Grand Theft Auto -emoyhtiö ostaa Farmville-jätti Zyngan – hinta ennätykselliset 12,7 miljardia

Muun muassa Microsoftin Bethesda-kauppa kustansi 7,5 miljardia dollaria.

11.1.2022 10:12

Take-Two Interactive valmistautuu ostamaan mobiilipelijätti Zyngan.

Zynga on tuttu nimi monille varsinkin maatalouspelisarja Farmvillen kautta, mutta yhtä lailla sen antiin mahtuu Words With Friendsin, Empires & Puzzlesin ja CSR Racingin kaltaisia nimikkeitä. Zyngalla on Helsingissäkin asti oma nimikkostudionsa, joka on vastannut juurikin Farmville 3:n kehityksestä. Empires & Puzzles -tekijä Small Giant Games on myös suomalaista perua.

Kyseessä on käytännössä tähän asti suurin kauppa peliteollisuuden sisällä, sillä sen arvoksi on kerrottu 12,7 miljardia dollaria eli noin 11,2 miljardia euroa. Vertailuna esimerkiksi Microsoftin lähes parin vuoden takaiselle Bethesda-kaupalle kertyi hintaa noin 7,5 miljardia dollaria. Vielä Bethesda-kauppaa arvokkaampi oli suomalaisen Supercellin siirtyminen Tencentille vuonna 2016.

Take-Twon on määrä saada kauppa viimeisteltyä kesäkuun 30. päivään mennessä. Ennen sitä Zynga voi teoriassa vielä hyväksyä paremman tarjouksen, jos sellainen sattuu ilmenemään. Vuosi sitten esimerkiksi Electronic Arts näpisti Codemastersin Take-Twon käsistä vastaavan mahdollisuuden seurauksena.

Hankinnan myötä Take-Twosta muodostuisi yksi tämän hetken suurimmista mobiilipelien julkaisijoista. Take-Two näkeekin mahdollisuuden tuoda konsoleilta ja pc:ltä tuttuja sarjojaan Zyngan avulla paremmin mobiililaitteille. Zyngan hallussa olevien mainosalustojen ja palvelukokemusten katsotaan ajavan myös potentiaalisesti eteenpäin eri alustojen välisiä vuorovaikutuksia ja uusien orastavien liiketoimintamallien hyödyntämistä.

Peliyhtiö Take-Twon alla vaikuttavat jo muun muassa sellaiset nimekkäät tahot kuin Rockstar Games, 2K Games ja Private Division, joiden alaisuudessa häärää vielä oma joukko erilaisia toimijoita.

Lähde: Take-Two

Lisää luettavaa