Viikon teema sai miellyttävän käänteen, kun pohdiskelemani aihe otti lisäpontta alleen yllättävän uutisen myös. Virtuaalilaseja menestyksekkäästi kehittävä Oculus VR löi hynttyyt yhteen Facebookin kanssa, jälkimmäisen ostaessa Kickstarter -joukkorahoituspalvelun kautta alkunsa saaneen kehittäjän kokonaan itselleen. Tämä herätti ankaraa keskustelua ja ihmetystä, etenkin projektia tukeneiden keskuudessa.

Facebook nähdään suurena pahana mainostajapiruna, jonka tarjoamaa palvelua yllättävän moni kuitenkin vielä käyttää. Yritys on viime aikoina kunnostautunut shoppailemalla, mutta Oculus Rift poikkeaa sosiaalisen median ratkaisuihin painottuvasta repertuaarista melkoisesti. Verkko on jo täyttynyt pessimistisistä näkymistä, joissa Facebookin tarjoama virtuaalitodellisuus on pullollaan mainontaa ja loputonta Farmvilleä.

Oculus VR saanee kuitenkin vapaat kädet jatkaa työtään, tai ainakin näin on helppo kuvitella annettujen lausuntojen perusteella. Facebookin osaaminen makaa jossain ihan muualla, mutta suurella yrityksellä on kuitenkin tarjota jotain vaihdossa. Se jokin on tukku käteistä ja lähes rajaton määrä resursseja kehittää Riftiä mihin suuntaan tahansa. Uudelle teknologialle tämä on lähes aina suotuisa tilanne, lisäksi on epätodennäköistä että valmiiksi lupaavaa ja hypeä nostattavaa tuotetta vietäisiin tyystin linjasta poikkeaville raiteille.

Monet joukkorahoitushanketta tukeneet kokevat tulleensa petetyiksi äkillisen kaupan myötä. Mielipaha on edennyt jopa siihen pisteeseen, että  kansa on alkanut vaatimaan Oculusta palauttamaan rahat takaisin kuluttajille. Tämä on kohtalaisen looginen reaktio, vaikka jokaisen omasta vapaasta tahdostaan rahaa lahjoittaneen tulisi ymmärtää, ettei yhtiö jää lahjoittajilleen velkaa mitään muuta, kuin mitä on kampanjassaan luvannut. Joukkorahoitus ei takaa osakkeita, saatika muuta vaikutusmahdollisuutta yrityksen valitsemaa suuntaa kohtaan.

Myös Minecraftin luoja Markus ”Notch” Persson on ilmaissut tyytymättömyyttään ratkaisuun, ja on sen jälkeen perunut alustavan sopimuksen Minecraftin mahdollisesta saattamisesta Riftin ihmeelliseen maailmaan. On vaikea kuvitella, että Notch jäisi ainoaksi pelinkehittäjäksi, jota Facebookin mukanaolo puistattaa. Kehitysympäristön avoimuus huolettaa myös monia, tämä toisi tullessaan omat haasteensa.

Hintalappua katsoessa Oculus VR saattoi kuitenkin maksaa suuremman siivun. Facebook menetti kaupassa kaksi miljardia dollaria, virtuaalitodellisuuden uranuurtajat itsenäisyytensä. Vaikka tiimi saisikin täydellisen työrauhan, kummittelee Facebookin leimaava haamu silti sen yllä. Mikäli muut kehittäjät seuraavat Notchin sinällään ymmärrettävää esimerkkiä, on tilanne erittäin harmillinen nimenomaan pelaajille. Virtuaalikilpailun voittajaksi selviää ehdottomasti se, kenellä on parhain tuki eri laitteille ja peleille.

Foliohattuni jää suosiolla nurkkaan, sillä en ole itse pelaajana vielä huolissani. Teknologiaintoilija minussa kaipaa kilpailua, ja kehittämistä ja uusien käyttötarkoituksien löytämistä. Kävi Riftin kanssa miten tahansa, huomiota herättänyt kauppa varmasti raivaa tilaa myös tuntemattomammille yrittäjille vaihtoehtoisine ratkaisuineen. Yllättyneen ensireaktioni jälkeen kykenen näkemään tilanteessa potentiaalia ja mahdollisuuksia kaikista kuvitelluista kauhuskenaarioista huolimatta. Silti ennakkotilasin jo oman kappaleeni Sonyn virtuaalinäkemystä, ja naputtelin Project Morpheuksen ostoskoriini.  On vaikea kuvitella, että jäisin ainoaksi.

Jenni Ahlapuro

Lisää luettavaa