Kesällä kotikonsoleille julkaistu Civilization: Revolution teki sen, mitä aiemmin pidettiin mahdottomana: se toi tietokoneiden maineikkaimpiin strategiapeleihin kuuluvan Civilization-sarjan myös konsolipelaajien ulottuville. Revolution ei ollut mikään köyhä käännös tietokoneversiosta, vaan juuri konsoleita varten tehty oma Civilization, joka muokkasi peliä ja pelattavuutta konsoliystävällisemmäksi. Kyseinen peli on julkaistu myös DS:lle. Miten riisuttu versio käsikonsolilla sitten nähdään?

Yllättäen DS-versio on sisällöllisesti täysin identtinen isompien konsoleiden pelin kanssa. Vain ulkoasun kohdalla on jouduttu tinkimään – eikä suoraan sanottuna kovin vähän. Veikeän värikäs kolmiulotteinen sarjakuvamaisuus on käsikonsolilla muuttunut karuksi kaksiulotteiseksi grafiikaksi, joka tosin tuo nostalgisesti mieleen alkuperäisen pc:n Civilizationin. Karsittu ulkoasu ei kuitenkaan poista pelin toimivuutta.

Pelin tarkoitus on edelleen johtaa oma kansa kivikaudelta avaruusaikaan ja samalla päihittää muut kansakunnat sotilaallisen mahdin, talouden, kulttuurin tai tieteen voimin. Alku on kuitenkin vaatimaton: vain yksi asuttaja, jolla perustetaan ensimmäinen kaupunki.

Kaupungit ovatkin pelin keskeisiä paikkoja. Ne tuottavat niin rahaa, kulttuuria, tiedettä kuin uusia asuttajia ja sotilasyksiköitäkin. Ne voivat myös rakentaa koko kansaa auttavia historiallisia ihmeitä, jotka kuitenkin valmistuvat erittäin hitaasti. Suurimmat päätökset pelaaja tekeekin juuri sen kanssa, mitä kaupungit rakentavat ja mitä tiedettä kehitetään.

Onks tietoo?

Tietokoneversion ja konsoliversion suurin ero on pelimaailman suhteellisen pieni koko. Tämä myös aiheuttaa sen, että naapurikansojen kanssa ollaan jatkuvasti tukkanuottasilla. Puolustusvoimat ovat pakollisia, ja monesti hyökkäys on paras puolustus. Painotus sodassa näkyy myös siinä, että sotavoimat keräävät kokemusta ja erikoiskykyjä.

DS:llä pelaaminen sujuu siis samaan malliin kuin isommillakin pelikoneilla. Yläruutua käytetään viisaasti informaation kertomiseen, ja taisteluissa siitä voi ihailla varsin vaatimattoman näköistä taisteluanimaatiota, jonka voi myös onneksi ohittaa napin painalluksella.

DS-version ehkä suurin miinus on ulkoasun vaatimattomuuden lisäksi tiedon niukkuus. Civilopedia-tietopankkia ei käsikonsoliversiosta löydy, joten toista versiota pelaamattomille moni asia on aluksi vaikea tajuta. Myös kaupunkien tiedot on piilotettu ärsyttävästi muutaman napin taakse. Muutoin käyttöliittymä hoitaa hommansa myös taskukokoisena.

16 eri kansaa omine erikoiskykyineen, neljä eri voittotapaa, useat eri vaikeusasteet ja viikoittaiset ladattavat haastepelikartat kuitenkin takaavat sen, että pelistä riittää vastinetta rahoille ja enemmänkin. Moninpelikin löytyy, ja sitä voi harrastaa maksimissaan kolmen muun pelaajan kanssa, jos on moninpelaavaa sorttia.

Turhien krumeluurien karsimisesta huolimatta DS-versio Revolutionista on sekin ehtaa Civilizationia. Eipä olisi uskonut.

7/10
Lisää luettavaa