Enderal: Forgotten Stories

Vanha Skyrim herää uuteen kukoistukseen Enderalissa, joka tuntuu enemmän uudelta peliltä kuin pelkältä modilta.

7.5.2019 08:53

Enemmän kuin pelkkä modi

Mitä tuumit siitä, että on olemassa ilmainen peli, jossa on naitettu Skyrimin avoimen maailman pelattavuus ja BioWaren peleistä muistuttava juoni? Entä jos väitän, että kyseessä on vieläpä harrastajien tekemä projekti, joka menisi täydestä kaupallisena pelinä? Kuulostaa hulluudelta, mutta pakkohan se on uskoa, kun näkee. Asialla ovat tietysti roolipelejä rakastavat saksalaiset.

Skyrimin ympärillä vuosia pyörinyt modauskulttuuri on jo legendojen ainesta, mutta SureAI-talkooporukan luoma Enderal on aivan omaa luokkaansa. Alun perin vuonna 2016 nimellä Enderal: Shards of Order -nimellä ilmestynyt modi on ns. total conversion, joka vaihtaa Skyrimista kaiken paitsi pohjan. Maailma on aivan uusi, tarina on aivan uusi, ja pelimekaniikka on rukattu uusiksi vaikeustasoa ja hahmonkehitystä myöten. Uusi ja viilatumpi versio Forgotten Stories, joka on saanut ihan oman Steam-ostossivun, lisää peliin muun muassa kaksi vaikuttavaa tarinakaarta, joissa liitytään kauppiaiden kiltaan ja soluttaudutaan klanipäiseen rikoskulttiin. Mukana tulee myös kaksi uutta hahmoluokkaa. Hetkinen, hahmoluokkaa? Jep, tämä ei ole enää Skyrimia.

Enderalin yksityiskohtaisessa taustatarinassa puidaan uskontoa ja politiikkaa maailmassa, jonka jumalat on tapettu. ”Valosyntyiset” eli itsensä jumaliksi ylentäneet supervelhot on murhattu, ja järjestys alkaa rakoilla erityisesti fundamentalistista kastijärjestelmää noudattavalla Enderalin mantereella. Pelaajan hahmo yrittää paeta kotimaansa sisällissotaa Enderaliin laivan salamatkustajana, mutta matka päättyy hukkumiskuolemaan, ikävään heräämiseen ja uusien taikavoimien leimahdukseen.

Tästä alkaa selkeän Mass Effect -vaikutteinen tarina, jossa tappava hulluus leviää ja vain pelaaja voi yrittää estää sivilisaation vääjäämättömän tuhon. Apuna hyörivät esimerkiksi uskonsa menettänyt kenraali, elosteleva palkkasoturi ja synkkää salaisuutta kantava soturipappi. Synkät sävyt tuovat mieleen Witcherin ja Gothicin kaltaiset euroropet, ja teemoina ovat vahvasti kulttien kaltaiset uskonnon varjopuolet. Pelimaailman keskus, järjettömän suuri Ark-kaupunki, on jyrkkien vastakohtien paikka, sillä loiston alla kärsii parasiittien täyttämään viemäriverkostoon ahdettu alaluokka.

Enderal: Forgotten Stories

Enderal ei vaadi mitään tavallisia modikikkailuja vaan käynnistyy ja latautuu parilla napinpainalluksella Steamistä, kun koneelle on asennettuna Skyrimin perusversio. Kaiken alla on Bethesdan vanha sotaratsu, jota on tuunattu järjettömällä pieteetillä. Värikäs Enderal näyttää Skyrimilta vain pohjoisilla seuduillaan, ja muuten ihaillaan värikästä ja vehreää luontoa. Musiikki on sekin aivan uutta. Pelissä on jopa vallan pätevää ääninäyttelyä, jota joukko saksalaisnäyttelijöitä on tehnyt talkooprojektia varten pro bono -periaatteella. Koreus ei ole vain pintaa, sillä pelissä on esimerkiksi aimo joukko luolastoja, joiden tutkiminen on kiinnostavaa hyvän kenttäarkkitehtuurin ansiosta.

Vaikeustaso on erityisesti alussa tavallista Skyrimia reippaasti kovempi, ja hahmonkehittely vaatii totuttautumista. Pelaaja opiskelee taitojen lisäksi todella moneen luokkapohjaiseen kykypuuhun jaettuja erikoiskykyjä, joita riittää superiskuista sielujen syömiseen. Bethesdan tekemällä oppimiseen perustuva levelöintikin on heivattu, ja pelissä noustaan tasoja. Se puhuttelee varmasti ropettajia, joille Skyrim oli vähän kasuaali. Koska oman talon sisustaminen, taikojen opettelu, taitotasojen kasvattaminen ja kaikki muukin maksaa maltaita, pelissä on oikeasti tarve myös tuijotella kukkaron pohjaa ja miettiä valmistustaitojen hyötykäyttöä.

Ihmeellisintä koko hommassa on se, kuinka päteviä maailma ja tarina ovat verrattuna ns. ammattilaistason tuotoksiin. Pääjuoni on lineaarinen, mutta kivaa rosoisuutta ja jopa ihmeellisiä juonenkäänteitä sisältävä Enderal on selkeästi tyydyttävämpi fantasiatarina kuin esimerkiksi Skyrimin dragonborn-haahuilu. Sivutehtävät ja seikkailussa avustavat tekoälyhahmot ovat nekin paljon emopelin esikuviaan muistettavampia, sillä kavereihin saa tutustua esimerkiksi BioWare-tyylisissä seurustelu- ja ryyppyosuuksissa. Ammattilaisstudio olisi tehnyt tästä sliipatumpaa, mutta modiporukan dialogeissa on jotain kivan rehellistä, sillä niitä ei ole suodatettu kaupallisuusfiltterin läpi.

Enderal: The Forgotten Storiesia voisi lytätä rankasti kaatuilusta, joka on luonnollinen seuraus monimutkaisen skriptauksen kasaamisesta jo ennestään bugisen Skyrimin harteille, mutta niin ei tee mieli tehdä. Tämä porukka on vuodattanut sydänverensä modiin, joka menisi aivan täydestä keskitason budjetin eurooppalaisesta roolipelistä, ja se antaa pelaajille kaiken ihan ilmaiseksi. Se jos mikä on oikeasti maagista.

8/10
KehittäjäSureAI
JulkaisijaSureAI
PeligenretRoolipeli
JulkaisualustatMicrosoft Windows
Lisää luettavaa