Käyttäjäblogi: Vammaiset videopelihahmot

Paronipekugram sivuaa itselleen läheistä aihetta. Kuinka kehitysvammaisuutta käsitellään videopeleissä?

26.10.2012 11:58

Koska minulla on lapsuudesta asti ollut CP-vamma ajattelin kirjoittaa liikuntarajoitteisista videopelihahmoista.

Törmäsin tälläisiin hahmoihin ensimmäisen kerran Oddworld-sarjan toisessa osassa Abe’s Exodduksessa, jossa oli tavallisten mudokon-orjien lisäksi sokeita mudokon-orjia. Sokeus oli otettu osaksi pelimekaniikkaa, sillä heitä tulee avustaa varoen. Pelin pääsankari Abe käskee seuraamaan tai pysähtymään varoen, etteivät sokeat mudokonit kävele turmioonsa.

Lempihahmoni Oddworld-peleissä on tottakai pyörätuolilla kulkeva Munch, joka muuten ei pärjääkkään kuivalla maalla. Munch on viimeinen Gabbit-rodun edustaja ja hän koettaa estää Gabiaarin massatuotannon, jonka raaka-aine on gabbitien munat.

(Xavier-teksti Wikipediasta🙂

X-Menistä tuttu Charles Xavier on ydintutkija Brian Xavierin ja hänen vaimonsa Sharonin poika. Brian Xavierin kuoleman jälkeen Sharon nai kollegansa tri Kurt Markon, jonka Cain-poika edellisestä avioliitosta kiusasi nuorta Charlesia.

Charlesin telepaattiset voimat alkoivat ilmaantua, kun hän oli vasta poika ja vanhetessaan hän oppi hallitsemaan niitä. Loistavana oppilaana hän meni Oxfordin yliopistoon, missä hän tapasi ja rakastui nuoreen skottinaiseen, Moira MacTaggertiin. He suunnittelivat menevänsä naimisiin, mutta Oxfordista pääsemisen jälkeen Xavier värvättiin armeijaan ja lähetettiin Aasiaan. Siellä Xavier ja Cain Marko palvelivat samassa yksikössä. Xavier oli läsnä kun Marko löysi mystisen rubiinin Cyttorakin temppelistä ja muuttui yli-inhimilliseksi Juggernautiksi.

Xavier masentui syvästi, kun Moira purki heidän kihlauksensa ilman mitään selitystä. Xavier ryhtyi matkustelemaan ulkomailla armeijasta vapautumisen jälkeen. Egyptin Kairossa hän taisteli Amahl Farouk Varjokuningasta vastaan, joka oli ensimmäinen hänen kohtaamansa paha mutantti. Tämä tapaaminen johti Xavierin päätökseen omistaa elämänsä suojellakseen ihmiskuntaa pahoilta mutanteilta ja viattomia mutantteja ihmisten pahuudelta.

Xavier matkustaessa Israeliin hän rakastui Gabrielle Halleriin ja ystävystyi Erik Magnus Lehnsherrin kanssa. Lehnsherristä tulisi vuosia myöhemmin hänen suurin kilpailijansa ja vihollisensa Magneto. Xavier ei lähtiessään Israelista tiennyt, että Haller oli raskaana ja pojasta tulisi mutantti Leegio.

Myöhemmin Xavier taisteli Lucifer-muukalaista vastaan, joka pudotti suuren kiven Xavierin päälle rampauttaen hänen jalkansa.

Totta kai naishahmokin pitää loppuun mainita, joten otetaan tämä Batmanin maailmasta. Oraakkeli eli Barbara Gordon esiintyy myös Batman Arkham City -pelissä. Barbara oli alunperin Batgirl mutta Jokerin ampuma luoti vyötäröön halvaannutti hänet. Ura Lepakkotyttönä päättyi siihen.

Barbarasta tuli myöhemmin Batmanille tärkeä tiedonantaja. Oraakkelina nykyään tunnettu Barbara pitää päämajaansa Gotham Cityn kirkon kellotornissa. Halusin Potkaista jokeria munille kun hän ampui Barbaraa.

Cerebral Palsy (CP)

Määritelmä:

CP-oireyhtymällä tarkoitetaan kehittyvissä aivoissa tapahtunutta kertavauriota liikettä säätelevillä alueilla, poissulkien etenevät aivosairaudet. Vaurion ajankohta voi olla sikiöaikana, vastasyntyneisyysvaiheessa tai varhaislapsuudessa kuitenkin ennen kolmatta ikävuotta.

CP-vamma johtaa pysyvään liikkumisen, asennon ylläpitämisen ja toiminnan vaikeuksiin. Liikuntavamman lisäksi oireyhtymään kuuluu usein hyvin vaihtelevia liitännäisongelmia riippuen aivovaurion laajuudesta sekä sen sijainnista.Tavallisia liitännäisongelmia ovat aistitoimintojen poikkeavuudet, kommunikaation ongelmat, syömisongelmat, älyllisen toiminnan poikkeavuudet, toiminnallisen näönkäytön vaikeudet, epilepsia, käyttäytymisen ongelmat sekä sekundaariset ongelmat tukielimissä.

Esiintyvyys:

CP-oireyhtymän ilmaantuvuus on noin 2 ‰, eli Suomessa syntyy vuosittain noin 100-120 lasta. CP on yleisin lapsuusiän pitkäaikaista ja säännöllistä kuntoutusta edellyttävä oireyhtymä. Henkilöt, joilla on CP-oireisto tarvitsevat usein moniammatillista kuntoutusta läpi elämän.

Lähde: CP-liiton nettisivut

Kirjoittaja on Pelaajalehti.comin rekisteröitynyt käyttäjä, eikä kuulu Pelaaja-lehden toimitukseen. Kirjoittajan mielipiteet tai näkemykset eivät edusta H-Town Oy:n tai Pelaajan virallista linjaa.

Jos haluat saada tekstisi julkaistua Pelaajalehti.comin Blogit-osiossa, rekisteröidy sivustolle ja lue julkaisuohjeet täältä.

Lisää luettavaa