Monet olivat epäileväisiä, kun klassisten Monkey Island -pelien ilmoitettiin palaavan täysin uuden merirosvoseikkailun voimin. Suurta huomiota herätti myös uuden lisäyksen episodimainen luonne, koostuivathan kehittäjä Telltale Gamesin aiempien pelien tuotantokaudet pitkälti toisistaan riippumattomista osista. Kuinka viisiosaiseen Tales of Monkey Islandiin saataisiin yhden suuren seikkailun tunnetta?

Pitkiksi venähtäneiden julkaisuvälien jälkeen Tales of Monkey Island on lopulta saatu päätökseen myös Euroopan WiiWaressa. Jokainen osa jatkaa samaa juonikokonaisuutta siitä, mihin edellinen osa jäi, joten huolet vesitetystä tarinasta tai itseääntoistavista pulmista osoittautuivat täysin turhiksi. Julkaisutahdin takkuilusta huolimatta Guybrush Threepwoodin paluu Karibian voodoo-taikoja tihkuville merille tapahtuu sarjan alkuperäiselle hengelle erittäin uskollisena.

Legendaarisen voodoo-taikoja kumoavan La Esponja Grande -merisienen metsästys tuo nopeasti mieleen Guybrushin kaksi ensimmäistä seikkailua. Huumori osuu kohdalleen, pulmat ovat mielipuolisten sijaan nokkelia ja jopa pienissä sivurooleissa olevat hahmot osoittautuvat hyvin kirjoitetuiksi – päähahmoista puhumattakaan!

Tales of Monkey Islandissa pelaajia ei juoksuteta käyttämässä kertyneitä tavaroita kaikkeen mahdolliseen, vaan palaset loksahtavat ennemmin tai myöhemmin järkeenkäyvällä tavalla paikoilleen. Telltalen väki on todella ymmärtänyt, mitkä pulmat ja tarinaelementit ovat aiemmissa Monkey Islandeissa olleet hyvää ja huonoa. Edes tiukimpia puristeja harmittava kolmiulotteisuus ei vähennä pelin lumovoimaa, vaan päinvastoin. Hahmojen eleet ja ilmeet ovat yllättävän eläviä ja tuovat hahmoihin uudenlaista karismaa.

Niin mainio kuin Tales of Monkey Island itsessään on, jo ensimmäisessä jaksossa havaitut tekniset ongelmat piinaavat saagaa Wiillä jaksosta toiseen. Siinä missä pahimmat ruudunpäivitysongelmat tunnutaan saavan kuriin jaksoissa 2–4, nostavat ne erittäin rumasti päätään päätösjakson mahtipontisessa loppuhuipennuksessa, jossa muutoin oltaisiin hyvin lähellä samaa tasoa Monkey Island -parhaimmiston kanssa. Myös pelin kaatuilemiset ovat turhan arkipäiväinen ilmiö halki kokonaisuuden, vaikka toinen jakso oli omalla kohdalla se sääntöä vahvistava poikkeus.

Guybrushin, Elainen, LeChuckin ja kumppaneiden uudet kujeet pyyhkivät mielestä edeltäjänsä, vuonna 2000 ilmestyneen Escape from Monkey Islandin, aiheuttaman pettymyksen, joka on kalvanut mielen syövereitä jo lähes 10 vuotta. Siitäkin huolimatta, että Tales of Monkey Island on Willä reilusti pc-versiota rampautuneempi. Pelin toivoisi saapuvan teknisesti vakaana muille konsoleille, jolloin sen arvosana nousisi selkeästi ylöspäin.

6/10
Lisää luettavaa