Pääkirjoitus on julkaistu Pelaaja-lehden nyt
myynnissä olevassa lokakuun 2023 numerossa 250.

Kauan, kauan sitten – lokakuussa 2002 – suomalaisissa pelipiireissä kohistiin, kun lehtihyllyille ilmestyi uusi kotimainen pelilehti Pelaaja. Sen toimitus koostui nuoremmasta pelitoimittajapolvesta, joka pisti itsensä likoon lyömällä hynttyyt yhteen ja tuomalla tuoreempaa lifestyle-henkistä otetta kotimaisen pelimedian kentälle.

Tekemisestä paistoi läpi aito intohimo niin peleihin kuin niistä kumpuaviin ilmiöihin. Se tuntui puhuttelevan lukijoita, joihin lukeuduin tuolloin vielä itsekin. Rakkaus videopeleihin on sittemmin ollut jokaisen lehden, verkkoartikkelin, podcastin ja videon tärkein ainesosa, josta Pelaajan monet tekijä- ja avustajasukupolvet ovat ammentaneet virtaa tekemiseen läpi vuosien.

Ja vuosiahan on vierähtänyt. Pelaaja juhli 20-vuotista taivaltaan tasan vuosi sitten, minkä valossa tuntuu hieman hupsulta paukutella henkseleitä näinkin pian uuden merkkipaalun merkeissä. On kuitenkin iloinen tosiasia, että juuri nyt juhlistetaan lehden 250. numeroa.

Se on erinomainen saavutus vuosituhannella, jonka aikana media on digitalisoitunut vahvemmin vuosi vuodelta ja painettu kotimainen erikoisharrastelehti on muuttunut arkipäiväisen itsestäänselvyyden sijasta luksustuotteeksi. Muistan elävästi, kuinka jo tammikuussa 2011 lehden sadannen numeron kunniaksi järjestetyissä juhlissa kukaan ei tohtinut arvailla, nähtäisiinkö koskaan Pelaajan numeroa kaksisataa. Ja jos nähtäisiin, niin missä muodossa – pääsiväthän juhlavieraat illan mittaan naputtelemaan ensimmäisen aallon taulutietokoneilla varhaista prototyyppiä lehden digiversiosta. Silloinen päätoimittajamme tokaisi, että eteenpäin mentäisiin kuten siihenkin asti, eli lehti kerrallaan.

Lehti kerrallaan olemme kuin varkain jo numerossa 250, mistä en voi kuin nöyrästi kiittää upeaa tekijätiimiä ja uskollista lukijakuntaa. Tänä aikana pelit ja peliala ovat läpikäyneet lukemattomia muutoksia ja kehitysaskeleita, jotka ovat saaneet ajan kulkemaan kuin siivillä.

Paranevat verkkoyhteydet, ladattavat pelit, lisäsisällöt, indie-pelien nousu, liikeohjaus, kosketusnäytöt, mobiilipelaaminen, jatkuvasti kehittyvät palvelupelit, pilvipelaaminen ja pelien latauspalvelut ovat vain muutamia alaa määrittäneitä ilmiöitä, joista ei vielä ensimmäisen numeron aikaan osattu edes uneksia. Jatkuva muutos tekee pelialasta niin kiinnostavan.

Seuraavan 250 numeron aikana näemme ainakin, kuinka tekoäly muuttaa pelien tekemistä ja luonnetta – ja mullistaa koko luovan alan. Tekoälytyökalujen kehittymisen hurjasta vauhdista on puhuttu myös toimituksessa runsaasti, sillä tulevaisuudessa kirjoittajien ja toimittajien on entistä tärkeämpää tuoda esiin persoonallisuutta, ammattitaitoa ja intohimoa erottuakseen massatuotetun tekoälysisällön seasta.

Ei kuitenkaan mennä liiaksi asioiden edelle. Jatketaan sen sijaan kuten tähänkin asti – lehti kerrallaan.

Ville Arvekari,
Pelaaja-lehden päätoimittaja

Lisää luettavaa