Sananen mätkintäpelitähdistä

Taistelupeleissä yhteenotot eivät tunnu rajoittuvan vain virtuaaliareenoille. Fanit ottavat usein kovasti yhteen kehittäjien kanssa hahmojulkistusten suhteen, mitä toimituksen oma mätkintäpelaaja jaksaa hämmästellä kokonaisen blogin verran.

21.10.2011 11:04

Vaikuttaisi hieman siltä, että minusta on muovautunut viimeisen kolmen vuoden aikana Pelaajan toimituksessa istuvan kokoonpanon virallinen mätkintäpelifriikki. Mitenköhän tässä nyt näin on päässyt käymään?

Kieltämättä nautin kaikenlaisten mätkintäpelien pelaamisesta, mutta en voi väittää olevani suuresta kulutuksesta huolimatta ammattitasoinen tai edes keskivertoa parempi mätkintäpelaajaa. Pärjään useimpia kavereitani ja tietokonevastustajia vastaan, mutta auta armias, kun kohtaan verkossa ensimmäisen Ryun tulipallojen spämmäämisestä ylikasvaneen pelaajan…

Lajityypin ystävänäkin jaksan yllättyä kerta toisensa jälkeen, kuinka intohimoista ja määrätietoista kansaa mätkintäpelikansa onkaan. Nyt, kun Street Fighter IV on ”palauttanut taistelupelit jälleen maailmankartalle”, vaikka eiväthän ne varsinaisesti missään vaiheessa kokonaan kadonneetkaan, olen lueskellut kasvavissa määrin kovimpien fanien vahovja näkemyksiä niin iskujen osumalaatikoiden millintarkoista yksityiskohdista varsinaisiin pelattaviin hahmoihin. On hienoa, että pelaajat jaksvat vaatia asioita, varsinkin taistelupelien kehittäjät tuntuvat reagoivan fanitoiveisiin melko herkästi, jopa astetta omituisimpiin.

Yksi näistä on esimerkiksi Phoenix Wrightin lisääminen Ultimate Marvel vs. Capcom 3:n hahmokaartiin. Etenkin Ace Attorney -sarjan suurena ystävänä on upeaa, että Capcom on ottanut astetta pienemmän sarjansa sankarin mukaan. Muutkin oikeussalidraaman ystävät ovat olleet julkistuksesta ja julkaistuista videoista erittäin innoissaan, varsinkin kun hahmon taistelutyyliin on oivallettu ujuttaa hauskoja viittauksia sarjan luonteeseen.

Ehkäpä puhtaasti hauskanpitoon mätkintäpeleissä keskittyvä luonteeni iskee tässä kehiin, mutta pyörittelin silmiäni epäuskon vallassa, kun siirryin Ace Attorney -foormueilta taistelupelifoorumeille. Monet eivät tunnu olevan tyytyväisiä, että hahmopaikka on mennyt hahmolle, joka ei ole omissa peleissäänkään taistelija, vaan on pikemminkin vitsihahmo. Vitsihahmot ovat kuitenkin aina kuuluneet japanilaisiin mätkintäsarjoihin, eikä omaan koppaani aina tunnu uppaoavan, miten hahmovalinta voi saada internetin repeämään kahtia. Ehkäpä kyse on enemmänkin siitä, ettei paljon toivottua Mega Mania ole syystä tai toisesta näkynyt hahmokaartissa?

Toisaalta myös vierailevat tähdet tuntuvat aiheuttavan närää. Ihmiset suorastaan buuasivat Sonyn E3-lehdistötilaisuudessa kesäkuussa, kun Street Fighter X Tekken -tuottaja paljasti inFamous-sankari Cole McGrathin olevan mukana PlayStation-versioissa, eikä kansa tuntunut olevan järin innoissaan Darth Vaderin ja Yodan mukanaolosta Soulcalibur IV:ssä. Vaativa saa, ja pitääkin olla, mutta miten lisäykset ovat keneltäkään pois?

Päinvastoin, nehän usein houkuttelevat kyseisen lähdemateriaalin ystävät ehkäpä itselleen täysin uuden lajityypin pariin. Assassin’s Creed -fanit tuntuvat olleen sangen vakuuttuneita Ezion mukanaolosta Soulcalibur V:ssä, ja kokonainen Ace Attorney -foorumi tuntuu olevan ostamassa Ultimate Marvel vs. Capcom 3:a ensimmäisenä taistelupelinään. Ei hullumpaa, sanon minä.

Lisää luettavaa