DiRT 5 on tammikuun PlayStation Plus -ilmaispeli – lue arvostelu!

DiRT 5 on ladattavissa ilmaiseksi PlayStation Plus -palvelussa. Arvostelu on julkaistu osana kaupallista yhteistyökampanjaa PlayStationin kanssa.

7.1.2022 10:13

Arvostelu on uudelleenjulkaistu alkuperäisessä muodossaan osana kaupallista yhteistyökampanjaa PlayStationin kanssa.

Sonyn PlayStation Plus -verkkopalvelun jäsenille suunnatut tammikuun ilmaispelit ovat saapuneet ladattaviksi. Tammikuun PlayStation Plus -peleihin lukeutuu PS4:n ja PS5:n DiRT 5 -peli, jonka Pelaaja.fi -arvostelun voi lukea ohesta. DiRT 5:n lisäksi PS Plus -jäsenten tammikuun ilmaispeleihin lukeutuvat myös Persona 5 Strikers (PS4) sekä Deep Rock Galactic (PS5, PS4).

Burgerikaahaamisen maastoversio

Tätä kirjoittaessa Dirt 5:ssä ei ole rattitukea. Kyseessä on pieni yksityiskohta, joka kertoo kaiken oleellisen autopeleihin vakavammin suhtautuville. Voitte lopettaa arvostelun lukemisen tähän. Mikäli kuitenkin jatkoit urheasti eteenpäin arcadekaahailusta kiinnostuneena, jatketaan asiaan. Dirt 5 on toki saamassa rattituen, kunhan Codemasters muistaa sellaisen lisätä lupaustensa myötä. Nyt ”rajoitettu tuki” on niin rajoitettu, että sitä ei käytännössä ole.

Dirt 5 profiloituukin siis peliohjaimella paahdettavaksi autohupailuksi, eikä siitä olekaan epäselvyyttä. On värejä, valoja, ääntä, rokkia ja asennetta. Uratilassa paahdetaan kisasta toiseen erilaisia leimoja ja välitavoitteita suoritellen.

Ajamalla kerätään tasoja, pisteitä, dollareita, avattavia päivityksiä, tarroja ja vaikka mitä. Niillä ei tosin ole juuri väliä, sillä suurikin määrä kosmeettista sälää on vain kosmeettista sälää. Myös perusautot löytyvät suoraan tallista ja parempia vaihtoehtoja voi hankkia harvakseltaan rahalla, josta ei tule pulaa. Ei sikäli, että Dirt 5:n ajopelivalikoima olisi kauhean syväkään, sillä kymmenkunta autoa kattaa kaikki tarpeet useimmissa eri luokissa.

Dirt 5 -arvostelu

Toisaalta Dirt 5 haluaa kattaa kaikki mahdolliset maastossa tapahtuvat kisaformaatit, joten myös ajopelivalikoima on sangen lavea. On ralliautoa, nostalgista ralliautoa, rally raid -maasturia, rock climber -kivimönkijää, Sprint-siipipeliä ja niin edelleen. Toki lukuisia kisoja ajetaan myös ristiin eri autoilla, joten Sprint-kisoja voidaan ajaa vaikkapa rallipeleillä jäällä.

Tikapuumalliseen uratilaan on haettu jännitettä käsikirjoittamalla villiä draamaa mukavan mentorikuljettaja AJ:n (äänenä Troy Baker) ja häikäilemättömän mestarikuski Bruno Durandin (Nolan North) välille. Dirt-maailman kuulumisia käydään läpi Donut Median podcast-pätkissä, mikä on ajatuksena mielenkiintoinen tapa tuoda oikea autoharrastaminen lähemmäs Dirt-sarjaa. Valitettavasti Donut Median anti on vielä vähän tavallistakin ärsyttävämpää, mutta onneksi läpänheittoa ei ole pakko jäädä kuuntelemaan.

Itse kisaaminen on kohtuullisen hauskaa suoraan paketista, mutta radat ja lajit alkavat toistaa itseään nopeasti. Tekoäly taistelee urheasti kierroksen tai pari mutta luovuttaa pelaajan päästyä johtoon. Peliohjaimen ohjaustuntuma on mutkattoman suoraviivainen, joten kaasu pohjassa ja kevyet jarrutukset hoitavat suurimman osan työstä. Myös driftaaminen on helppoa.

Suurin osa pelistä koostuu maastoradoista, eli samaa silmukkaa kierretään useampi kierros, jolloin peli tuntuu lähinnä Gridin maastoversiolta. Takaisinkelauksen puuttuminen syö hermoja, kuten myös radoille askarrellut suorakulmaiset esteet. Onneksi taistot ovat alle viisiminuuttisia, joten uusiminen ei ole kauhea urakka. Välillä mukana on mausteena myös pisteestä pisteeseen meneviä kisoja komeissa olosuhteissa.

Dirt 5 -arvostelu

Moninpelissä tarjolla on samojen pelitilojen lisäksi bilepelitiloja rennompaan hupailuun. Jaetun ruudun tila on käytössä peräti neljälle hengelle, ja nettimoninpeli tukee konsolipolvien välistä ristipeluuta. Pelaajien villeistä kentistä koostuva Playgrounds-tila antaa hyvää vaihtelua peruskisoihin.

Maisemat ovat komeita, autot kohtuullisen hyvin mallinnettuja ja osa sääefekteistä huikeita, joten Dirt 5 näyttää melko hyvältä. Toisaalta efektit eivät usein kestä kovin tarkkaa syynäystä, tai niiden rosoiset reunat paljastuvat armotta. Äänipuolella tarjolla on kohtuullisia moottoriääniä ja miljoonasta autopelistä tuttua garagerockia.

Codemastersin täytyy ehkä miettiä, pitäisikö Dirt– ja Dirt Rally -pelisarjat erottaa vieläkin enemmän toisistaan. Dirt 5 on sekin jälleen täysin erilainen tapaus kuin Dirt 4, eikä kumpikaan niistä miellytä Dirt Rallyjen faneja. Miettiä voisi myös Gridin, Project Carsin ja Dirtin sekä eri studioiden tietä eteenpäin. Onneksi F1 ja Dirt Rally ovat pysyneet lestissään.

7/10

Kehittäjä: Codemasters Cheshire
Julkaisija: Codemasters
Julkaisuvuosi: 2020
Arvostelija: Aake Kinnunen

Lisää luettavaa