Maailman terveysjärjestö WHO valmistautuu tunnustamaan videopeliriippuvuuden

Maailman terveysjärjestö WHO:n uusi tuleva kansainvälinen tautiluokitusjärjestelmä on tuoreen luonnoksen perusteella tunnustamassa peliriippuvuuden.

31.12.2017 14:29

Maailman terveysjärjestö WHO on lisäämässä videopeliriippuvuutta osaksi kansainvälistä tautiluokitusjärjestelmäänsä.

Lyhyesti myös ICD:nä tunnettu luokitusjärjestelmä on saamassa ensi vuonna kokonaan uuden ICD-11-version, jonka myötä peliriippuvuus vaikuttaisi pääsevän mukaan ensimmäistä kertaa. ICD-11:n uudessa beta-luonnoksessa peliriippuvuus on liitetty vastaavaan kategoriaan yhdessä uhkapeli-, huume- sekä alkoholiriippuvuuden kaltaisten häiriöiden kanssa. Siinä se luokitellaan ilmiöksi, jossa pelaaminen ottaa negatiivisen yliotteen ihmisen muusta elämästä.

Kokonaisuudessaan luokittelun voi lukea englanniksi tästä.

Polygon-sivustolle antamassaan lausunnossa WHO-koordinoijana toimiva tohtori Vladimir Poznyak kertoo, että peliriippuvuus on huomioitu eri maista saatavilla olleiden tieteellisten todisteiden ja tutkimusten pohjalta. Hänen mukaansa WHO:ta ei ole näin ollen siis esimerkiksi poliittisesti painostettu peliriippuvuuden käsittelyyn.

Nykyisellään käytössä oleva ICD-10 valmistui  alunperin vuonna 1992. Sitä on kuitenkin myös päivitelty vuosien mittaan uusilla painoksilla.

Lähde: Polygon

Lisää luettavaa