Uusi ulosmarssi vireillä Activision Blizzardilla – työntekijät vaativat toimitusjohtaja Bobby Kotickin eroa tuoreen sanomalehtiraportin myötä

Kotickin raportoineen tietäneen ja salanneen hallitukselta väärinkäytössyytteitä.

24.3.2022 13:41

Activision Blizzardin työntekijät junailevat uutta ulosmarssia nyt tiistaina 16. marraskuuta vaatien yhtiön pitkäaikaisen toimitusjohtajan Bobby Kotickin erottamista.

Ulosmarssiaikeet laittoi vireille sanomalehti The Wall Street Journalin tänään julkaisema raportti, jonka mukaan Kotick on ollut vuosien varrella tietoinen monista Activision Blizzardin sisällä ilmenneistä väärinkäytössyytteistä ja jättänyt yhtiön hallituksen myös pimentoon kyseisistä asioista. Sanomalehden mukaan Activision Blizzard sopi muun muassa oikeuden ulkopuolella tapauksen, jossa entinen Sledgehammer Gamesin työntekijä oli syyttänyt esimiestään vuosina 2016 ja 2017 tapahtuneista raiskauksista.

The Wall Street Journalin raportti perustuu niin sisäpiiriläisten haastatteluihin kuin Activision Blizzardin sisäisiin dokumentteihin. Niiden mukaan Kotick olisi myös estänyt Treyarch-pomo Dan Buntingin irtisanomisen yhtiöstä, kun tätä oltiin syytetty seksuaalisesta häirinnästä. Activisionilla oltiin ehditty jo tutkimaan tapausta ja ehdottamaan sen johdosta erottamista, mutta Kotickin väliintulon myötä Bunting pidettiin palkkalistoilla kevyempien kurinpitotoimenpiteiden hinnalla.

Buntingin kerrotaan sittemmin jättäneen Treyarchin The Wall Street Journalin ryhdyttyä tutkimaan tapausta.

Kotickin oma historia kyseenalaisen käytöksen osalta on sekin noussut jälleen puheeksi. Vuonna 2006 Kotickin väitettiin muun muassa uhanneen assistenttinsa henkeä puhelinvastaajan välityksellä. Activisionin edustaja on sittemmin kommentoinut tapausta todeten, kuinka Kotick pahoitteli tapausta aikoinaan jo nopeasti ja katuu vielä tänäkin päivänä liiotteluaan ja äänensävyään.

Kotick-raportti seuraa jo pitkään jatkunutta Activisionin Blizzardin työkulttuurikohua, joka lähti käyntiin Kalifornian haastettua yhtiön oikeuteen viime heinäkuussa. Tähän asti monet aihetta sivunneet raportit ja toimenpiteet ovat koskeneet ennen kaikkea Blizzard-puolta Activision Blizzardista, mutta tuoreen raportin myötä myös Activision-puoli on noussut isommin puheeksi.

The Wall Street Journal -raportti valottaa myös, miksi Blizzard Entertainmentin toiseksi uudeksi johtajaksi aiemmin kesällä nimetty Jennifer Oneal päätyikin jättämään yhtiön taakseen syksyllä erittäin äkkinäisesti. Onealin kerrotaan todenneen Activisionin lakitiimille syyskuussa lähetyssä sähköpostissaan, kuinka hän ei näe yhtiön koskaan priorisoivansa ihmisiä oikealla tavalla. Oneal kertoo tulleensa yhtiössä vuosien varrella myös itse syrjityksi. Hänen huomioidaan saaneen myös huonompaa palkkaa kuin Blizzardin toinen vastaavalla tittelillä työskennellyt uusi johtaja Mike Ybarra.

The Wall Street Journalin raportin myötä Activision Blizzard on julkaissut tiedotteen, jossa se kertoo olevan pettynyt sanomalehden juttuun, jonka kerrotaan kuvaavan vääristävästi niin Activision Blizzardia kuin sen toimitusjohtajaa. Tiedotteen mukaan Kotickin tietoisuuteen tuodut seksuaalista väärinkäytöstä koskeneet syytökset ovat johtaneet kaikki toimenpiteisiin. Yhtiön mukaan raportti myös sivuuttaa Activision Blizzardilla parhaillaan työn alla olevat muutokset, joiden on määrä tehdä siitä alan vastaanottavin ja inklusiivisin työpaikka.

Myös Activision Blizzardin hallitus on ilmaissut uskonsa Kotickiin yhtiön johdossa.

Activision Blizzard -ulosmarssin on määrä tapahtua nyt puoliltapäivin Kalifornian aikaan. Viimeksi työntekijät marssivat heinäkuussa Kalifornian oikeusjutun myötä.

Päivitys kello 23:10: Ulosmarssi on käynnistynyt Blizzardin kampuksella Irvinessa, jonne raporttien mukaan on kertynyt ainakin yli sata osallistujaa.

Lähde: The Wall Street Journal, The Washington Post, Activision (1), (2)

Lisää luettavaa