Twitch-taivaan kirkkaimpiin tähtiin kuuluva Tyler ”Ninja” Blevins paljasti menneellä viikolla mielenkiintoisen periaatteen, joka vaikuttaa miehen sisällöntuotantoon tuntuvalla tavalla. Fortnite-striimeistään tuttu Blevins ei nimittäin pelaa naispuolisten kollegoidensa kanssa laisinkaan.

#Metoo-kannanotosta tai silkasta sovinismista tapauksessa ei kuitenkaan ole kyse, vaan käytännön kerrotaan kumpuavan Blevinsin halusta suojella avioliittoaan julkiselta riepottelulta. Ystävällinen kanssakäyminen eri sukupuolia edustavien pelaajien välillä tahdotaan helposti ymmärtää väärin, eikä mies omien sanojensa mukaan kaipaa moista nettihuhumyllyä elämäänsä.

Vaikka järjestely itsessään on monin tavoin ongelmallinen ja ilmeisen kovaa närää herättävä, arvostan Blevinsin rehellisyyttä. Kymmenen miljoonan seuraajan fanijoukko ei juuri jätä tilaa yksityisyydelle, ja voin ymmärtää halun suojella sen viimeisiä rippeitä rajuinkin metodein. Kunnioitusta on helppo vaatia mutta miehen kengissä miltei mahdoton saada, joten tämän on turvattava arkensa muin keinoin.

Blevinsin tilanne on ääripään esimerkki siitä, mitä internetjulkisuus tahtoo helposti teettää. Yksityisyyden menetys ei silti suinkaan ole pelkästään julkkisten ongelma, vaan se vaivaa lähes jokaista omalla pärställään ihmisten edessä esiintyvää. Runescapea puoliammattimaisesti pelaava naispuolinen opiskelutoverini joutuu somettamaan salanimellä stalkkereiden pelossa, ja erästä suomalaista tubettajatuttuani on seurattu kaupungilta kotiin asti useampaan otteeseen. Maailmasta eivät kummalliset hiipparit kesken lopu.

En ole itsekään säästynyt outouksilta, vaikka omat saavutukseni julkisuuden saralla ovat hyvin mitättömiä. Muutaman kerran vuodessa joku minut Pelaaja-piireistä tunteva mieshenkilö lähestyy yltiötuttavallisesti yksityisviestein ja pettyy aggressiivisen pahasti, kun puskista tulevasta yhteydenotosta ei synnykään elämän mittaista sydänystävyyttä. Vinkki kaikille teille uusia ihmiskontakteja etsiville: jos joka toinen viestinne sisältää lauseen ”Voisitko nyt jo vastaa??”, ei juttukumppaninne todennäköisesti ole kovin halukas keskustelemaan.

Ymmärrän näidenkin ihmisten lähtökohtia tietyllä tavalla. Jos jonkun tekemisiä seuraa vuosia Twitchistä, YouTubesta tai vaikka lehden sivuilta, voi tietynlaista läheisyyttä kokea, vaikka ei olisi koskaan tavannut kasvotusten. Blevinsiä piinaavat juorukellot ovat kuitenkin eri maata. He edustavat leiriä, jossa julkisuuden henkilöiden yksityiselämän uskotaan olevan yleistä omaisuutta ja julkkisten itsensä täysin immuuneja muun maailman puheille.

Näinhän asia ei ole, kuten Blevinsin radikaalista kannasta voi päätellä, ja on surullista, että mies on joutunut päätymään moiseen. Suuri osa paljastusta seuranneesta kritiikistä on kohdistunut nimenomaan Blevinsiin itseensä, vaikka tämä on pitkälti olosuhteiden uhri, enkä usko keskustelun muuttavan tilannetta suuntaan tai toiseen rehellisestä avauksesta huolimatta. No, ehkä edes oma Facebook-postilaatikkoni saa olla hetken rauhassa tämän tekstin ansiosta.

Johanna Puustinen

Lisää luettavaa