Winter Assemblyjen ensimmäinen päivä

Tunteellinen Raakel muistelee kaihoten vanhoja Assembly-tapahtumia ja raportoi uusimmasta paikan päältä. Winterassyt pitävät tänäkin vuonna sisällään kaikenlaista huipputason pelaamisesta siihen perussettiin: lanihengailuun ja tietysti uusimman "hauskan kappaleen" renkutukseen.

25.2.2012 08:25

Tällä sitä taas ollaan. Joka vuosi astuessani turvatarkastuksesta sisälle hämyisään tilaan puheensorinan ja kakofonisen musiikin keskelle sen taas muistan: Assemblyt. Ennen paikan päälle tuloa piti ihan miettiä kuinka kauan tapahtumassa käyminen on kuulunut elämään. Onneksi ei tarvinnut aloittaa syvimpien muistireservien kaivelua, riitti että kävelin eteiseen ja katsoin seinällä riippuvien Assembly-julisteiden vuosilukuja. Ensimmäinen on kesältä 2006, eli ensi elokuussa tulee täyteen kuusi vuotta vieraana Suomen suurimmilla laneilla.

Kun muistelee taaksepäin itseä 18-vuotiaana, Assemblytkin vaikuttivat silloin erilaisilta. Ensimmäisenä vuonna tulin tapahtumaan ilman konetta promoamaan tanssipelejä. Muistan vieläkin kun kävelin ensimmäisen kerran pimeälle areenalle ja vaikutuin. Olin tullut nörttien taivaaseen. En ikinä unohda tuota tunnetta, ja nautin siitä yhä joka kerta kun tulen Assemblyille.

Se sama tunne tuli tänäänkin neljän aikaan kun saavuin Kaapelitehtaalle. Winter Assmeblyt ovat muuttuneet vuosien varrella paljon muun muassa paikan ja ohjelman suhteen, mutta ne ovat silti aina olleen Summer Assemblyjä pelipainotteisemmat. Kilpapelaamiseen panostaminen näkyi turnausohjelmassa jo ennen tapahtuman alkua.

Sisällä ensimmäisenä bongasin hallin perältä suuren katsomon, joka oli rakennettu päälavan eteen. StarCraft 2:n ystävät pääsevätkin seuraamaan pelejä yli 200 katsojaa vetävästä aitiosta, joka on alkanut tässä illan edetessä täyttymään mukavaa tahtia. Myös Counter-Strike: Source:lle on rakennettu oma alue, ja pelejä oli kerääntynyt seuraamaan jo katsoja jos toinenkin.

 

 

Mitä kannattaa tulla katsomaan? StarCraft 2 -turnausta tietysti

Kaikesta näkee selvästi, että tämän tapahtuman vetonaula on ASUS ROG StarCraft 2 -turnaus. Myös yksi tapahtuman pääjärjestäjistä, Pekka ”Pehu” Aakko odottaa nimenomaan SC 2 -turnauksen näkemistä. Tai ennemminkin sen näkemistä, miten turnaus onnistuu.

– Olemme ASUS:ksen kanssa panostaneet turnaukseen paljon. On hienoa nähdä SC 2:n parhaat pelaajat Suomessa Assemblyillä.

Tapahtuman kanssa samaan aikaan järjestetään myös MLG Winter Arena -turnaus Yhdysvalloissa, mikä pakotti monet pelaajista valitsemaan kumpaan turnaukseen he osallistuvat. Suomessa kilpapelaaminen ei ole vielä yhtä suurta kuin rapakon toisella puolella, mutta Assembly onnistui kuitenkin vetämään Helsinkiin vaikuttavan 32 pelaajan joukon.

– Toki Assembly Winter on pienempi tapahtuma, mutta olemme aina hoitaneet kaiken ammattimaisesti. Pelaajat ovatkin antaneet hyvää palautetta järjestelyistämme.

Tapahtumaa on tehty jo vuosien ajan rautaisella ammattitaidolla. Assembly Summereitä on ollut 20 ja Wintereitä 5, ja tästä elämäntyöstä Pehu ja Jussi ”Abyss” Laakkonen saivat FIGMA:n erityistunnustuksen helmikuun alussa.

– Olen todella otettu, tuntuu hyvältä saada tällainen tunnustus ”omalta porukalta”, toteaa Pehu viitaten peleistä, pelaamisesta ja tietokoneista kiinnostuneisiin ihmisiin.

Assemblyjen päälava

Töissä Assemblyillä

Assemblyjen kasvaessa myös erilaiset työmahdollisuudet tapahtumassa ovat mahdollistuneet. Auguste Massonnat työskentee ASUS:ksen StarCraft 2 -turnauksen juontajana.

– Kyllä, tämä on ensimmäinen kertani Suomessa ja Assemblyillä, Auguste hymyilee kysyttäessä.

