Oikea mielipide: Naiset eivät tarvitse erikoiskohtelua

Laitevalmistaja Razer puski ulos kokonaisen malliston pastellipinkkejä pc-oheislaitteita, mutta ei markkinoi niitä naisten juttuna. Lauantaibloggari Johanna kertoo, miksi tämä on syy juhlaan.

2.2.2019 07:56

Laitevalmistaja Razer repäisi menneellä viikolla ja puski ulos sarjan pastellipinkkejä lisälaitteita, jotka ovat kertoman mukaan saaneet inspiraationsa ruusukvartsin herkistä sävyistä. Quartz-mallisto käsittää kaikenlaista tilpehööriä mikrofoneista hiirimattoihin, ja sen värimaailma eroaa viehättävällä tavalla Razerin myrkynvihreistä tavaramerkkivivahteista.

Itse en vaaleanpunaisesta välitä niin kovasti, että huolisin sitä työpöydälleni, mutta Razerin peliliikkeen synnyttämien uutisotsikoiden määrästä ja positiivisesta sävystä päätellen taidan olla vähemmistössä. Aivan kaikki eivät kuitenkaan ole aiheesta innoissaan. Redditissä ja YouTubessa olin huomaavinani yllättävän suuren määrän kiukutteluviestejä, joissa ihmeteltiin, miksi kaiken naisille markkinoitavan täytyy aina olla stereotyyppisen vaaleanpunaista.

Hauskan huomiosta tekee se, että Razer itse vaikuttaa välttelevän tätä sudenkuoppaa hyvin tietoisesti. Loppukäyttäjän sukupuolta ei mainita malliston markkinointimateriaaleissa, ja tuotekuviin on monimuotoisuuden nimissä ikuistettu mies possunpunaiset kuulokkeet päässään. Tämä ei tietenkään muuta sitä faktaa, että pinkki on kaikesta huolimatta vahvasti sukupuolitettu väri. Tästä syystä Quartz-tuotteidenkin pääasialliset markkinat lienevät naisvahvuiset, mutta Razer tekee kaikkensa ollakseen viestimättä tätä totuutta.

Miksi näin? Olisiko yleiseen konsensukseen yhtyminen Razerilta tosiaan niin suuri rike, että siitä täytyy vaieta kokonaan?

Olisi, ja aion nyt naispelaajana kertoa, miksi näin on. Jos Razer olisikin päättänyt nimetä mallistonsa klassisen kaavan mukaan vaikkapa Razer for Girlsiksi, ei moinen hatunnosto ilahduttaisi ketään. Nimi antaisi ymmärtää, etteivät Razerin muut, väriä lukuun ottamatta täysin identtiset tuotteet, ole naisten käyttöön tarkoitettuja. Kuulostaa itsestään selvältä, mutta vastaavan mokan ovat tehneet useat muiden alojen toimijat. Näistä kuuluisin lienee nettimeemiksikin muodostunut Bic for Her -kynä: kirjoitusväline naisille, joiden herkät kädet eivät ilmeisesti kestä tavallisten kuulakärkikynien käsittelyä.

Kokopinkki naisten mallisto myös vahvistaisi vaaleanpunaisen asemaa raudanlujasti sukupuolitettuna värinä ja olettaisi oudolla tavalla, että kaikki naiset tahtovat alleviivata sukupuoltaan peliharrastuksensa parissa. Joillain tällainen tarve tietenkin on, ja Quartz epäilemättä osuu usean naisellisempia pelivälineitä kaipaavan ostoskoriin juuri tästä syystä – eikä siinä ole mitään väärää. Itse kuitenkin edustan sitä naistyyppiä, joka ei pidä sukupuoltaan määrittelevänä tekijänä. Jos jokin leima otsaan on pakko lyödä, profiloidun mieluummin pc-pelaajaksi kuin naispelaajaksi, koska se sentään kertoo jotain mieltymyksistäni ja kiinnostuksenkohteistani.

Kaiken tämän lisäksi Razer for Girls -nimi jättäisi miesyleisön symbolisesti pois laskuista ja yhtä lailla implikoisi, ettei miehekkäiden miesten ole sopivaa pitää vaaleanpunaisista asioista. Naisellisuus yhdistetään monessa yhteydessä edelleen heikkouteen ja homouteen, mikä on loukkaavaa paitsi naisista mutta epäilemättä myös pastellipinkistä pitävistä miehistä, jotka eivät välttämättä kehtaisi naisten näppäimistöön tarttua.

Olen siis äärettömän iloinen siitä, että Razerin markkinointiosasto päätti pohtia asiaa minuuttia kauemmin ja jättää ennakkoluuloiset lööperit pois tuotekuvauksistaan. Minusta se ei ehkä uutta asiakasta saa, mutta näillä puhein onnellisia saavat olla kaikki vaaleanpunaisesta syttyvät naiset ja miehet, tasapuolisesti ja ketään syrjimättä. Kaikki voittavat, eikä kenelläkään ole nokan koputtamista siitä, miten asiaa käsitellään. En kerta kaikkiaan voi uskoa, että tämä on koettu aiemmin niin vaikeaksi.

Johanna Puustinen

Lisää luettavaa