Raivon tasapaino

Jyväskyläläisen Jestercraftin tuottama Balancelot on henkilökohtaisesti raivostuttavin ja samalla huvittavin pelaamani indiepeli hetkeen. Haastavaa monitasoista liikemekaniikka yhdistelevä teos on sekamelska toimivaa tasoloikkaa, Getting Over Itin tyylistä puurtamista ja samalla ilahduttavan palkitseva ketju lyhyitä haasteita voitettavaksi. Samalla koetellaan hermoja tavalla, johon nykyaikainen nautiskelijatyypin pelaaja ei ollut varautunut.

Balancelot maalaa mainioissa välianimaatioissaan kuvan hirviöiden kanssa kamppailevasta keskiaikaisesta kuningaskunnasta, jonka urhoollisiksi ritareiksi kaikki kynnelle kykenevät nuorukaiset haluavat. Niin myös päähenkilö, joka aloittaa matkansa nöyrästä aseenkantajasta sankariksi hevosen sijaan yksipyöräisen selässä. Onneksi mukaan tarttuu myös peitsi, jolla tuhotaan mitä erikoisimpia vihollisia ja kaadetaan esteitä, mutta jonka tuikkaaminen vaikkapa nurmeen pysäyttää lupaavan etenemisen usein katastrofaalisin seurauksin.

Jos mielenkiintosi heräsi Monty Pythonin hullua maailmaa muistuttavan asetelman ansiosta, saatat olla huumorintajusi puolesta olla juurikin Balancelotin kohdeyleisöä. Ainakin oletettuna inspiraationa toimineen Mustan ritarin hahmon periksiantamattomuutta tarvitaan.

Balancelot -arvostelu

Balancelotin yksinkertaistettu tavoite on saada yksipyöräisellä toikkaroiva pelihahmo turvallisesti maaliin vimmatusti polkemalla, pomppimalla ja peistä heiluttelemalla. Pelityylilleen tuttuun tapaan hahmo kuolee saman tien, mikäli tämä koskettaa maahan tai esteisiin joko päällään tai selällään. Kuolemia kertyy tusinoittain uusina lähtöpisteinä toimivien etappien välillä, ja vain harvakseltaan kentistä selvittää pitkiä pätkiä yhdellä yrityksellä. Onneksi uusi yritys on aina vain parin sekunnin odotuksen takana.

Oman kokemukseni mukaan peitsekäs sankarimme menestyy sitä paremmin, mitä vähemmän yrittää ja pullistelee omaa otsasuontaan. Komeimmat uroteot syntyivät puhtaan reagoinnin tuloksena. Vaikean kentän läpäisy zenmäisessä transsissa luo poikkeuksellista euforiaa, jonka huippua tasapainottaa vain seuraavan epäonnistumisten sarjan kirvoittama sadattelun määrä.

Äkkinäisten tilanteiden korjausliikkeet tulevat pian selkärangasta, joskin pirullisesti tielle töksähtelevä peitsi oli oman turnajaismatkani suurin murheenaihe alusta loppuun. Hahmon tapaan peitselläkin on oma itsenäinen logiikkansa, joka kaataa hahmon selälleen osuessaan esteeseen tai lennättää urhoollisen polkijan voltin kautta päälleen, mikäli peitsi töksähtää epähuomiossa turpeeseen.

Balancelot -arvostelu

Unity-pelimoottorilla luodut yksinkertaiset pelialueet ovat keskiaikaiseen teemaan soveltuvia ja hurmaavan maalausmaisia. Vehreiden aloituskenttien jälkeen seikkaillaan vesiestein väritettyjä siltoja pitkin ja päädytään tuliteemaisiin luoliin. Balancelotin äänipuoli, kuten hahmon ääntely ja välietappien fanfaarit, ovat huvittavia ja toimivia, joskin esimerkiksi alkupuolen taustamusiikki alkoi käydä hermoille jo puolen tunnin kuuntelun jälkeen. Tämä osoittaa hyvän äänisuunnittelun olevan jatkuvien uudelleenyritysten kautta elävissä peleissä vielä sen piirun verran tärkeämpää.

Oman rajoittuneen kokemukseni perusteella pitäisin Balancelotin reilun parinkymmenen kentän kokonaisuutta genrensä parhaimmistona. Se tekee perusasiat hyvin muttei juhli innovaatioilla tai keksi yksipyöräistä uudelleen. Mikäli pelin tyyli, sinivalkoinen tuotanto ja huokea hintalappu eivät herätä mielenkiintoa, niin ei hätää – tämä peli ei sovellu kaikille.

7/10
JulkaisijaJestercraft
PeligenretSeikkailu
JulkaisualustatMicrosoft Windows
Lisää luettavaa