Oikea mielipide: PlayStation Now – tätäkö nyt odotettiin?

PlayStationin oma pelisuoratoistopalvelu on saapunut Suomeen. Lauantaibloggari Johannan ensikosketus siihen ei valitettavasti ollut kovin positiivinen.

21.3.2019 22:58
PlayStation Now, Sonyn oma pelien suoratoistopalvelu, on vihdoin rantautunut Suomeen. Palvelu tarjoaa PlayStation-pelaajille maltillista kuukausimaksua vastaan yli 600 pelin kirjaston, jota voi vapaasti plärätä niin kotikonsolilla kuin pc:lläkin. Palvelua on odoteltu Pohjolan perukoille jo joitain vuosia, ja on toki hienoa, että se vihdoin saavutti Suomenkin. Oma ensikosketukseni siihen ei ikävä kyllä ollut kovin posiitivinen.
 
Kuten miltä tahansa uudelta verkkopalvelulta on lupa odottaa, on Now ollut julkaisuviikollaan täysi tietotekninen painajainen. Ensimmäisellä kokeilukerrallani en päässyt pelikirjastoa pidemmälle, sillä latausajat pelejä selatessa venyivät kymmeniä sekunteja pitkiksi. Kun sain vihdoin pelin tiedot auki ja tahdoin hypätä takaisin kataloginäkymään, jouduin tuijottelemaan latausikoneita saman verran myös paluumatkalla. Tahmaisuus ei tehnyt tarjontaan tutustumisesta kovinkaan miellyttävää, joten päätin luovuttaa suosiolla.
 
Kun seuraavalla kerralla pääsin vihdoin peliin asti, jouduin suoraan jonon hännille. Julkaisuruuhkassa pelijonot paisuivat helposti kolminumeroisiksi, ja vaikka jonotusajat eivät siltikään olleet kovin pitkiä, tuli PlayStation Now’sta niiden myötä PlayStation Later. Huolestuttavia olivat myös ympäripyöreät huomautukset siitä, että oma paikkani vapautuisi jonkun muun käyttöön, jos olisin poissa konsolin ääreltä “pidemmän aikaa”. Kaikeksi onneksi peli itsessään pyöri moitteettomasti, kun se vihdoin ruudulleni piirtyi.
 
Hiuksenhienosti petyin myös palvelun pelitarjontaan. Reippaasta 600 nimikkeestä vain noin kolmasosa on PlayStation 4:n omia pelejä, ja näistäkin suurimmat vetonaulat ovat vähintään pari vuotta vanhoja. Pettymyksestä en kuitenkaan voi syyttää kuin itseäni, sillä en ollut tehnyt taustatutkimustani kunnolla. Jostain syystä kuvittelin Now’n olevan enemmän EA Accessin tyylinen premium-palvelu, joka tarjoaa pelaajille mahdollisuutta kokeilla alustan uusimpia hittipelejä, mutta sen lienee tarkoituskin olla vain kätevä tapa kokea takavuosina sormien läpi livahtaneet menestysteokset. Ideatasolla minulla ei ole valittamista aiheesta, mutta virheelliset ennakkokäsitykseni muovasivat saamaani ensivaikutelmaa.
 
Palvelun teknisetkin ongelmat varmasti korjaantuvat, kun pöly pääsee laskeutumaan sen ympäriltä. Itse aion siis ehdottomasti palata Now’n pariin jonkin ajan kuluttua nihkeästä käyttöönottokokemuksesta huolimatta, mutta en voi olla suomatta ajatusta nille kymmenille tai sadoille tuhansille muille ihmisille, joiden ilmainen kokeiluviikko vierähtää latausruutuja tuijotellessa. On ikävää, että palvelu sai uusilla alueillaan tahmean startin, sillä kaikki vastoinkäymisiä kokeneet käyttäjät eivät välttämättä tule antamaan sille toista mahdollisuutta. 
 
Johanna Puustinen

Lisää luettavaa