Bangai-O Spirits

Ruutu saattaa täyttyä jo ensi sekunnilla kymmenistä vihollisista sekä sadoista lähestyvistä ohjuksista.

14.9.2011 22:20

Räiskintäpelipiireissä kulttimaineesta nauttiva Treasure-pelitalo ei erityisemmin piittaa Nintendon kalastelemista satunnaispelaajista. Yhtiön tuore DS-luomus Bangai-O Spirits on kovemman luokan tykitystä, jossa armoa ei anneta eikä sääliä tunneta.
Vanhan koulukunnan 2d-räiskinnöille kumartavassa pelissä astutaan hampaisiin asti aseistetun taistelurobotin ohjaksiin. Tuomionpäivän koneen kontrollointi ei sinänsä ole monimutkaista, mutta menestyäkseen sen kyvyt on tunnettava läpikotaisin. Näppärä 17-askelinen koulutusosio auttaa alkuun, vaikka kyseessä on vain hellävarainen pintaraapaisu Bangai-O Spiritsin mielipuolisista haasteista.
Harjoituksia pohjustavat selonteot esittelevät kolme mainiota hahmoa: professorin, Ruri-tyttösen sekä nuorukaisen nimeltä Masato. Lupaavan tutustumiskierroksen jälkeen on harmillista, ettei varsinainen peli sisällä lainkaan juonta. Sen sijaan eteen tyrkätään yli 160 mielivaltaisessa järjestyksessä pelattavaa kenttää, joiden kauneus piilee yllätyksellisyydessä.
Ensireaktio on silti järkytys. Ruutu saattaa täyttyä jo ensi sekunnilla kymmenistä vihollisista sekä sadoista lähestyvistä ohjuksista. Ennen kuin tilanteeseen ehtii hädin tuskin reagoida, oma robotti on metalliromua, ja maaninen ääni nauraa räkäisesti päälle. Vauhtiin pääseminen vie aikansa, mutta se on vaivan arvoista.

Mahdottoman viettelevää

Pysty- ja vaakasuunnassa ohjattavan sankarimme asearsenaalin oikeaoppisella käytöllä pistetään kampoihin vihollisten metkuille. Siinä missä tavalliset aseet ovat omiaan rauhallisempien konfliktien ratkomiseen, ladattavat EX-aseet haastavat jo pienen armadan.
Satoja laukauksia kerrallaan suoltava EX-hyökkäys on paras puolustus, jolla voi jopa raivata tietä tiheässä ohjussateessa. Siitä huolimatta taistelurobotti ei ole mitenkään ylivoimainen. Pelaaja joutuu hiki hatussa keräämään hedelmiä joukkotuhoaseensa lataamiseksi ja ajoittamaan hyökkäyksensä huolellisesti.
Molempia asetyyppejä on vajaa kymmenen kappaletta, joista valitaan kaksi kumpaistakin. Valinnat vaikeutuvat aina uuteen koitokseen siirryttäessä, koska eteen voi käytännössä tulla mitä tahansa. Välillä vastassa on suuri vihollisjoukko, koko ruudun valloittava jättirobotti tai kekseliästä ongelmanratkontaa.
Lähes kaikenkattava tarjonta pitää mielenkiinnon yllä. Pelialueet vaihtelevat pienistä suuriin, suoraviivaisista sokkeloisiin ja simppeleistä suorastaan mahdottomiin. Ellei kenttä miellytä, seuraavassa saattaa onnistaa. Pitkän ahertamisen jälkeen voitto maistuu makeammalle kuin monessa muussa nykypelissä.
Sanotaan, että suomalainen menee sisulla läpi harmaan kiven. Vaikeimmillaan Bangai-O Spirits saattaa osoittaa tuon väitteen valheeksi. Alkujärkytyksestä huolimatta räiskeestä on vaikea olla nauttimatta, onhan haasteisiin vastaaminen aina kiehtovaa. Kyseessä on ehta veteraanipelaajien peli, jonka täydellinen taiturointi onnistuu heistäkin hardcoreimmilta.

Tee itse parempi

Jos Bangai-O:n yli 160 kenttää eivät riitä tyydyttämään toiminnannälkää, mukana on kymmenen pisteen arvoinen kenttäeditori. Kaikki pelissä kohdatut ideat ja materiaalit ovat käytettävissä, joten luomisprosessia rajoittaa vain oma mielikuvitus ja ajanpuute. Niin, ja saahan editorilla muokattua niitä valmiita kenttiä helpommaksi…
Omia luomuksia jaetaan uudella äänilatausteknologialla. Kopiointi DS:ltä toiselle onnistuu sijoittamalla lähettävän konsolin kaiutin lähelle vastaanottavan mikrofonia. Pc-siirto vastaavasti vaatii 3,5 millimetrin audiokaapelin ja korvakuulokkeet.

8/10
Lisää luettavaa