Deep Rock Galactic -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden toukokuun 2021 numerossa 222. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Soi huutomme kaivoksen yössä

Jo reilun vuoden verran saatavilla ollut Deep Rock Galactic on modernien verkkopelien pieni suuri ihme, joka on kuin varkain noussut nykypäivän yhteistyöpelien kirkkaimpaan kärkeen. Pienen Ghost Ship Gamesin kehittämä toimintaseikkailu on yksinkertaisista lähtökohdistaan huolimatta – ja osin niiden ansiosta – lähes loputtoman viihdyttävä kokemus, johon on helppo päästä sisään mutta jonka pinnan alta löytyy yllättävän paljon syvyyttä. Onkin siis korkea aika nostaa teos valokeilaan myös Pelaajan sivuilla.

Deep Rock Galactic on neljän pelaajan yhteistyöhön nojaava verkkopeli, joka lainaa ideoita sopivassa suhteessa muun muassa Left 4 Deadista, Minecraftista ja Spelunkyn kaltaisten roguelike-pelien monenkirjavasta perimästä. Pelaajat hyppäävät intergalaktisen kaivosfirman leivissä työskentelevien kääpiöiden saappaisiin, nappaavat huurteiset avaruusaluksen pubissa ja karauttavat partajouhet hulmuten satunnaisluotujen luolastojen uumeniin suorittamaan erilaisia tehtäviä ja keräämään onkaloissa luuraavia rikkauksia pohjattomiin taskuihinsa.

Deep Rock Galactic -arvostelu

Peli sisältää neljä eri hahmoluokkaa, joiden aseistus ja varustelu eroavat huomattavasti toisistaan. Se onkin hauskimmillaan silloin, kun pelaajat puhaltavat yhteen hiileen hyödyntäen hahmojen kirjavia erikoiskykyjä ja ominaisuuksia. Luolissa möngertää vastaan jos jonkinlaisia vihamielisiä elukoita, ja varsinkin kovemmissa koitoksissa keskitetty tuli ja kaverin selustan suojaaminen nousevat avainrooliin. Taisteluvalmiutta olennaisempaa on kuitenkin sujuva liikkuminen joka ilmansuuntaan kiemurtelevissa luolastoissa ja seinämistä pilkottavien jalometallien kerääminen yhteiseen kirstuun, mikä usein edellyttää hahmokatraan välineistön oivaltavaa yhteiskäyttöä. Yksinkin pärjää, mutta se ei vain ole yhtä antoisaa.

Hahmojen varustelua, ominaisuuksia ja ulkonäköä voi kehittää ja muokata mieleisekseen pelaajien tukikohtana toimivalla avaruusaluksella. Ydinmekaniikka on yksinkertaisen nerokas, jatkuvasti pienillä tavoitteilla ja saavutuksilla motivaatiota tipparuokkiva kokonaisuus, jonka myötä pelaajilla on aina mahdollisuus tehostaa ja ehostaa pelikokemustaan uusilla jipoilla. Mikäli tietyllä hahmolla tai ominaisuuskirjolla pelaaminen alkaa tylsistyttää, voi laittaa varusteet tai hahmoluokan vaihtoon, niin johan meno jälleen maittaa. Pitemmälle pelissä eteneville avautuu uutta sisältöä esimerkiksi mineraalien kaupankäynnin ja vaikeammista tehtävistä netottavien aseiden ominaisuuksia muokkaavien muunnososien myötä.

Pelkillä pikkuherkkujen heristelyllä Deep Rock Galactic ei yltäisi kovin pitkäkestoiseksi huviksi, mistä johtuen sen elinkaari nojaakin keskeisimmin luolastojen tutkimisen ja sujuvan yhteispelin kaksikkoon. Hahmoluokkien ohella pelin makoisinta antia ovatkin satunnaisgeneroidut luolastot, jotka ovat sekä ulkoasultaan että topografialtaan huikeita kokonaisuuksia. Kun yhdessä tehtävässä vastaan tulee jäisten ilmavirtojen puhkoma ahtaiden käytävien tunnelitiheikkö, seuraavassa tehtävässä ollaankin maanalaisen tropiikin maisemissa luolassa, jonka seinämät kurottavat ylös silmänkantamattomiin. Keskeisin valttikortti on jatkuva vaihtelun tuntu, ja peli myös osaa pelata tätä korttia voitokkaasti kerta toisensa jälkeen.

Deep Rock Galactic -arvostelu

Deep Rock Galactic on läpeensä täynnä erilaisia tehtäviä, joista suurin osa keskittyy mineraalien ja muiden resurssien haalimiseen. Vaikka tehtävätyyppejä on nimellisesti melko vaatimattomasti, kaivoshumppaa maustetaan tehtävien edetessä satunnaisesti eteen etsiytyvällä lisäsisällöllä, kuten perustekemisen tahtilajia rikkovilla sivutehtävillä ja äkkiseltään kimppuun hönkivillä kovemman kokoluokan hirviöillä. Tehtävien vaikeustasoa nostamalla korotetaan panoksia sekä riskin että palkkion osalta.

Yksinkertaisimmillaan tehtävät kiteytyvät resurssien keräämisen, luolastoissa luuraavien salaisuuksien etsimiseen ja vihamielisen paikallisväestön väkivaltaiseen harventamiseen. Kun tehtävä on suoritettu, kotikyyti kutsutaan kiertoradalta, ja loppuhuipennuksena lähdetään juoksemaan pää kolmantena jalkana kohti evakuointikapselin laskeutumispaikkaa. Kunkin tehtävän lopputahdit ovatkin useimmiten vauhdikasta tempomista kohti pakoalusta samalla, kun seinistä pursuaa läjäpäin vihamielisiä onkaloiden asukkeja nakertamaan nilkkoja.

Deep Rock Galactic -arvostelu

Deep Rock Galactic on malliesimerkki pelistä, joka takuulla kuulostaa paperilla moninkertaisesti tylsemmältä kokemukselta kuin mitä se todellisuudessa on. Raa’asti yksinkertaistaen peli toki keskittyy hakkujen heilutteluun satunnaisluoduissa kaivoksissa vaatimattomien valuutta- ja raaka-ainepalkkioiden porkkanalla, mutta se on myös kokemus, jossa kiteytyy klassinen mietelmä matkasta määränpäätä tärkeämpänä hehtaarin kokoisin kirjaimin. Peli uhkuu omalaatuista vetovoimaa ja tarjoaa poikkeuksellisen koukuttavan kokemuksen, jota tahkoaa mielellään sekä pieninä annoksina että pikkutunneille venyvinä istuntoina.

Deep Rock Galacticin kaksi kantavaa voimaa ovat pieteetillä tasapainotettu pelimekaniikka ja aisteja hivelevä audiovisuaalinen toteutus. Peli on hurttia hupia sekä tutulla porukalla että satunnaisen peliseuran kanssa nautittuna, ja uskallankin povata, että mikäli Ghost Ship Games jaksaa jatkokehittää tuotostaan yhtä säntillisesti kuin tähän asti, Deep Rock Galactic voi olla yksi suosituimmista verkkopeleistä vielä monen vuoden päästä.

8/10
KehittäjäGhost Ship Games
PeligenretToiminta
Pegi-ikärajatK-16
Pegi-merkinnätVäkivalta
Lisää luettavaa