– Katsoin kyllä streamia Assembly Summereilta, ja olen erittäin innostunut tästä työmahdollisuudesta.

Auguste keroo, että hän muutti Amerikasta Ruotsiin hetki sitten uuden työpaikan perässä, ja nyt hän on juontamassa Assemblyillä ensimmäistä kertaa. Hän myöntääkin, että elämässä on tällä hetkellä menossa paljon.

– Nautin nyt kaikista näistä ensimmäisistä kerroista täysin rinnoin. Assemblyillä aion pitää hauskaa ja nauttia kylmästä säästä ja lumesta.

– Ei, lunta olen nähnyt aiemminkin, hän kommetoi väistämättömään kysymykseeni ensimmäisestä kerrasta ja lumesta.

Entä ketä juontaja kannattaa turnauksessa?

– Stephanoa tietenkin! Olen syntynyt Ranskassa niin pitää sitä vetää vähän kotiin päin.

 

Tapahtumassa on siis kaikki kohdillaan järjestäjien ja työntekijöiden puolesta. Mutta mikään täällä ei olisi mitään ilman yleisöä – meitä normaaleja lanittajia jotka täyttävät Kaapelitehtaan aidolla lanitunnelmalla.

Kalle Hiltunen, Aarni Holli ja PP ovat tulleet Assemblyille ensimmäistä kertaa.

– Lähdettiin Kallen mukaan kun se pyysi, kommentoi Aarni.

– Kaverit kehuivat tätä tapahtumaa, niin päätettiin lähteä, tarkentaa Kalle.

Kaveriporukka saapui tapahtumaan hetki sitten ja istuu jo mukavasti konepaikoillaan. Vastaavatko Assemblyt sitä mitä he odottivat?

– Joo aikalailla. Meinataan pelailla ja katsoa jotain turnauksia, Kalle toteaa.

Juteltuani aktiivisesti eri ihmisten kanssa ja saatuani läjän uusia tuttavuuksia jämähdin melko tehokkaasti katsomaan StarCraft 2 -turnausta, etenkin suomalaisen Samuli ”Elfi” Sihvosen pelejä. Katsomo mylvi kun suomipoika suoritti erikoisliikkeitä päälavalla selostajien hehkuttaessa. Myönnän, kiljuin vähän itsekin. Tai siis kannustin kovaäänisesti.

Selostajat Totalbiscuit ja Apollo työssään

Elfin voitettua ruotsalaisen Jinron, hän ehti vastaamaan muutamaan kysymykseeni. Elfi, miten ylipäätään päädyit pelaamaan SterCraft 2:sta ammattilaistasolla?

– Pelasin aiemmin Warcraft 3:a joka on melko samanlainen peli. Hakkasin sitä täysillä vuosia, enkä edes tiennyt että pelissä järjestettiin kilpailuja. Jossain kohtaa kaverini mainitsi turnauksista ja kiinnostuin niistä heti.

Olet matkustellut ympäri maailmaa muun muassa Koreassa, Kiinassa ja Ranskassa pelaamassa suurissa tapahtumissa yleisön edessä. Tuntuuko se, että sinut tunnistetaan oudolta?

– Onhan tämä kuuluisuus aika uskomatonta. Vähän hymyilyttää joka kerta kun joku tulee pyytämään nimmaria.

Miltä tuntuu tulla Suomeen pelaamaan suurien ulkomaisten tapahtumien jälkeen?

– Assyille on aina kiva tulla ja pelata kotimaassa suomalaisen yleisön edessä. Ja kyllä nämä turnaukset Suomessakin kasvavat jatkuvasti.

Entä mitä odotat turnaukselta?

– Tavoite olisi päästä kahdeksan parhaan joukkoon. Odotan kuitenkin pääseväni omasta lohkostani jatkoon, mutta sen jälkeen menee vaikeammaksi, analysoi Elfi.

StarCraft-tähti jatkaa seuraavaan peliinsä ja minä jään norkoilemaan päälavalle. Avajaisseremonian piti alkaa klo 16:30, mutta se siirrettiin alkamaan klo 22:00. Päätän katsoa sen ja suunnata sitten kotiin. Ensimmäinen Assemblypäivä on tuntunut suhteellisen hidastempoiselta, mutta vanhana Assykonkarina tiedän, että lauantai on se päivä kun kaikkialla käännetään nupit kaakkoon.

Kello lyö 22:00 ja StarCraft 2 -turnaus on yhä kesken. Luovutan ja siirryn bussipysäkin puolelle odottamaan kyytiä kotiin. Lauantaina sitten lisää.

Ja toisiaan, viidessä minuutissa selvisi näiden assyjen hittibiisi. Legendaaristen klassikoiden, Kahen kilon siika:n ja Sexophonen rinnalle on nyt kohonnut Front Side Ollie.

 

Lisää luettavaa