Ancestors: The Humankind Odyssey

Pelaaja.fi julkaisee nyt alkujaan lokakuun Pelaaja-lehdessä 204 nähdyn Ancestors: The Humankind Odyssey -arvostelun.

2.12.2019 15:35

Roimaa alkumiehen voimaa

Ranskalaisen Panache Digitalin ensimmäinen teos Ancestors: The Humankind Odyssey herätti paljon varovaista innostusta pelin julkistuksen yhteydessä. Se ei ole ihme, sillä pelialan veteraaneista koostuvan studion debyytti tarttuu haastavaan aiheeseen eli ihmiskunnan syntytarinaan.

Ancestors kääntää viisareita kymmenen miljoonaa vuotta taaksepäin ja istuttaa pelaajan esihistoriallisen ihmisapinan nahkoihin. Heimonsa johtajana pelaajan kontolla on Afrikan viidakkoon sijoittuvan ympäristön mahdollisuuksien ja uhkien kartoitus. Jokaisen uuden kokemuksen myötä apinan pääkoppa kuormittuu uudesta tiedosta, mikä vuorostaan välittyy pelaajalle kattavampana ominaisuuksien ja mahdollisuuksien kirjona.

Ancestors: The Humankind Odyssey -arvostelu

Kertaalleen tutkittu luonnonvara pysyy muistissa, ja ajan saatossa pelaajalle tulevat tutuksi kunkin kasvin, hedelmän ja sienen hyödyt ja haitat. Matka kohti seuraavaa kehitysaskelta on täynnä terävähampaisia vaaroja, mutta apinaklaanin kehittyessä konflikteihin löytyy uusia eväitä aseistuksen ja vaikkapa nopeampien refleksien muodossa. Koska kyseessä on ytimeltään selviytymispeli, jokainen apina voi kuolla kupsahtaa hyvin helposti. Tällöin vetovastuu siirtyy toiselle heimon edustajalle ja piiri pieni jatkaa pyörimistään.

Apinat myös vanhenevat, joten ennen pitkää pelaajan on siirryttävä ohjastamaan seuraavan sukupolven klaania. Tällöin valitaan tietyt keskeiset neurologiset ominaisuudet periytymään seuraavalle polvelle. Muut opit kaatuvat hautaan edellisen sukupolven kanssa, eli kertaalleen kerätty viisaus on avattava elämällä monet apina-arjen kokemukset uudestaan. Ratkaisu on realistisuuden tavoittelun nimissä ymmärrettävä mutta tekee etenemisestä hidasta nylkytystä. Ikävä kyllä Ancestors on läpeensä täynnä samanlaisia pelisuunnittelun aivopieruja.

Ancestors avautuu hiljalleen monipuolisemmaksi alleviivaamatta asiaa, mutta moni olennainen mekaaninen jippo taistelusta pariutumiseen jätetään mielivaltaisen oloisesti pelaajalta pimentoon. Peli tuntuukin usein teokselta, jota sen luojat ovat yksinkertaisesti katsoneet liian läheltä. On ihailtavaa, että tekijät ovat pyrkineet luomaan teoksen, joka luottaa pelaajan hoksottimiin esittelemättä ominaisuuksiaan hopealautasella, mutta pelin sisäisiä toimintoja piilotteleva kerronta tuntuu lähinnä halvalta tavalta hidastaa etenemistä.

Ancestors: The Humankind Odyssey -arvostelu

Pienen pelistudion resurssit näkyvät kankean ohjauksen ja keskinkertaisen ulkoasun kaltaisissa rosoisissa kulmissa, mutta budjettiluokan toteutus on myös omiaan luomaan pelille luonnetta. Vaikka viidakossa samoilu on loppujen lopuksi kaavamaista puurtamista, päivittäis
ten ravintotarpeiden täyttäminen, uusien luonnonvarojen etsiminen ja petoeläinten kulmahampaiden välttely muodostavat yllättävän koukuttavan kokemuksen. Valitettavasti elämyksen tarttuvuus on jatkuvalla koetuksella etenemisen tahallisen hidastamisen johdosta. Vaikka peli kattaakin vuosisatojen pituisen taipaleen, itse pelaamisen tuskin tulisi tuntua sadan vuoden savotalta.

Ancestors: The Humankind Odyssey on kuin šakkiottelu tohtori Jekyllin molempien persoonien kanssa – kokemus on vuoroin sulavan nerokas ja vuoroin brutaalin taulapäinen. Pelaaja joutuu kärvistelemään sekä vanhan viisauden kierrätyksen että tuoreen tiedon pimityksen kurimuksessa etsiessään tietään kehityksen tikapuiden seuraavalle puolapuulle. Taivalluksen varrelle mahtuu monia upeita oivalluksen hetkiä, mutta reissu on lopulta liian raskas ja uuvuttava tarjotakseen satunnaista nautintoa syvempiä säväreitä. 

Jason Ward

Arvostelu on julkaistu alunperin Pelaaja-lehden lokakuun 2019 numerossa 204.

5/10
PeligenretSeikkailu, Toiminta
JulkaisualustatMicrosoft Windows
Pegi-ikärajatK-12
Pegi-merkinnätVäkivalta
Lisää luettavaa