25.8 Perjantai

Webitoimittajan messuarkea.JPG
Webitoimittajan arkea

Viimeinen päiväni messuilla oli mukavan rauhallinen, mutta sisältörikas. Olen nyt Leipzigin keskustassa uudessa hotellissa, koska alkuperäinen paikka täyttyi. Tämä johtui siitä, että olin alunperin kaavaillut palavani Suomeen perjantaina, mutta tapaamisia tuli niin monta, että olen täällä lauantaihin asti. Hotellivaraus tuli kuitenkin tehtyä kauan sitten perjantaiksi, ja siinä vaiheessa kun suunnitelmat muuttuivat, ei kyseisessä hotellissa ollut tilaa perjantaiyölle.

Vietin lähes koko päivän bisnes-alueella, kuten tein torstainakin. Se on mukavaa, koska massat eivät sinne pääse, joten sitä voi olla melko rauhassa, eikä ole ruuhkaa. Se tekee ihmeitä hermolle ja yleiselle fiilikselle. Ilmastointi pelaa, joten sitä ei valu hikeä joka sekunti, toisin kuin yleisöhalleissa.

Se ei meinaa sitä etteikö yleisöhalleissa ole mahtava meininki. Voin vain kateellisena katsella millaisen spektaakkelin järjestävät ovat saaneet aikaan pelikustantajien kanssa kaikille pelaamisesta kiinnostuneille.

Seigaaa!!!

Käyn Segan ständillä tsekkaamassa Medievil Total War 2:ta. Tiedän, tiedän, todella ”mun tyyppinen peli”. Valtaosa messutapaamisista on liittynyt pc-peleihin, joten on ollut hieman hankalaa, mutta samalla ihan opettavaista ja vaihtelevaa. Pelisarjan tekijäryhmä Creative Assembly on minulle siitä erikoinen, että heidän studionsa, jossa he edelleen ovat, oli yksi ensimmäisiä pelitiimien päämajoja, joissa vierailin hyvin kauan sitten Englannissa. Tuolloin Creative Assemblyn Shogun-pelikin oli vielä ihan alkutekijöissään. Jauhan niitä näitä CA:n tyyppien kanssa ja nauhoitan peliesittelyn ja kysyn kaikki Miikan ja Lassin rustaamat kysymykset, joten eiköhän tästä saada hyvä setti.

Segan ständin uumenissa pyörii Virtua Tennis 3 PS3:n devkitillä ja myös Xbox 360:lla. PS3-versio on tuleva Tokyo Game Show -demo, joten veivaan sitä pari matsia. E3:n jälkeen ollaan menty reilusti eteenpäin. Xbox 360 -versio oli kyllä aika paljon siistimmän näköinen, kuin PS3-versio, joka oli vaiheissa.

Virtua_Tennis_3-screen01.jpgBarcelonaOpen_06.jpg
Virtua Tennis 3

Koska olen utelias, yritän päästä selaamaan PlayStation 3:n perusvalikkoja painamalla DualShock 3:n PlayStation-nappia, jolla päästään valikoihin. Pidän sitä pohjassa, jolloin ruudulle ilmestyy Quit Game ja kun valitsen tuon vaihtoehdon… peli menee sekaisin! En pääse haluamiini valikoihin, vaan joudun takaisin peliin, mutta nyt Lindsay Davenport juoksee koko oikealle…peli ei enää reagoi komentoihini. Katselen vaivalloisesti ympärilleni ja pidän PS-nappia pohjassa, jolloin ruudulle ilmestyy teksti, jossa kysytään haluanko sammuttaa koneen tai ohjaimen. Kun Segan edustaja ilmestyy paikalle, kerron pelin jumittaneen, johon he vastaavat, että kyseinen versio tekee sitä reilun tunnin välein. En kerro heille valikkoyrityksistäni, vaan pahoittelen ongelmaa ja jatkan Xbox 360 -version parissa.

Wii!

Messujen halutuinta kamaa on Nintendon kauppiaille ja bisnespartnereille jakamat Wii-laukut. Kauppiaita näillä Saksan messuilla voidellaan oikein kunnolla. Jokaisella on laukkua ja ties mitä kamaa. He eivät yleensä edes arvosta pelikrääsää, toisin kuin minä. No, Wii-laukkua en (toistaiseksi…) saanut, mutta Segalta saan pyytelyn jälkeen mukaan pari todella harvinaislaatuista juttua. Valtavan sinisen Sega-pyyhkeen ja Sonic-pystin! Mahtavaa! Midway-mukikin tarttuu mukaan.

