat oppivat pelistä uutta vielä helmikuun puolella. Osa taas on selkeitä töppejä.

Tällaiseksi voidaan laskea vaikka tekoälyn pelaajalle antama ”avustus”. Paperilla avun pitäisi auttaa pelaajaa reagoimaan nopeammin irtopalloihin ja muihin nopeisiin tilanteisiin, mutta käytännössä se haittaa enemmän kuin auttaa. On mahdotonta taistella vaikka irtopalloista, kun tekoäly haluaa juoksuttaa pelaajaa ensin pari askelta väärään suuntaan tai liu’uttaa tämän pois puskupaikasta. Siinä ovat naapurien korvat herkillä, kun Wayne Rooney kurvaa irtopallon edestä pari metriä kohti omaa päätyä, ennen kuin pelaajan saa kunnolla haltuun.

Myös pelin tekoäly kaipaisi vielä viritystä, vaikka se onkin mennyt metrikaupalla eteenpäin aiempien vuosien huijaavasta ja raivostuttavasta hirvityksestä. Uusi uhkamatriisiksi kutsuttu systeemi saa pelaajat reagoimaan tilanteisiin realistisesti ja älykkäästi, mutta tekoäly on silti tympeän passiivinen kaveri ja vastustaja. Se liikuttelee palloa taitavasti, mutta pelkää laukoa ja haastaa pelaajaa tarpeeksi innokkaasti. Tällä kertaa sen tosin ymmärtää, sillä pääpaino on selkeästi kaksin- ja moninpelissä, jotka on hoidettu viimeisen päälle.

Ole pelaaja

Moninpelin perusasiat ovat samanlaista rautaa kuin ennenkin. FIFA 08 antaa pelaajien tehdä omia verkkoliigojaan tai vain pelata kaverien kanssa yksittäispelejä. Käsittämättömästi tosin mahdollisuus rankkarikisoihin puuttuu. Peliseura oli testijakson aikana vähissä, mutta esimerkiksi brittien kanssa pelatut pelit toimivat viiveettä, kuten toivoa sopiikin.

Kenties viime vuosien parhaan urheilutempauksen arvonimi myönnetään kuitenkin pelin Be a Pro -tilalle, jossa pelaaja astuu yhden pelaajan saappaisiin ja pelaa koko ottelun läpi yrittäen hoitaa oman pelipaikkansa tehtäviä koneen jakaessa pisteitä suorituksista, sijoittumisesta ja pelitilanteiden lukemisesta. Tämä on ratkiriemukasta jo tekoälyä vastaan, mutta FIFA 08 ei lopeta tähän. Lopullinen versio tulee nimittäin mahdollistamaan viiden ihmispelaajan välisten joukkueiden yhteenotot. Ensi vuodeksi tavoite on jo täysien ihmisjoukkueiden välisissä peleissä. Olemme tulevaisuuden kynnyksellä.

FIFA 08 on erinomainen jalkapallopeli, ei siitä pääse mihinkään. Lehden lukijat tietävät jo luultavasti perinteiset näkemykseni FIFAn ja PESin arvoasettelusta, mutta tänä vuonna on pakko kohdata tosiasiat silmästä silmään ja todeta, että EA Sports on osunut todelliseen kultasuoneen – ja mikä sen hienompaa!

Kun FIFA-sarjan komea grafiikka, hieno musiikkimaailma ja muut oheiskivat yhdistetään pikkutarkkaan, mutta silti armottoman pelattavaan ottelumallinnukseen, voiko tuloksena olla muuta kuin loistopeli? Ei ainakaan tässä tapauksessa. Vaikka olisit miten paatunut PES-fanaatikko, testaa ainakin demoa. Vaihtelu virkistää ja futishan on pohjimmiltaan kulttuurivaihtoa.

Liikaa liigaa?

Ei sentään, vaikka FIFA 08 laajentaakin pelisarjan jo ennestään vaikuttavaa joukkuevalikoimaa. Lisensoituja liigoja löytyy 30, tietenkin oikeilla pelaajilla varustettuna. Pelaajat myös näyttävät itseltään, sillä käsin muokattujen maailman huippujen lisäksi eri liigojen arvioijat ovat toimittaneet EA Sportsille kuvamateriaalia seuraamistaan pelaajista. Kokonaan uusina liigoina mukaan liittyvät Irlannin, Australian ja Tshekin pääsarjat. Koskahan on Suomen vuoro?

Uutta pelinrakennusta

Perinteisesti FIFA-sarjassa pelinrakennus on tarkoittanut loputonta läpisyöttöjen hakemista. Ei enää, sillä puolustus hanskaa ne paljon aiempaa paremmin. Aidon futiksen tapaan pelaajien on syytä opetella ilmapelin salat, hallita seinäsyötöt ja osata kohdistaa pelinsä vastustajan heikkoihin kohtiin – joko taktiikasta tai tavallista huonompiarvoisesta puolustajasta johtuen. Alun kulttuurishokki vaihtuu pian leveään hymyyn, sillä peli palkitsee vihdoin luovan ja oivaltavan pelityylin, eikä pakota pelaajaa yrittämään kahta maalikikkaa loputtomiin.

8/10
Lisää luettavaa