Oikea mielipide: Turbokonsolit ovat tasa-arvorikos

Vain murto-osa PlayStation-pelaajista omistaa Pro-mallin, mutta pelit arvostellaan silti turboahdettuina versioina. Onko tämä reilua?

12.5.2018 06:52

Kahden pelialan ammattilaisen parisuhteessa on puolensa. Kun löimme paremman puoliskoni kanssa hynttyyt yhteen, pystytimme viihdekeskukset niin ala- kuin yläkertaankin ja ratkaisimme samalla monia vastaavia järjestelyjä piinaavat televisionjako-ongelmat.

Joskus käy kuitenkin niin ikävästi, että itse pelilevystä joutuu edelleen kiistelemään. Tämän takia aloitin taipaleeni tuoreen God of Warin parissa poikkeuksellisesti mieheni PS4 Prolla, vaikka normaalisti antaisin makuuhuoneen karvalakkikonsolin hurinan tuudittaa minut uneen iltaisin. Valitsin Prolla suorituskykyä painottavan 1080p-tilan mahdollista siirtymää ennakoiden, mutta turhaan.

Tavallisella PlayStationilla God of War on nimittäin kuin toinen peli. Visuaaliseen alamäkeen tottuu kaltaiseni grafiikkahirmukin, mutta jatkuvasti nykivä ruudunpäivitys on ongelma, jota on pelin nopeatempoisen ja pikkutarkkuutta vaativan toiminnan tiimellyksessä vaikea antaa anteeksi. Pieni pudotus suorituskyvyssä oli toki odotettavissa, mutta ainakin omalla koneellani 30 kuvan sekuntistandardi on vain kaukainen unelma.

Täydet arvostelukympit ovat God of Warin kohdalla olleet pikemminkin sääntö kuin poikkeus, mutta monikohan toimittaja on mahtanut edes kokea peliä perusmuodossaan? Moniko arvosana olisi pykälän vaatimattomampi, jos Pro-version ylivoimaisuus olisi jäänyt arvostelijalta kokematta? Peli on tietenkin ansainnut arvosanansa muillakin kuin pinnallisilla meriiteillä, mutta puutteellinen käytännön kokemus voi tahrata hyvänkin konseptin.

En tiedä, miten pelitoimittajia maailmalla kohdellaan, mutta Pelaajan ydintoimituksen olohuoneisiin hoidettiin turbo-PlayStationit jo varhaisessa vaiheessa – oletettavasti juuri tämän takia. Vielä viime kesänä kuitenkin vain yksi viidestä myydystä PlayStationista oli Pro-mallia, eli otanta ei todellakaan edusta suurinta osaa pelaajista.

Toisaalta erot alustojen välillä ovat täysi itsestäänselvyys. Mikä on PS4 Pron myyntivaltti, ellei kokonaisvaltaisesti parempi pelikokemus? Moinen on konsolikentillä toki erikoista mutta esimerkiksi pc-pelaajille tuttuakin tutumpi ilmiö. Pc-pelit arvostellaan yleensä parhain mahdollisin asetuksin, mutta pelaajat itse osaavat säätää odotuksiaan omaa rautaansa vastaaviksi.

Pc-pelaajana tasoeroihin on siis helppoa asennoitua myös PlayStationilla, mutta en menisi takuuseen konsolipelaajien tunteista. Pelikokemuksen laadusta stressaaminen on ilmiö, jota monet konsoleita suosivat pyrkivät alustavalinnallaan välttämään. Tähän mennessä konsolipelaaminen on tarjoillut taatusti toimivaa viihdettä kaikille tasapuolisesti, mutta God of War -kokemukseni perusteella näin ei enää välttämättä ole.

Kenties tilanne on vain nykypäivän kumman välimallin konsolisukupolven oireilua, eikä luokkaeroista tarvitse huolehtia enää seuraavien konemallien saapuessa kauppoihin. Näin tahtoisin ainakin uskoa, koska en soisi virtaviivaisuutta arvostavien konsolipelaajien kärsivän teknologia-ahdistuksesta yhtään enempää kuin on pakko. Jätetään se meidän muiden huoleksi!

Johanna Puustinen

Lisää luettavaa