Tällainen peliklassikko SimCity olisi ollut kasibittisellä Nintendolla – pelihistorioitsijat saivat suojeluunsa hylätyn prototyypin

Ensimmäisestä SimCitysta tehtiin aikoinaan NES-versiota. Peliä ei koskaan julkaistu, mutta historioitsijat ovat nyt päässeet sen prototyyppiin käsiksi.

30.12.2018 16:29

Alkuperäinen SimCity on kiistaton klassikko, joka pääsi jättämään jälkensä moniin niin tietokoneilla kuin aina Super Nintendollakin asti Nintendon itsensä kääntämänä. SNES-versio ei ollut alunperin tarkoitus olla kuitenkaan ainut Nintendo-alustoilla nähty versio ensimmäisestä SimCitysta, vaan sen rinnalla työn alla oli kaupunkirakentelua myös Nintendo Entertainment Systemia varten.

NES-versio ei koskaan saanut virallista julkaisua, mutta noin vuosi sitten pari kappaletta siitä tehtyjä prototyyppejä tupsahti seattlelaiseen pelikauppaan. Yhteen tällaiseen pääsi käsiksi pelihistorioitsijaryhmä The Video Game History Foundation, joka kuluneen viikon aikana julkaisi kattavan katsauksen prototyypin sisuksiin, sen taustoihin ja eroavaisuuksiin SNES-version kanssa.

Protyyppi on aiemmin nähty julkisesti esillä lähinnä vain vuoden 1991 CES-messuilla ja se ei edusta esimerkiksi ominaisuuksiltaan täysin valmista peliä. Nähtävissä siitä kuitenkin on, että peli kulkee hyvin paljon vastaavia jalanjälkiä erityisesti SNES-version kanssa isompien erojen tullessa esiin grafiisessa annissa ja musiikissa. NES-versiolla on käytännössä kokonaan oma ääniraitansa, jonka on tehnyt Super Mario Kart– ja Pilotwings-konkari Soyo Oka, joka oli mukana myös SNES-version ääniraidan tekemisessä. Rakentelukin on hieman erilaista pelin erilaisen ruudukkorakenteen johdosta.

Ohessa maistiaisena on pelikuvaa prototyypistä sekä kooste sen musiikillisesta annista. Kokonaisuudessaan The Video Game History Foundationin kattava analyysi useiden muiden kuvien ja videoiden kera on löydettävissä lähdelinkistä. Arkistoitu ROM-versio prototyypistä löytyy vuorostaan Archive.orgista.

Lähde: The Video Game History Foundation

Lisää luettavaa