Arvostelussa Storyteller

Arvostelussa Storyteller. Arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden toukokuun 2023 numerossa 245.

5.2.2024 21:00

Arvostelussa Storyteller. Arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden toukokuun 2023 numerossa 245.

Kuva vastaa tuhatta sanaa

Digitaalisen satukirjan kansiin sullottu Storyteller on sen julkaisseen Annapurnan tyylille uskollinen peli. Se on osiensa summaa suurempia lakeuksia tavoitteleva pieni suuri pulmapeli, joka viehättää yksinkertaisuudellaan ja vangitsee nokkeluudellaan. Se tekee kerronnan ytimen ymmärtämisestä pelaajan arvokkaimman pelivälineen ja kannustaa kokeilunhaluun pienen mittakaavan pulmilla, jotka ovat parhaimmillaan niin viekkaan haastavia, että pieniä harmaita aivosoluja saa hipsutella toden teolla.

Storyteller on kolmeentoista kappaleeseen jaettu satukokoelma, jonka jokainen kappale sisältää neljä tarinaa. Jokainen tarina on puolestaan sivun mittainen kokonaisuus, joka noudattaa järjestäen seuraavaa logiikkaa: pelaaja saa eteensä uuden otsikon, tukun tyhjiä ruutuja sekä pienen kourallisen taustoja ja hahmoja, joilla tyhjät ruudut tulee täyttää. Otsikon johdattamana pelaaja lähtee sitten kuvittamaan kutakin  kohtausta kuinkerronnallista palikkatestiä.

Arvostelussa Storyteller

Raa’asti karrikoiden Storytellerin pulmat ratkotaan hahmottamalla kulloinkin käytössä olevien hahmojen ja taustojen konteksti. Jokaisella hahmolla on eräänlainen nollatila toisiin hahmoihin nähden, kun taas eri taustat vaikuttavat sekä sille nostettavien hahmojen toimintaan että siihen, mitä kerronnallisia ulottuvuuksia pelaajalle avautuu tarinan jatkon osalta. Hahmoja ja taustoja voi lisätä, poistaa ja siirrellä vapaasti sekä yksitellen että ruutu kerrallaan, mikä on usein hyvä tapa kokeilla uusia lähestymistapoja tenkkapoo-tilanteessa.

On myös osattava ottaa huomioon tapahtumien järjestys osana tarinan kokonaiskaarta. Esimerkiksi omahyväinen kuningatar ei rakastu lemmenkipeään ritariin ennen kuin on joutunut vallanhimoisen herttuan kidnappaamaksi ja ritarin pelastamaksi. Samainen herttuan ketku ei myöskään voi anastaa kruunua omakseen ilman erillistä ruutua, joka kuvittaa vallanriistäjän kruunajaiset osaksi sivulla näkyvää tarinaa. Pelaajan on ymmärrettävä rakentamansa draaman kaaren puitteet, jotta se kantaa alusta loppuun.

Storyteller on erikoislaatuisella tavallaan kuin lyyrinen hengenheimolainen Gorogoalle ja Framed-sarjan peleille, joissa pelaaja rakentaa ja muokkaa erilaisia visuaalisia kokonaisuuksia. Storyteller eroaa lajityyppiverrokeistaan ennen kaikkea siinä, että pelaajalle kerrotaan heti kättelyssä tarinan lopputulema ja tämän tehtävänä on puolestaan rakentaa tarinan alku, keskikohta ja loppu omaan hahmotuskykyynsä luottaen. Koska kukin kohtaus syö aina vähintään yhden ruudun tarinan sivulta ja ruutujen määrä on ennalta määritelty, keskeisin pulma on usein yksinkertaisesti se, miten pelaaja saa tilan riittämään.

Arvostelussa Storyteller

Näistä näennäisen minimaalisista lähtökohdista on syntynyt mainio kattaus aivojumppaa, mutta ikävä kyllä Storytellerin tarjoama hupi tyrehtyy juuri, kun peli saavuttaa laukkavauhdin. Pelattavaa riittää vain noin kolmen tunnin edestä, ja lopputekstit lennähtävät ruudulle, kun haasteen mutteria aletaan kiertää kireämmille lukemille. Nälkä jää kyllä päälle mahdollisia jatko-osia silmälläpitäen, mutta onhan tällainen pelaajan puutostilaan jättäminen julmaa ja julkeaa toimintaa.

Pelin sulavan ulkoasun, yksittäisiin sivuihin jaetun rakenteen ja nopeatempoisesti etenevän luonteen huomioiden on erikoista, ettei Storytelleriä ainakaan toistaiseksi ole saatavilla mobiililaitteille. En ainakaan itse ole The Room –sarjan jälkeen löytänyt kovin montaa lähes täydellisesti arvoitusten, tunnelman ja iloittelun kultaiseen leikkaukseen osuvaa mobiilipeliä ja lataisin mieluusti Storytellerin tabletilleni tulevien kesäreissujen ajantappajaksi.

Jason Ward

Lue lisää Pelaajan arvosteluja täältä.
Pelin virallinen kotisivu.

7/10
KehittäjäDaniel Benmergui
JulkaisualustatMac, Switch, Win
Pegi-ikärajat7
Pegi-merkinnätVäkivalta
Lisää luettavaa