Tokyo Game Show -fiiliksiä

Tokyo Game Show -messut ovat käynnissä. Nähdäänkö TGS-messuilla japanilaisen pelikehityksen nousu vai jatkuuko rämpiminen?

6.10.2011 10:54

Tokyo Game Show -messuja on vietetty tällä viikolla. Uutisten tulva ei ole lähelläkään sitä tasoa mitä se on E3-messuilla. Täysin hyödyttömät Tokion pelimessut eivät silti ole.

Japanilaiset pelinkehittäjät missasivat HD-junan melkoisen lahjakkaasti. Tässä sukupolvessa Japani on jäänyt täysin lännen jalkoihin.

Konesukupolvi on porskuttanut jo kuusi vuotta, mutta Japanista tullut todellisia hittipelejä näille laitteille vasta kourallinen. Jos mietitään japanilaisia Xbox 360- tai PS3-pelejä, joita on myyty todella paljon, ei heti mieleen tule kuin Metal Gear Solid 4, Resident Evil 5, Final Fantasy XIII ja öh… PES-sarja. Noh, Gran Turismo 5 tietty myös. Kaikki vanhoja sarjoja.

Kun tarkastellaan PS3:n ja Xbox 360:n parhaita pelejä, vaikka sieltä iänikuisesta Metacriticistä, kestää yllättävän pitkään ennen ensimmäiseen japanilaiseen peliin törmäämistä. Molemmilla alustoilla parhaaksi japanilaiseksi peliksi yltää Street Fighter IV.

Kun listoja tutkii pidemmälle vastaan tulee toki Bayonettaa, Ninja Gaidenia, Vanquishia jne. Kyllä siellä vielä taito on joillakin hyppysissä, mutta jos tarkastellaan vaikka PS2- tai PSone-aikoja, on Japanin edustus täysin toista luokkaa.

Tämän vuoden Tokyo Game Show’n toivoin (taas kerran) näyttävän, että Japanikin vielä nousee. Tätä kirjoittaessa on julkistettu jo Dead or Alive 5 ja esitelty muutamia jo paljastettuja pelejä, kuten Ninja Gaiden 3:a ja FFXIII-2:ta. Resident Evil 6:tta odotellaan kovasti, mutta ainakaan tätä kirjoittaessa Capcom ei ole vielä hiiskunutkaan mitään.

Menneisyyttä se Japani kuitenkin tykkää kaivella. Metal Gear Solid HD Collection on ollut paljon esillä. Square Enix ilmoitti tuovansa Final Fantasy X:n HD-version PS3:lle ja Vitalle.

Ehkäpä Nintendo sitten on Japanin HD-pelikehityksen messias, kunhan Wii U ehtii markkinoille ja uusi Zelda suvaitsee saapua. Ikävä kyllä tässä vaiheessa Wii U saattaa olla jo auttamatta vanhaa teknologiaa länsimaisten kehittäjien miettiessä jo, miten GTA voisi olla vieläkin upeampi uudella Xboxilla ja PlayStationilla.

Mutta aina sitä saa toivoa. Olisin kovasti halunnut nähdä japanilaisten pelien aallon HD-konsoleille. Ilmeisesti kahdella pallonpuoliskolla ei kuitenkaan pystytä loistamaan samaan aikaan, vaan toisen tehdessä kultaa, toiset rämpivät. Sääli!

Lisää luettavaa