Tiesitkö? PlayStationin isä auttoi salaa Nintendoa

Tiesitkö, että PlayStationin isänä tunnettu Ken Kutaragi antoi auttavan kätensä Nintendolle kyllästyttyään Sonyn haluttomuuteen lähteä konsolimarkkinoille? Lue lumipalloefektistä täältä!

8.12.2019 07:00

”Tiesitkö?” on Pelaaja.fin sunnuntaisin ilmestyvä artikkelisarja, jossa Ida Suominen pureutuu pelien ja pelialan ilmiöihin, taustoihin, ikoneihin tai salaisuuksiin.

PlayStation syntyi alun perin Sonyn ja Nintendon yhteistyöstä, kun Nintendo kaavaili konsoliinsa cd-asemaa. Viihdejätit olivat kuitenkin puhaltaneet yhteen hiileen jo ennen epäonnista asemakokeilua. PlayStationin kehittämiseen johtaneen tapahtumasarjan käynnisti kyseisen konsolin isäksikin luonnehdittu Ken Kutaragi, joka tuohon aikaan työskenteli Sonylla insinöörinä.

Kutaragia on kuvailtu vaativaksi persoonaksi, jonka kanssa on hankala tehdä töitä. 80-luvun lopulla hän oli turhautunut Sonyn vastentahtoisuuteen lähteä mukaan videopelibuumiin. Kutaragi ei tiettävästi itse ollut innokas pelaaja, mutta tyttärensä pelaamista seuratessaan oivalsi videopelien potentiaalin. Kun Nintendo lähestyi Sonya vuoden 1986 tietämillä pyytääkseen yhtiötä kehittämään heille äänipiirin heidän seuraavaan konsoliinsa, Kutaragi otti tehtävän vastaan. Kutaragi otaksui, että Sonyn johtoporras ei hyväksyisi Nintendolle työskentelemistä, joten hän piti toimeksiannon salassa. Tällainen valikoiva tiedonjako ei tiettävästi ollut Kutaragille mitenkään tavatonta.

Vaikka NES oli ilmestynyt vasta joitakin vuosia aiemmin, Nintendo oli tietoinen, että kilpailu tulisi kiihtymään tulevaisuudessa. He halusivat alkaa panostaa tulevaan, 16-bittiseen konsoliinsa mahdollisimman aikaisin.

Kutaragi suunnitteli Nintendolle SPC700-äänipiirin, joka keräsi vuonna 1990 Japanissa ilmestyneelle Super Nintendo Entertainment Systemille kiitosta sen audio- ja musiikkiominaisuuksista. Sonyn johto sai tietää toimeksiannosta puolivälissä projektia ja oli odotetusti käärmeissään. Kutaragi piti työnsä, nipin napin. Hän joutuisi huonoon huutoon johtoportaan keskuudessa uudelleen muutamaa vuotta myöhemmin, kun Nintendo ilmoittaisi julkisesti peruneensa levyasemaprojektin Sonyn kanssa ja ryhtyvänsä sen sijaan yhteistyöhön Philipsin kanssa. Noina välivuosina Kutaragin uraa kuitenkin edisti Nintendon kanssa syntynyt ystävyys. Kun Nintendo alkoi kypsytellä ajatusta peleistä cd-levyillä, he ottivat ensimmäisenä yhteyden Kutaragiin. SNES-levykeasemaprojekti ei mennyt lopulta millään osapuolista aivan putkeen, mutta pitkällä tähtäimellä voittajana selvisivät Sony ja Kutaragi: Nintendon viime hetken kumppaninvaihto salli Sonyn kehittää yhden maailman parhaiten myyneistä pelikonsoleista.

Lue lisää:

Lisää luettavaa