Fallout, The Elder Scrolls, Doom ja muut Xboxin kelkkaan – Microsoft osti Bethesdan emoyhtiöineen (päivitetty)

Microsoft jatkaa peliaiheisten hankintojen tekoa peräti 7,5 miljardilla.

23.9.2020 11:49

Viihdeyhtiö ZeniMax Media on siirtymässä Microsoftin omistukseen.

Hankinta tarkoittaa merkittävää vahvistusta ohjelmistojätin pelinkehitys- ja julkaisupuoleen, sillä kauppoihin kuuluu osaksi ZeniMaxin omistama Bethesda Softworks. Tämä tarkoittaa, että sarjat, kuten The Elder Scrolls, Fallout, Doom, Dishonored, Wolfenstein ja Quake ovat vastaisuudessa osa Microsoftia. Kehittäjät Bethesda Game Studios, id Software, ZeniMax Online Studios, Arkane, MachineGames, Tango Gameworks, Alpha Dog ja Roundhouse Studios ovat nekin osa kauppoja.

Kaupoille kertyy hintaa noin 7,5 miljardia dollaria..

– Olen käynyt vuosien varrella useita syvällisiä keskusteluja Bethesdan luovien johtajien kanssa pelaamisen tulevaisuudesta ja olemme pitkään jakaneet samanlaisen vision mahdollisuuksista, joilla luojat ja näiden pelit voisivat saavuttaa useampia pelaajia useammilla tavoilla, Xbox-pomo Phil Spencer hehkuttaa.

Kauppa tapahtuu siitä mielenkiintoiseen väliin, että Bethesdan lähitulevaisuudessa siintävistä peleistä niin Arkanen Deathloop kuin Tango Gameworksin Ghostwire: Tokyo ovat tulossa aluksi pc:n ohella konsoleille vain PlayStation 5 -versioiden voimin. Molempien pelien on määrä saapua ulos ensi vuonna.

Omassa tiedotteessaan Bethesdan viestintäpäällikkö Pete Hines summaakin, että kaupoista huolimatta Bethesda on yhä Bethesda ja jatkaa näin ollen vastaisuudessakin tuttujen studioiden kanssa työskentelyä sekä omien julkaisukanaviensa hyödyntämistä. Suoraan yhtiöt eivät ole silti kertoneet, mitä hankinta tarkoittaa esimerkiksi kauempana siintävien Bethesda-pelien alustojen suhteen.

Microsoft on tehnyt viimeisen parin vuoden aikana useampiakin studiohankintoja. Talliinsa se on lisännyt melko lyhyen ajan sisällä niin Obsidian Entertainmentin, inXile Entertainmentin, Playground Gamesin, Ninja Theoryn, Double Finen, Compulsien Gamesin kuin Undead Labsinkin.

Päivitys kello 18:30: Xbox-pomo Phil Spencer on kommentoinut uutistoimisto Bloombergille, ettei osto ole muuttamassa Deathloopia ja Ghostwirea koskevia PS5-julkaisusuunnitelmia. Mitä tulee Bethesdan muihin tuleviin peleihin, katsellaan niiden julkaisualustoja Xboxin ja pc:n ulkopuolella ”tapauskohtaisesti”.

Lähde: Xbox Wire, Bethesda

Lisää luettavaa