”Tiesitkö?” on Pelaaja.fin sunnuntaisin ilmestyvä artikkelisarja, jossa Ida Suominen pureutuu pelien ja pelialan ilmiöihin, taustoihin, ikoneihin tai salaisuuksiin.

Jokainen tunnistaa Tetriksen ikonisen tunnussävelmän tarttuvan poljennon. Alun perin palikoita kuitenkin pinottiin ilman musiikkia: pelin luoja, aivopähkinöitä rakastava Aleksei Pažitnov, kehitti Tetriksen puhtaasti omaksi ilokseen. Hänelle tärkeintä oli pelin haasteeseen vastaaminen. Vasta, kun jenkkikehittäjä Spectrum Holobyte julkaisi pelin kaksi vuotta sen synnyn jälkeen vuonna 1986, sai Tetris ensimmäistä kertaa oman soundtrackinsa. Apple IIGS:lle ja Macille julkaistu peli tarvitsi Spectrumin väen mielestä taustalleen neuvostohenkistä musiikkia. Kehittäjä päätyi Korobeiniki-kansanlauluun, joka puolestaan on tehty venäläisrunoilija Nikolai Nekrasovin värssyn pohjalta.

Kun Nintendo myöhemmin hankki oikeudet peliin, talon luottosäveltäjä Hirokazu Tanaka teki laulusta oman sovituksensa. Tämä vuonna 1989 julkaistun Tetriksen mukana maailmalle levinnyt, myös Type A -nimellä tunnettu versio lienee yksi pelimaailman parhaiten tunnetuista sävelmistä.

Palikoita pinotessaan voi halutessaan laulaa mukana myös suomeksi. Korobeiniki on nimittäin saanut myös paikallisen versionsa, ja täkäläisittäin se tunnetaan nimellä Kulkukauppias. Suomennettu ikivihreä on siistitympi versio venäjänkielisestä sisarestaan – kulkukauppiaan kaksimielisten myyntipuheiden sijaan se kertoo pikemminkin kaupustelijan keskivertokeskiviikosta. Suomennetusta Kulkukauppiaasta pääsee nauttimaan esimerkiksi tästä.

Pažitnov ei omien sanojensa mukaan juuri perusta pelin musiikkivalinnasta.

– Se oli aika nolostuttavaa minulle. Kun lapset ympäri maailman kuulivat kappaleen jossain muussa asianyhteydessä, he huusivat Tetristä. Se ei ollut kauhean hyvä venäläisen kulttuurin kannalta.

Lue lisää:

Lisää luettavaa