Tässäpä on sielukas lisä PS3:n ja Xbox 360:n nettikauppoihin. Kotimainen Housemarque-pelifirma näyttää osaamistaan omaperäisen ja modernin, mutta perinteitä kunnioittavan toimintatasoloikan parissa. Tiimin uutuus on kauniilla visuaalisuudellaan lumoava ja hiotulla pelattavuudellaan innostava Outland.

Ensimmäiseksi Outlandissa pistää silmään – tai pikemminkin hehkuu ulos ruudulta – hätkähdyttävän aistikas ulkoasu. Siluettimainen grafiikka on harvinaisen ilmaisuvoimaista ja ajatuksia herättävää jälkeä. Inspiraatiota on selkeästi haettu sekä afrikkalaisesta että itäaasialaisesta taiteesta. Persoonallinen ja väreillä rohkeasti leikkivä kuvasuunnittelu herättääkin peliin huikeaa mielenkiintoa.

Onneksi Outlandin kyvyt eivät jää pelkästään viehättävään visuaalisuuteen, sillä myös pelattavuus osoittaa näkemystä ja taitoa. Peli noudattaa kaksiulotteisista toimintaseikkailupeleistä tuttua kaavaa, jossa ympäristön tutkiminen, vihollistaistelut ja tiukka tasoloikinta määrittävät etenemistä. Myös hahmonkehityksellä on merkitystä, kun uudet kyvyt avaavat tuoreita alueita sopivassa tahdissa.

Outland ammentaa taitavasti lajityypin perinteistä ja tuokin mieleen klassikot, kuten Another World, Prince of Persia ja Super Metroid. Yllättävimmän vertailukohteen kuitenkin tarjoaa legendaarinen ammuntapeli Ikaruga. Outland nimittäin noudattaa vastaavaa kahden elementin ympärille rakennettua pelimekaniikkaa. Pelihahmon väriä voi vaihtaa, jolloin se sekä kestää samanväristä vahinkoa että on vastaavasti tehokkaampi toiseen suuntaan.

Massiiviset ammusryppäät, valosäteet ja valtavat pomoviholliset täyttävät ruudun, kun pelaaja selviytyy kovista haasteista miekkasankarillaan. Hektisyydessä onkin tärkeää, että ohjattavuus miellyttää luontevuudellaan: pelihahmo kävelee, juoksee, miekkailee sekä hyppii kuilujen yli ja seinästä toiseen valtavalla ketteryydellä. Jo ensikosketuksesta alkaen ohjauksen tuntee omakseen, mutta vasta tuntien jälkeen sen harkittuja vivahde-eroja alkaa tosissaan arvostaa.

Taustatarina kerrotaan vähäeleisesti mystisyyttä korostaen. Ratkaisu sopii haettuun ilmapiiriin, mutta visuaalisuus olisi kaivannut rinnalleen taitavampaa tarinankerrontaa. Odotetun vastakaiun puute jättää upean maailman nyt turhan pintapuoliseksi. Myös tutkiminen ja alueiden arvaamattomuus kärsivät, kun pelaajaa johdatetaan liiaksi kädestä pitäen. Nämä ovat kuitenkin pieniä murheita kokonaisuudessa, joka on kirkkaasti edullisen hintansa arvoinen.

Outland on ansiokas nettikauppajulkaisu, joka tarjoaa poikkeuksellisen tyylikästä viihdettä läpi tiiviisti rytmitetyn kestonsa.

8/10
Lisää luettavaa