Chinatown Detective Agency -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden kesäkuun numerossa 234. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!
Rikos ja rangaistus
Vuoteen 2037 ja neonvaloissa kylpevään Singaporeen sijoittuva Chinatown Detective Agency on vanhan koulukunnan hiirivetoinen pulmapeli, joka saapuu täydentämään modernien uusvanhojen naksuseikkailujen kirjoa. Pelaaja omaksuu hiljattain Singaporen poliisivoimista ritolat ottaneen Amira Darman roolin ja alkaa rakentaa tuoreen etsivätoimistonsa portfoliota yksi kinkkinen tapaus kerrallaan.
Pelin pulmat on rakennettu yksittäisten ja episodimaisten tarinoiden varaan. Niiden aikana Amira tutustuu Singaporen yhteiskunnalliseen kermaan ja sakkaan sekä myös vierailee monissa muissa maissa. Ennen pitkää pelaaja joutuu myös valitsemaan, mille taholle alkaa työskennellä täyspäiväisesti, joten uudelleenpeluuarvoa on riittämiin. Pilkottu tehtävärakenne tuo mieleen mainion Sherlock Holmes: Crimes & Punishmentsin, joskin Chinatown Detective Agencyn tapaukset ovat keskimäärin hyvin lyhyitä ja suoraviivaisia.
Helppoja pähkinöitä hakevalle peli ei kuitenkaan sovi, sillä nokkelana jippona Chinatown Detective Agency pakottaa usein siirtymään oikean elämän – eli hakukoneen – puolelle etsimään ratkaisun avainta. Vaihtelu peliruudun ja nettiselaimen välillä on toisinaan niin vilkasta, että allekirjoittaneen suositus on valjastaa puhelin tai tabletti pelaamisen apukuskiksi. Googlailu on virkistävän haastava ja stimuloiva irtiotto monista lajityypin moderneista teoksista, joissa pulmanratkonta on usein liiankin yksinkertaistettua.
Vaikka pelaajan vainun alle tarjoillut tehtävät esitetään yksittäisinä tapahtumasarjoina, kerronnan laajempi kaari kylvää tarinan täyteen kyynistä sosiopoliittista alatekstiä. Chinatown Detective Agencyn maailmassa valtaapitävät harmaat eminenssit ovat muovanneet maailmasta epäoikeudenmukaisuuden katkeran valtameren, jonka myrkyllisen rasvatyynen yllä yksinäisiksi saarekkeiksi eristetyt empaattiset ja idealistiset yksilöt hukkuvat hitaasti mutta varmasti.
Käsikirjoitus ei koristele pessimististä kudelmaansa proosallisella pintakiillolla, mutta kerronta ei myöskään etene järin mukaansatempaavasti. Jättiyhtiöiden ja johtohahmojen katalat varjopelit, hämyisillä kujilla solmitut salaliitot ja paineen alla murtuvat rivikansalaiset ovat juonellisia langanpätkiä, joita dystooppisissa scifitarinoissa on nähty jo maailman sivu.
Toisinaan tuntuukin siltä, että Chinatown Detective Agency on suunniteltu ennen kaikkea haastavien yksittäiskertomusten mosaiikiksi, jossa kiperien pulmien paino on pyritty saamaan moninkertaisesti vaakakupin muita osia painavammaksi. Arvonsa toki silläkin, mutta puolivillaisesti pulmanratkontaa sävyttävä käsikirjoitus saa ennen pitkää pelaajan innon, uutteruuden ja uteliaisuuden veltostumaan. Näin oivallisesti suunniteltu selvitystyö olisi kaivannut reilummin kerronnallista lihaa ympärilleen.