Kaverit mukaan ja Assyille!

Assemblyjen toinen ja viimeinen ilta starttaa ja tunnelma tiivistyy. Tapahtuma on pitänyt sisällään paljon nähtävää ja koettavaa, mutta monen mielestä mielenkiintoisin on vasta tulossa: ammattilaispelaajien finaalit.

26.2.2012 09:56

Nappulat kaakossa, niinhän minä lupasin eilen? Assykonkarin nenä ei valehdellut, ja lauantai Assembly Wintereillä on ollut pelkkää tykitystä alusta alkaen tähän hetkeen saakka. Hyvin valvottu yö vaikuttaa kävijöihin, järjestäjiin ja pelaajiin, ja porukka on selvästi alkanut lämpeämään tapahtumalle ja toisilleen. Ja tämä nouseva yhteishenki näkyy kaikkialla, sillä jäljellä on enää alle 24 tuntia Assemblyä, eikä sitä kannata hukata!

Nauti Assemblyhengestä kun sitä vielä on (esimerkiksi lentävien kalojen muodossa).

Istun tällä hetkellä StarCraft 2 -turnauksen pronssiottelussa katsomassa kun kaksi erittäin hyvää korealaista pelaajaa ottaa mittaa toisistaan. Lauantain pelit ovat olleet todella tiukkia, eikä pronssiottelu varmasti tule olemaan poikkeus. Valitsin vieruskaverikseni miehen jonka ääni on jo käheänä huutamisesta, ja tarkoitus olisi käyttää tuo ääni loppuun tämän illan aikana.

StarCraft 2 pelit ovat siis käymässä tiukkaakin tiukemmiksi. Tässä kohtaa joudun silti myöntämään, että vaikka turnauksella on hulppeat puitteet selostajia, juontajia ja jättiscreenejä myöten, paras meininki on toistaiseksi ollut paljon pienemmällä konsolialueella jossa pelataan Tekken 6 -turnaus.

Kapeaan välikköön on ahtautunut noin 20 taistelupelien ystävää, joista lähtee saman verran ääntä kuin 200:sta SC 2 -katsojasta. Seuraajat seisovat suoraan pelaajien selkien takana ja huutelevat jatkuvasti kommentteja. ”Siitä vaan, tapa se.” ”Ihan rauhassa nyt.” Ja kun erä on ohi, yleisö suorastaan mylvii. En voinut olla hakeutumatta joukon perille seuraamaan peliä, josta minulla on vielä vähemmän käryä kun StarCraft 2:sta. Niin hyvä meininki pienellä porukalla oli.

Tämän vuoden Winterassyt tarjoavatkin paljon enemmän kun mitä voisi olettaa katsomalla vain jättimäistä StarCraft 2 -päälavaa tai koneillaan istuvia lanittajia.

– Täällä itseasiassa järjestettiin jossain pokeriturnauskin. Se vain ilmeistyi ohjelmaan jossain kohtaa ja kuulin siitä vasta jälkikäteen, kertoo Thomas ”Tonttu” Tontchev, joka on tapahtumassa järjestämässä SC 2 -turnausta.

– Kannattaa selvittää etukäteen mitä tahtoo nähdä viikonlopun aikana jotta saisi mahdollisimman paljon irti tällaisesta isosta tapahtumasta, jossa on jatkuvasti meneillään jotain, Tonttu neuvoo.

Nämä ovat miehen toiset Assemblyt noin kymmenen vuoden tauon jälkeen.

– Joo, ensimmäisen kerran kävin vuonna 2002. Läpällä lähdettiin kavereitten kanssa silloin. Piti kyllä tulla jo edelliseen kahteen tapahtumaan, mutta toisella kerralla olin sairaana ja toisella työmatkalla.

Kesän 2002 Assemblyt olivat miehelle hyvin erilaiset kun tämän vuoden winterit.

– Joo sillon vuonna 2002 mentiin tapahtumaan surffailemaan netissä ja waret- , tarkoitan tietysti tapaamaan ihmisiä. Eli aika erilaista oli silloin.

Entä millaisia ohjeita Tonttu antaisi ihmisille jotka harkitsevat lähtöä Assemblyille ensimmäistä kertaa?

– Kaverit mukaan vaan ja Assyille. Ja kannattaa todellakin osallistua kaikkiin pikkuturnauksiin.

Samoilla linjoilla on Jari ”Vehnae” Saukkonen.

– Pari kaveria mukaan ja hengaamaan. Turnauksia kannattaa tietysti myös mennä seuraamaan, toteaa Assemblyjen kovan linjan konkari. Mies on ollut mukana tapahtumissa vuodesta 1994, eli häneltä on menny sivu suun vain kahdet ensimmäiset Assemblyt.

– Silloin tapahtumaa järjestettiin Jäähallissa, ja sen jälkeen myös Messukeskuksessa muutaman kerran.

Mikä Assemblyissä sitten kiehtoo, miksi olet käyttänyt melkein kaksi vuosikymmentä käyden näissä tapahtumissa Vehnae?

– Ihmisten takiahan täällä ollaan. Varsinkin kesä Assemblyille kerääntyy tuttuja kaikkialta Suomesta ja sitä pääsee vaihtamaan kuulumisia.

Perus kilpapelaamisen sijaan Vehnae on aina ollut enemmän kiinnostunut Assemblyjen demoscenestä.

– Viimeksi osallistuin pc intro -compoon vuonna 2002. Siitä tuli neljäs sija, mutta vuonna 1998 voitin.

Silti pelipainotteinen Assembly Winter -tapahtuma vetää puoleensa myös karskeja scenekonkareita.