Silti, saaliini on huomattavasti kehnompi, kuin saksalaisilla ja muilla eurooppalaisilla kauppiailla ja sisäänostajilla. Pahinta on se, että valtaosa heistä ei arvosta tätä kamaa lainkaan, enkä usko, että sillä hirveästi saa firma X lisää tilaa peleilleen kaupan hyllyyn tai pääsee näyteikkunaan. Siitä pitää jo maksaa.

Wiiströmi

Tänään testasin EA:n Wii-pelejä ja puhuin laitteesta useamman toimittajan kanssa. Se on alkanut valjeta, ettei Wiin ohjaimilla ole sen helpompi pelata kuin tavallisella peliohjaimella. Yhtä vaikea on selittää ja perehdyttää porukkaa Wiin ohjaimiin kuin vaikka Xboxin tai PS2:n.

Toki, tottuminen vie aikansa, mutta en näe, että tietynlaisten Wii-pelien pelaaminen olisi helpompaa esimerkiksi vanhemmille tai vähemmän peleistä kiinnostuneille, kuin perusohjaimella. Pelkän Wiimoten käyttö on helppoa, mutta kun käyttöön otetaan Nunchaku-ohjain, niin homma vaikenee. Wii Tennistä, Wario Warea ja niin edelleen on helppo pelata, mutta esimerkiksi Battalion Wars 2 ja Madden NFL olivat todella sekavia kokemuksia. Toki molemmat edellämainitut ovat monimutkaisia pelejä. Jokaisen kokeilemani Wii-pelin ohjausratkaisu oli erilainen, joten lähes joka peliä varten pitää oppia ajattelemaan eri tavalla.

Loppujen lopuksi Maddenissa palloa heitetään Wiimotea heilauttamalla, mutta se ei vain tunnu yhtä tarkalta, kuin perusohjaimella. Jos homma toimii hyvin nykyisillä ohjaimilla, niin on vaikea nähdä syytä, miksi pelata erilaisella tavalla, joka ei välttämättä ole parempi, tai mikä tärkeämpää, hauskempi tapa. Peleistä se kuitenkin tulee riippumaan.

1up.comin Sam teki hyvän pointin siitä kuinka pelkkä Wiimote on mahtava kapistus ja kun Nintendo oli esitellyt vain sen, homma toimi helvetin hyvin. Hankaluudet alkoivat kun Nunchaku-ohjain tuotiin mukaan. Pelkän Wiimoten käyttäminen on tosiaan kuin kaukosäädintä käyttäisi ja siten helppoa. Kuuleman mukaan Retro totesi Nintendolle, ettei Metroidia voi pelata tai tehdä ellei ole Nunchakun kaltaista lisäohjainta joten ohjain tehtiin. Kun pitää käyttää molempia, se tekee Wiistä heti monimutkaisemman.

Tottumiskysymyshän tämä on, se on selvä. Tietynlaiset pelit sopivat Wiille loistavasti, juuri Wario Ware, pingis jne. Pelko onkin, että nämä pelit tulevat vain ja ainoastaan Nintendolta.

Sattuma

EA:lla odotellessani soitin kotopuoleen ja menin hetkeksi sanattomaksi, kun Will Wright istuu alas eteeni. Hän on huomattavasti sliipatumman näköinen kaveri mustassa nahkatakissaan, kuin kamalissa promokuvissaan. Juttelen Wrightin kanssa Sporen demosta ja messuista yleensä. Mies on todella väsyneen näköinen, valittelee jetlagista ja noin minuutti keskustelumme jälkeen, hän vetää sikeitä istualtaan. Onneksi. Pelkäsin, että olin heittänyt niin huonoa läppää, että mies ”filmaa”. Ei sitä tosin tiedä. Hmm. En kehdannut ottaa kuvaa.

Will Wright signing.JPG
Will Wright signeeraa ja piirtää

Ei mene kuin hetki ja EA:n edustaja huvittuneena herättää Wrightin seuraava Sporen demoa varten. Nyt jo useampi heppu on huomannut miehen ja tunkee pyytämään nimmaria. Wright tekee työtä käskettyä ja kun eräs kaveri antaa valkoisen paperin tälle nimmaria varten, Wright piirtää siihen omien sanojensa mukaan omaa kuvaansa ja vielä viestiäkin EA:n edustajan tuskaillessa miehen hidasta siirtymistä Spore-demohuoneeseen.

Puhelin lyhyesti Wrightin kanssa Sporesta ja siitä, että kävin taannoin haastattelemassa sen tuottajaa Lucy Bradshawta . Will hehkuttaa vuolaasti Lucya ja tiimiiään siitä miten miten hyvin Sporen tuotanto etenee. On se silti reilusti vuoden päässä.

