Rockstar Vancouverin Bully, josta käytettiin myös nimeä Canis Canem Edit, oli ehdottomasti vuoden 2006 kovimpia toimintaseikkailuja. Se sijoittui GTA-tyyliseen vapaaseen maailmaan ja tarjosi mustaa huumoria sekä karrikoitua kouluviihdettä. Peli oli tyly, hykerryttävän hauska ja laadukas. Ensimmäisen julkaisunsa aikaan se jäi valitettavasti vain PS2-pelaajien iloksi, mutta nyt epäkohta korjataan. Bully: Scholarship Edition on lisäsisällöllä kuorrutettu versio tästä klassikkopelistä Wiille ja Xbox 360:lle.

Pelin päähenkilö on Jimmy Hopkins, kovanyrkkinen mutta jossain määrin oikeudentuntoinen pojannaskali, joka on 15-vuotisen elämänsä aikana saanut potkut monista kouluista. Tien pää häämöttää, kun Jimmyn äiti ja tämän uusi miesystävä dumppaavat sankarimme Bullworth Academy -nimiseen sisäoppilaitokseen.

Bullworth Academy on Rockstar Vancouverin näkemys Amerikan surkeimmasta koulusta. Se on täynnä rumia, tyhmiä ja jopa psykopaattisia oppilaita, joita kaitsevat väkivaltaiset järjestyksenvalvojat ja mielenvikaiset tai vähintään alkoholisoituneet opettajat. Näin mädäntynyt ympäristö tietenkin tarjoaa Jimmylle loistavan ympäristön mitä erilaisimpien kepposten tekemiseen. Samalla hän joutuu paneutumaan koulun eri klikkien väliseen valtataisteluun.

Kova maailma

Alun suppea kampusympäristön rajoittama pelialue laajenee myöhemmin, kun lähistöllä sijaitseva Bullworthin kaupunki lähialueineen avautuu tutkittavaksi. Jimmyn ajasta suurin osa kuluu Bullworthin asukkaiden, koulun oppilaiden ja myös opettajien auttamiseen. Välillä on luonnollisesti käytävä oppitunneilla, joissa Jimmy oppii hyödyllisiä erikoistaitoja erilaisia minipelejä pelaamalla. Scholarship Editionin suurin uudistus ovat uudet oppitunnit.

Aiemmin kuuteen oppiaineeseen rajoittunut opetussuunnitelma käsittää nyt peräti kymmenen ainetta. Uudet aineet ovat matematiikka, maantieto, musiikki ja biologia. Näistä erityisesti biologia toimii todennäköisesti paremmin Wiillä: se on eräänlainen köyhän miehen Trauma Center, jossa eläinten raadoille suoritetaan ruumiinavausoperaatioita.

Vanhan PS2-pelin moottorin tilalle on Xbox 360 -versiossa vaihdettu kokonaan uusi pelimoottori. Työn jälki on pääpiirteittäin hyvää, mutta muutamia ongelmia löytyy. Lataustaukoja on hieman liikaa, ja grafiikkamoottori tökkii joskus tiukoissa paikoissa. Uusi pelimoottori toimii kuitenkin pääosin hyvin, ja sen pieniin mokiin tottuu hyvin nopeasti. Jenkkipelaajat ovat valittaneet pelin Xbox 360 -version kaatuilusta, mutta ainakin testattu euroversio toimi moitteettomasti.

Uusia kouluaineita lukuun ottamatta Scholarship Editionin uudistukset ovat laihanlaisia. Pelissä on kahdeksan uutta tehtävää, muutamia uusia hahmoja, lisää vaatetusta sekä muutama kaksinpelattava minipeli. Jos Bully tuli jo PS2-aikoina koluttua läpikotaisin, uudistukset voivat tuntua liian vähäisiltä. Muille peli on ehdottoman kannattava hankinta, sillä näin hauskoja pelejä tulee harvoin vastaan. Bully on laadukas toimintapeli, jossa on loistavaa huumoria. Tekniset ongelmat ovat Xbox 360 -versiossa ilmeisesti laitekohtaisia, joten niiden suhteen kannattaa olla varuillaan. Luvatun päivityksen pitäisi olla saatavilla jo tämän lehden ilmestyessä.

 

Kiusausta vai ei?

Bully aiheutti aikoinaan käsittämättömän vastalauseiden ryöpyn, kun sen sisältöä kritisoitiin jo ennen pelin julkaisua. Todellisuus on usein fantasiaa karumpaa, ja näin oli myös Bullyn kohdalla. Pelin nimi viittaa koulukiusaukseen, mutta ilmiötä käsitellään pelissä varsin negatiivisessa valossa. Jimmy on kieroudestaan ja väkivaltaisuudestaan huolimatta aina heikkojen puolella, vaikka hänen motiivinsa ovat usein vähemmän jaloja. Pienempien ja tyttöjen kiusaamiseen peli esimerkiksi suhtautuu sen verran vakavasti, ettei sitä missään tapauksessa kannata harrastaa.

8/10
Lisää luettavaa