Tiesitkö, että Nintendo DS:llä länteenkin luotsattu Ace Attorney -oikeussalidraama oli kotimaassaan Japanissa alkujaan lähtöisin Game Boy Advancelta? DS-käännökset tekivät erinomaisen lokalisoinnin lisäksi myös pelin käyttöliittymästä ja ilmeestä selkeämmän, kiitos kosketusnäyttöohjauksen ja kahden ruudun. Hyvin tarinavetoisen ja seikkailupelielementein höystetyn pelisarjan ensimmäisen osan WiiWare-käännös on paluu GBA-version astetta kankeampaan käyttöliittymään, mutta se ei sentään supista pelimaailman Matlockin mainioiden käänteiden ja käsikirjoituksen vetovoimaa.

Ace Attorney -sarjan kaava jakautuu aina kahteen eri vaiheeseen, oikeussali- ja tutkimusosuuksiin. Näistä ensimmäisessä puidaan murhatapausten selontekoa pitkin sanankääntein ja osoittaen todistusaineistosta ristiriitaisuuksia todistajien valheellisiin lausuntoihin. Tutkimusosiot ovat enemmän perinteisempää ”osoita ja klikkaa” -henkistä ympäristöjen tutkimista ja hyvin kirjoitettujen silminnäkijöiden kanssa jutustelua. Wiillä homma toimii täysin ristiohjaimen ja näppäinten varassa, minkä lisäksi valikot ilmaantuvat GBA-version tavoin pelikuvan päälle kätevän oman ruutunsa sijaan.

Wiin Phoenix Wright: Ace Attorney sisältää kaikki neljä alkuperäistä tapausta alkuperäisestä pelistä, mutta DS-versiota varten kehitetty viitosepisodi saapuu myöhemmin 100 Nintendo-pisteen lisähintaan. Suoran käännöksen myötä WiiWare-versio säilyttää ilmeensä ja rakenteensa täysin samana, joten sarjan faneille ei ole luvassa televisioruudun lisäksi mitään uutta.

Taskukonsoleita vieroksuvat sen sijaan saavat mahdollisuuden tutustua Wrightiin ja tämän värikkäisiin kumppaneihin ja oudoimpiin hahmoihin, joita oikeussalin todistajanaition takana on koskaan seisonut. Pelaaminen muistuttaa paljon hyvän kirjan lukemista, mikä saa runsaasti puhtia erinomaisen musiikin ja anime-henkisen ilmeensä ansiosta – vaikkakin isolle ruudulle hieman karusti venytettynä.

7/10
Lisää luettavaa