Days Gone (Pc) -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden kesäkuun 2021 numerossa 223. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Pc-käännös panee paremmaksi

PlayStation loisti viime sukupolvella huikeilla yksinoikeuspeleillä, mutta niistä kaikkia ei luotu tasavertaisiksi. Kaksi vuotta sitten ilmestynyt zombiseikkailu Days Gone teki vaikutuksen varhaisten trailereiden valtavilla epäkuolleiden laumoilla, mutta kauppojen hyllyille päätynyt peli oli melkoisesti keskinkertaisempi kuin Sonyn omilta studioilta yleensä sopii odottaa. Kriitikoille kaiken huipuksi kammottavan rikkinäisenä toimitettu peli sai nihkeän arvosteluvastaanoton, ja osa pelaajista sivuutti sen laihojen arvosanojen vuoksi kokonaan.

Sanottakoon tässä kuitenkin, että vaikka oma kuuden pisteen arvosteluni oli täysin linjassa yleisen arvostelukonsensuksen kanssa, en ole koskaan saanut yhdestäkään toisesta tekstistäni yhtä paljon negatiivista palautetta. Arvosteluversion paikoin pelikelvoton kunto toki väritti kokemustani, mutta monet lukijamme vaikuttivat näkevän pelissä jotain, mistä en itse saanut kiinni. Siksi olikin äärimmäisen mielenkiintoista palata pelin pariin nyt, kun se on vihdoin tehnyt tiensä pc:lle.

Days Gone (Pc) -arvostelu

Konsolipelien pc-käännöksiä maustetaan monesti graafisilla lisäherkuilla, ja näin on Days Gonenkin kohdalla. Säteenseurantaa tai DLSS-tekoälyrenderöintiä peli ei tue, mutta parannuksia on silti mittava lista. Jo valmiiksi kuvankaunista peliä on siloteltu muun muassa laadukkaammalla valaistuksella, tarkemmilla tekstuureilla, natiivilla 4K-resoluutiolla ja ultrawide-näyttöjen tuella. Ruudunpäivitystäkään ei ole lukittu, joten oikeilla laitteilla saa aikaan melkoista graafista ilotulitusta, vaikkakin peli pyöri täysin juohevasti high-asetuksilla myös omalla GTX 1070:lläni.

Itselleni silmäkarkkia tärkeämpää oli kuitenkin se, onko peliä riivanneisiin bugeihin löydetty ratkaisua. PlayStation 4 Prolla pelatessa se kaatuili tuon tuostakin, grafiikka puuroutui, ruudunpäivitys oli parhaimmillaankin arvaamatonta, äänet katoilivat jatkuvasti olemattomiin, valikoista puuttui tekstiä ja zombit kävelivät metrin maanpinnan yläpuolella. Yllätyksekseni en törmännyt oman pc-testailuni lomassa yhteenkään vastaavan mittaluokan ongelmaan, vaikka Steamin keskustelupalstoilta bugiraportteja voi kyllä käydä edelleen bongailemassa.

Teknisistä harppauksista huolimatta on kuitenkin todettava, että Days Gone on yhä Days Gone, eivätkä sen rakenteelliset ongelmat ole alustavaihdoksessa kadonneet minnekään. Tietoisuuteni tulvahti täyteen sen tunkkaiseen tarinankerrontaan liittyviä vanhoja turhaumia jo alkuanimaation aikana, ja ärsytys vain kasvoi tuntien kertyessä pelikelloon. Peli on edelleen ylipitkä, ja siinä on valtavia rytmitysongelmia, jotka ö-luokan juonenkäänteisiin yhdistettynä olivat ajaa minut hulluuden partaalle ensimmäisellä pelikerralla.

Days Gone (Pc) -arvostelu

On Days Gonesta kuitenkin myös hyvää sanottavaa. Ihana herkkismotoristi Deacon on kaikkien aikojen inhimillisimpiä pelihahmoja, satapäisten zombiparvien yhyttäminen on viihdyttävämpää kuin muistin, ja jopa pelin maailmasta kuoriutuu typerän pääjuonen alta kiinnostavia yksityiskohtia. Niille, joilta peli jäi aikanaan kokematta, kokemus voi olla jopa miellyttävä, kunhan siltä ei erehdy odottamaan liikoja. Esimerkiksi selviytymisaspekteja Days Gonessa ei juuri ole, mikä on hyvä pitää mielessä, jos tuore Resident Evil jätti jälkeensä zombikutinan.

Vaikka itselläni onkin hyvin myrskyisä viha-rakkaussuhde Days Goneen, lämmittää silti sydäntä nähdä, että peli on saatu vihdoin myytävään kuntoon ja pc-käännöksen myötä entistä suuremman yleisön saataville. Se ei paini viime sukupolven aitojen mestariteosten kanssa samassa liigassa, mutta rennoksi kesälomapelattavaksi se on aivan kelpo vaihtoehto. Vanhan sanonnan mukaan kaikki ansaitsevat toisen mahdollisuuden, ja tämä pätee ilmeisesti myös videopelien maailmassa.

7/10
KehittäjäSIE Bend Studio
PeligenretSeikkailu, Toiminta
JulkaisualustatMicrosoft Windows
Pegi-ikärajatK-18
Lisää luettavaa