– Tuttuja tännekin tultiin tapamaan, ja katsomaan StarCraft 2 -turnausta, toteaa Vehnae.

Scenemies on erimies, Vehnae

Turnauksesta puheen ollen, Petri ”Procyon” Hämälä (joka valvoo turnausjärjestelyjen toimintaa) kertoo, että kaikki on sujunut hyvin.

– Assemblyjen järjestäjät, ja myös pelaajat ovat olleet todella tyytyväisiä. Pelaajat etenkin siksi, että heille on tarjottu täällä hyvät ennakkoharjoittelumahdollisuudet.

Huuto takavasemmalta konsolialueelta kovenee, ja nyt on pakko mennä katsomaan mitä siellä tapahtuu. Paikka on tupattu täyteen, mutta onnistun kuitenkin eristämään yhden paikalla parveilevista ihmisistä haastatteluun.

Eric ”Fraeon” Hartin, mistä taistelupelien harrastaminen lähti sinun kohdallasi?

– Innostuin Street Fighteristä vuonna 2009 ja myöhemmin myös Tekken 6:sta.

Tällä on aivan tajuttoman hyvä meininki päällä, ovatko turnaukset aina tällaisia?

– Nooh, Suomessa ne ovat lähinä nuo Pori ja Turku jotka huutavat, nauraa Fraeon

– Ne ovat ihan omanlaistaan sakkia kyllä. Toki myös jenkkistreameissa huudetaan, että kaipa se kuuluu tavallaan taistelupeleihin.

Entä miten helppoa on aloittaa pelaaminen uutena ja tulla mukaan tällaiseen porukkaan?

– Kannattaa oikeastaan aloittaa uuden pelin julkaisun myötä kun kaikki ovat tavallaan samalla viivalla. Siinä vaiheessa kun peli on ollut pihalla vuodenkin verran vanhat pelajat tietävät siitä niin paljon enemmän, että uutena on todella vaikeaa edes ymmärtää mitä nopeatempoisessa pelissä tapahtuu.

Turnausten taso on noussut jatkuvasti myös Tekken 6:ssa, esimerkiksi tänä vuonna ulkomaalaisia osanottajia on paljon enemmän. Fraeonin mukaan iso kiitos tästä edistyksestä kuuluu Porilaisille.


– Porilaisten rummutus on auttanut paljon. He ovat pitäneet ääntä tappelupeleistä ja se näkyy tässäkin tapahtumassa.

Tekken 6 onkin yksi kolmesta ammattilaispelistä Assembly WIntereillä StarCraft 2:n ja Counter-Strike: Sourcen lisäksi. Entä mistä löytyisi lisätietoa taistelupelien pelaajalle, joka haluaisi aloittaa kilpailun?

– IRC:ssä ircnetissä on kanava nimeltä #taistelupelit, jolla me kaikki olemme. Netissä taas kannattaa hakeutua osoitteeseen www.arctic-charge.com, neuvoo Fraeon.

Kuvassa Jyrke ”Killerdoll” Savolainen ja tuima keskittyminen.

Tunnelma päälavalla alkaa pikkuhiljaa haastamaan taistelupelaajien intoa, sillä StarCraft 2:n finaali on alkamassa. Siirryn itsekin katsomoon hyvissä ajoin varaamaan paikan. Katsomo täyttyy nopeasti ja ilmassa on hermostuneisuutta ja odotusta. Valot sammuvat ja lavan ympärille kerääntyy ihmisiä jotka eivät mahtuneet istumaan. Juontaja ja selostajat hehkuttavat finaalikaksikkoa ja yleisö ottaa lavalle astuvat tähdet vastaan raikuvin aplodein.

Valitsen nopeasti kumpaa kahdesta kilpailijasta kannatan ja jännitys alkaa tarttumaan. Tästä kilpapelaamisessa on kyse! En edes pelaa StarCraft 2:sta, mutta jännitys ja kilpailuhenki ei voi olla siirtymättä myös minuun. Omaa suosikkia on pakko kannustaa, ja täysillä! Ensimmäinen matsi mahdollisesta seitsemästä alkaa, ja yleisö hiljenee keskittymään peliin.

Finaalin edetessä yleisö yltyy hurraamaan vaikuttaville taktiikoille ja erinomaiselle pelaamiselle yhä kovemmin. Katsomo räjähtää kun viimeinen ”gg” (Good game) ilmestyy ruudulle ja Assembly Wintereiden StarCraft 2:n voittaja kruunataan hurraavan yleisön edessä. Huusin ääneni käheäksi, mutta tämä on sen arvoista.

Palkintojenjakoseremoniassa palkitaan tämän talven Assemblyjen ammattilaislajien parhaat pelaajat. On hienoa katsoa taputtavaa yleisöä ja nähdä meidän kaikkien arvostus näitä taitavia ihmisiä kohtaan. Assembly Wintereiden turnaukset ovat olleet todella kovatasoisia, ja voittajat todella ansaitsevat tittelinsä. Monet käyvät hakemassa nimikirjoituksia lempipelaajiltaan, ja fanit pääsevät juttelemaan idoleidensa kanssa.

Tämä on sitä ”urheilua” mitä haluan tulevaisuudessa katsoa televisiosta. Vaikka minusta ei olekaan SC 2 -tähdeksi, teen kuitenkin parhaani World of Warcraftin parissa ja yritän omalta osaltani edistää pelaamisen arvostusta yhteiskunnassa. Täällä Assemblyillä se kuitenkin on jo todellisuutta minulle ja sadoille muille jotka ajattelevat samalla tavalla.

Ensi kesänä nähdään taas!

Lisää luettavaa