Tiesitkö? Silent Hills ei ollut Guillermo del Toron ainoa yritys kauhupelirintamalla

Tiesitkö, että ennen Silent Hillsiä Guillermo del Toro puuhasi omaa kauhupeliään? Lue pettymyksestä täältä!

25.2.2018 07:00

”Tiesitkö?” on Pelaajalehti.comin sunnuntaisin ilmestyvä artikkelisarja, jossa Ida Suominen pureutuu pelien ja pelialan ilmiöihin, taustoihin, ikoneihin tai salaisuuksiin.

Guillermo Del Toron uusin elokuva, The Shape of Water, on pyörinyt reilut kaksi viikkoa Suomen teattereissa. Ennen satusävytteistä draamaa Del Toro on kuitenkin kunnostautunut erityisesti kauhufantasian parissa. Hän on ohjannut aikaisemmin esimerkiksi Crimson Peakin, Pan’s Labyrinthin, sekä Mike Mignolan sarjakuvaan perustuneen Hellboyn.

Ja onhan Del Toro on ehtinyt saada jalkaa oven väliin myös pelipuolella. Kenties tunnetuin hänen projekteistaan oli keväällä 2015 peruuntunut Silent Hills, jota del Toro puuhasi Hideo Kojiman kanssa. Sitä ennen hän oli sooloprojektin puikoissa: kauhuseikkailu Insanen oli tarkoitus tulla ulos vuonna 2013. Del Toron kanssa kehityksestä oli vastaamassa Saints Row -kehittäjä Volition. Julkaisijana hääräsi Volitionin emoyhtiö THQ.

Tietoa Insanesta löytyy vähänlaisesti. Del Toro luonnehti sen olevan Lovecraftilaista kauhua, joka saisi pelaajan kyseenalaistamaan oman moraalinsa ja käsityksensä todellisuudesta. Myöhemmin THQ tiedotti, että del Toron kanssa tehty sopimus oli laajennettu kattamaan trilogian verran pelejä, ei ainoastaan yhtä. Samalla firma väläytti mahdollisuutta, että Insanen nimen alle mahtuisi pelien lisäksi muitakin viihdetuotteita, esimerkiksi elokuva.

Kesällä 2012 THQ ilmoitti lopettaneensa yhteistyön del Toron kanssa, luultavasti talousvaikeuksien vuoksi. THQ hakeutui konkurssiin vielä saman vuoden lopussa. Pelin oikeudet palautuivat del Torolle, joka olikin vielä marraskuussa 2012 toiveikas siitä, että saisi Insanen toisen julkaisijan talliin. Neuvottelut eivät kuitenkaan johtaneet mihinkään, ja projekti on näillä näkymin lopullisesti kuopattu.

Kun Silent Hills peruuntui vain muutamaa vuotta myöhemmin, del Toro päätti lyödä hanskat tiskiin. Hän totesi olevansa peliprojektien pahanilmanlintu ja vannoi lopettavansa työskentelyn niiden parissa.
”Yhdistän voimani THQ:n kanssa ja THQ menee vararikkoon. Ryhdyn yhteistyöhön Kojiman kanssa ja Kojima jättää Konamin. Olen päättänyt etten enää työskentele pelien parissa, jotten tuhoa kenenkään muun elämää.”
Vaikka Silent Hills kuopattiin, del Toro vakuutti jatkavansa yhteistyötä Kojiman kanssa. Tällä hetkellä hänen osallisuutensa Kojima Productionsin Death Strandingissa on kuitenkin melko pintapuolista. Hän on lainannut kasvonsa yhdelle hahmoista, mutta ei tiettävästi ole muuten mukana pelin tekemisessä.

Lue lisää:

Lisää luettavaa