Päivän päätteksi käyn katsomassa Crytekin Crysistä. Se on sanalla sanoen järisyttävä. Pelin teknologiahana on superhuippuluokkaa. Näen yksinpeliosuuden, jossa liikutaan massiivisessa viidakossa, joka on varmasti lähes kaikille tuttu pelin videoista ja kuvista. Jos, ei niin kannattaa ladata video vaikkapa youtubesta. Crysiksessä on
parhaimman näköinen viidakkoympäristö, mitä olen nähnyt yhdessäkään videopelissä.

Te jotka olette nähneet Predator-elokuvan (ja te jotka ETTE ole, mars, videovuokraamoon!) muistatte varmasti kohtauksen, jossa Mac tulittaa minigunilla viidakkoa nurin satojen neliömetrien edestä. Häntä tosin auttavat Dutch ja ryhmän muut miehet, jotka eivät kysele mitään Macin ampuessa, vaan avaavat myös tulen. Mahtava kohtaus, joka tuo hienosi läpi raavaiden huippukoulutettujen sotilaiden taidot…sanoja ei tarvita, vaan tilanteeseen mukaudataan silmän räpäyksessä. He ovat kuin yhtä toistensa kanssa, huippuunsa koulutettu, pelastus, eikä tapporyhmä, kuten Dutch leffassa totesi.

Pointti on… katsokaa miten puut rymisevät nurin luotisateessa, kuinka viidakkoa menee sileäksi tuossa Predatorin kohtauksessa. Crysiksessä on sitä samaa.

Crysis_screen8_lite.jpg
Crysis

Tuhottavat objektit peleissä ovat tähänkin päivään asti aika vähissä…voit tuhota laatikon tuolta, sillan täältä, parit seinät, autot ja niin edelleen. Aina kerrotaan, että ”the enviroment is destructible”. Aika hiljaista.

Crysiksessa voi pistää matalaksi lähes jokaisen pienen ja keskisuuren puun jonka näkee. Luodit pistävät puut pakettiin ja ne kaatuvat näyttävästi maahan ja myös jäävät sinne. Isot latvat hajoavat osuessaan maahan ja tietenkin, myös viholliset voivat liiskautua kaatuvien puiden alle. On upean näköistä kun tulittaa ruudun laidasta toiseen ja näkee kuinka viidakkoa menee matalaksi. Siistiä!

Vielä hienompaa oli kun peliä esittelevä suunnittelija ampui singolla ison rakennuksen palasiksi…talo ei vain lysähtänyt kasaan, kuten valtaosissa pelejä joissa on ”realistiset fysiikat”, vaan seinät, tukirakenteet ja irtaimisto lentävät sikin sokin viidakkoa. Yksi iso seinänpalainen jämähti puun latvaan. Siistiä. Todella siistiä.


Crysiksen
scifi-juoni, jossa muukalaiset saapuvat maahan kuulostaa mitä parhaimmalta. Asteroidi iskeytyy maahaan 2019. Pohjois-korean hallitus sulkee saariston, jonne asteroidi on jymähtänyt ja haluaa tutkia itse mitä salaisuuksia asteroidi mukana on kenties tullut. Jenkitkin haluaisivat samaa, kuten kuka tahansa maa, jos tälläistä tapahtuisi, mutta sitten asteroidin sisältä ilmestyy 2 kilometriä korkea avaruusalus, joka luo ympärilleen valtavan kupolin muotoisen energiakentän, jonka sisällä oleva alue on täysin jäätynyt.

Toki, koluttu aihepiiri, mutta lainatakseni ruotsalaisia, det funkar. Homma toimii. Tälläinen scifi-meininki iskee meikäläiseen täysillä.

Crysis_screen1_lite.jpgCrysis_screen2_lite.jpg
Crysis

Demossa näen kuinka horisontissa näkyy kyseinen massiivinen energiakenttä. Se jatkuu silmän kantamattomiin. Demo loppuu kun esittelijä kulkee pelihahmolla alueen sisälle. Se on samaa viidakkoa, mutta silti jotakin täysin erilaista. Kaikki jättimäisen kupolin sisällä on umpijäässä. Viidakon vihreys on muuttunut kylmänsiniseksi. Crytekin kaveri vain toteaa, että tällä alueella pelaaminen muuttuu täysin sillä fysiikka on täysin erilaista. Jäätyneellä alueella on toki liukkaampaa, mutta oletan, että hän meinasi myös sitä miten jäätyneet objekit esimerkiksi hajoavat eri tavalla, kuin normaaliympäristössä ja sitä rataa. Erittäin raflaavaa.

Messut ovat omalta osaltani ohi. Aamulla on herätys 06:00. Nice! Kiitokset messublogia lukeneille, kommenttien ansioista olen jaksanut tsempata näihin juttuihin, joten kiitos ja kumarrus.

DSC01828.JPG

Lisää luettavaa